Przepyszna babka kokosowa oprószona cukrem pudrem przypominającym bożonarodzeniowy śnieg. :-) Pusz ysta i lekka jak piórko, długo zachowuje świeżość. Kokosowy posmak jest delikatny, ale wyczuwalny. Jakoś tak pasuje mi do świątecznego klimatu, lubię kiedy Boże Narodzenie pachnie kokosem. ;-) 250g masła w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki
Szefowa kuchnidietetyczny makowiec , który w niczym nie ustępuje temu, który znamy ze świątecznego stołu. Oczywiście nie jest to propozycja dla wszystkich, ale z pewnością są tacy, którzy szukają zdrowszych zamienników bożonarodzeniowych słodkości. Zapraszam! Ciasto: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej Masa: 100 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki miodu 1 kropelka
Chocolate Muffin Blogznajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz serniki gotowane: klasyczny i na cieście makow ym . Ten z poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Do zrobienia sernika koniecznie należy użyć dobrej jakości twarogu, ja wykorzystałam twaróg z wiaderka Piątnica i to był strzał w dziesiątkę. Sernik
Smakołyki BerenikiSmażony karp to danie, które najbardziej smakuje w święta bożonarodzeniowe. Uwielbiam smak karpia... :) Poniżej prezentuje Wam moją metodę przygotowywania smażonego karpia. Jeżeli macie ochotę na inne dania z karpiem to przygotujcie karpia w zalewie pomidorowo-octowej lub po królewsku na szaro . Składniki: karp sól, pieprz przyprawa do ryb sok z cytryny mąka pszenna olej lub masło Karpia wypatroszyć
UgotowaćChoć to ciasto typowo bożonarodzeniowe, nie pojawiało się tradycyjnie w moim domu. Odkryłam je więc po latach i od tej pory na pewno będę piekła na Boże Narodzenie. Dużo lukru i dużo kandyzowanych owoców to obowiązkowa wręcz kwestia. :-) Keks jest mocno pachnący (przypomina mi w tym ciasta z cukierni), ale ma w sobie "to coś". :-) Keks: 3/4 szklanki wody
Szefowa kuchnipociągiem do Warszawy. W ramach projektu Tajemniczy Składnik Tradycji , organizowane były wyjątkowe, świąteczne warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Warsztaty były okazją do odkrycia tajemnic kuchni staropolskiej oraz zasmakowania bożonarodzeniowych dań naszych przodków w nowoczesnej, inspirującej odsłonie. To była dla mnie prawdziwa przygoda kulinarna! Tyle nowych smaków i ryby: karp i śledź! Prawdziwa świąteczna uczta, królewski klimat i ludzie, których
Moja smaczna kuchniaGrudzień rozpoczął się dla mnie wprost bajecznie. Nie przesadzam, naprawdę. 1. grudnia miałam okazję gościć na niesamowitych warsztatach prowadzonych przez Marco Ghia z Akademii Kulinarnej Whirlpool . Tematem warsztatów była bożonarodzeniowa kuchnia włoska, a w roli głównej wystąpili oliwa z oliwek i tuńczyk. Warsztaty rozpoczęliśmy od degustacji oliwy , którą poprowadzili Joanna Świątek i Michał Ceglarz z Monini . Było
Codzienna kuchnia niecodziennaTradycja pieczenia cukerwerków w Czechach istnieje od co najmniej 100 lat. W rodzinie mojej przyjaciółki ta tradycja jest traktowana bardzo … Przeczytaj cały artykuł Post Cukerwerki – czeskie ciasteczka bożonarodzeniowe pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerJedna z ważniejszych tradycji w mojej rodzinie. U mnie na świątecznym stole bożonarodzeniowym zawsze musi zagościć czerwony barszczyk i krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony
VioletoweKucharzenieGrzane wino Wino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 15 minut Ilość
Bazując na smakuwygodne do użycia. Produkt spełnił moje oczekiwania w 100%. Będę po niego często sięgać w kuchni. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR , niezbędnych do przygotowywania potraw i ciast bożonarodzeniowych
Tradycyjna kuchnia KasiPiernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBlueberry Corner by "jagodzianka" Zlepiane to pyszne, kruche ciasteczka. Jedne z wielu „cukerweków” – czeskich ciasteczek bożonarodzeniowych. Moje ulubione ❤ Kiepska jakość i mała … Przeczytaj cały artykuł Post Ciastka zlepiane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersłonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany
Słodko-Słony Świat IlonyMamy dziś początek grudnia,robię próbny pasztet Bożonarodzeniowy. Pasztet na kanapki jest idealny. Rozsmarowuje się go lekko. Taka kanapeczka każdemu zasmakuje :) Składniki: wątróbka drobiowa 500 g pierś z kurczaka 300 g schab wieprzowy 200 g 1 szklanka bulionu drobiowego sól do smaku pieprz biały do smaku czosnek 8 ząbków ( sprasowanych lub zmielonych) Wykonanie: Wątróbka drobiowa zawsze
Różowa kuchnia