bożonarodzeniowe - 776 przepisów (strona:30/52)

Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów 156

kawę Inkę Magne . Mleko spieniamy i za pomocą łyżki nakładamy do szklanek. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Świąteczną kawę z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałowymi podajemy jako dodatek do bożonarodzeniowych słodkich wypieków. Kawa zbożowa zawiera wiele cennych składników mineralnych. Jest bezkofeinowa, dlatego mogą ją pić kobiety w ciąży, chorzy na nadciśnienie, a nawet dzieci. Jest bogata w błonnik i antyutleniacze

My Chcemy Jeść
Miękkie pierniczki pełnoziarniste 223

Już grudzień - czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :)  Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania! SKŁADNIKI (na około 100 sztuk) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być orkiszowa pełnoziarnista)  200 g mąki

Moje Kuchenne Rewelacje
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6411

ulubionych postów, bo mogę sobie pooglądać jakie różności robiłam jakiś czas temu i co mogę z tego wybrać do siebie na świąteczny stół :D  Szczególnie lubię ten czas bożonarodzeniowy ponieważ jest tak niesamowicie klimatycznie i mogę dłużej cieszyć się aurą świąt :) Nie przedłużajmy już, rampampamparam! ;) Zapraszam Was na kilkadziesiąt przepisów świątecznych, może znajdziecie coś dla siebie! :) Klikając w opis

Czerwona Porzeczka
“Słodko, zdrowo, świątecznie” – recenzja 141

jest aktorką i propagatorką zdrowego odżywiania na co dzień i od święta. Jej nowa książka to właśnie zbiór przepisów na specjalne okazje, które mamy przez cały rok. Nie tylko bożonarodzeniowe pierniki i makowce, ale też walentynkowe słodkości dla ukochanych, tradycyjne mazurki, urodzinowe torty i jadalne prezenty, zdrowe pomysły na Dzień Dziecka, halloweenowe dynie czy letnie jagodzianki na Święto Lasu

Ugotowane pozamiatane
Sernik z makiem 126

Moje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica

To co kocham
Ciasteczka od serca 106

serduszkowymi środkami, które własnoręcznie wykonała moja zdolna córcia Monika. Prawda, że piękne? Nie tylko piękne, ale też przepyszne. Z tego przepisu można zrobić dwukolorowe gwiazdki bożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki kukurydzianej • 2 łyżki kakao

To co kocham
Wielkanocny koszyk drożdżowy 116

Piekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i  bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste

To co kocham
Babeczki chałwowe z czekoladowym musem 162

ciasta dodałam chałwę waniliową a babeczki wykończyłam musem czekoladowym i żółtymi gwiazdkami cukrowymi. Babeczki są mięciutki, puszyste i smaczne. Może się skusicie ? Do pieczenia babeczek użyłam papilotek w motywem bożonarodzeniowym, które możecie kupić w Papilart . Znajdziecie tam wiele papilotek, form i nie tylko z motywami świątecznymi ale też inne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 153

Furgalińskiej " Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji " którą opisałam tutaj . Wydana nakładem PWN w październiku tego roku jest pewnie jeszcze dostępna w księgarniach. To także świetna propozycja na niebanalny bożonarodzeniowy upominek dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Cytuję: A oto przepis na ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3-4 dni przed świętami, zanim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik herbaciany w lśniącej polewie. 240

opatrzoną i oswojoną  codziennością , Ale kuchnia to troszkę co innego  .... Warto przygotować wcześniej  świąteczne ciasta w kilku wariantach , by później być pewnym co chcemy mieć na Bożonarodzeniowym stole. A z drugiej strony  dobry piernik jest wart grzechu o każdej porze roku ;) I powiem Wam ,że warto testować nowe przepisy by być pewnym

Malinowa Kawiarenka
Popover. Yorkshire pudding. Dutch baby 192

śniadanie, z powidłami, lub wytrawnie – jako dodatek do sosu, mięsa, pieczeni. Zapisz W Anglii znajdziecie je pod nazwą Yorkshire pudding – podawane są do sosu i świątecznej pieczeni, na Bożonarodzeniową kolację. Mają nawet swoje święto w pierwszą niedzielę lutego. Na wschód Stanów Zjednoczonych, do Nowej Anglii, dopłynęły razem z emigrantami z Królestwa Wielkiej Brytanii – i tam zostały popovers ami – bo wyskakują

Karo in the Kitchen
Karp sauté z majerankiem i sosem z borowików 167

Listopad rozkręca się wprost proporcjonalnie do rozmaitych promocji z Mikołajem w roli głównej, iluminacji świetlnych na placach i ulicach oraz bożonarodzeniowej playlisty w radiu. Zanim więc oszalejecie od nadmiaru świąt przed świętami i już nic nie będzie Was cieszyć, zróbcie sobie święta teraz. Ewentualnie, jeśli tacy z Was twardziele i przetrwacie to, i będziecie się cieszyć w święta ze świąt

GRUBY WAŁEK
Skandynawskie ciasto pachnące piernikiem 196

zapalają światełka na ogromnej choince, kupić skrzaty i inne świąteczne ozdoby, posłuchać chóru i zobaczyć występ Pyrusa - bohatera jednego z adwentowych kalendarzy . Jest ich całe mnóstwo - najróżniejsze historie w bożonarodzeniowych klimatach, podzielone na dwadzieścia cztery krótkie odcinki, wyświetlane codziennie przez cały grudzień, aż do Wigilii. Tego z Pyrusem jeszcze nie widziałam, ale jest to ukochana wersja sióstr C., zjedzie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia pieczona w poudre douce 96

jesień za oknem to musi być dynia! Dynia pieczona, lekko karmelizowana w przyprawach kuchni średniowiecznej, która sprawdzi się idealnie do wszelkich bożonarodzeniowych wypieków! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 1/2 średniej dyni hokkaido – 1 szklanka cukru – odrobina gałki muszkatołowej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 5 łyżeczek łyżeczka cynamonu W naczyniu wymieszać ze sobą gałkę muszkatołową, mielony imbir

Szybko Tanio Smacznie
Kokietki – kuchnia podkarpacka 167

nich znacznie cieńsze. Ciasteczka te mogą być przekąską, ale równie dobrze pasują do pikantnego barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak ten rodzaj ciasta przy wyrabianiu stawia duży opór, dlatego wymaga sporo siły ;) Składniki na około 50 sztuk

Trzeci talerz