bożonarodzeniowe - 776 przepisów (strona:34/52)

Keks świąteczny 657

Choć to ciasto typowo bożonarodzeniowe, nie pojawiało się tradycyjnie w moim domu. Odkryłam je więc po latach i od tej pory na pewno będę piekła na Boże Narodzenie. Dużo lukru i dużo kandyzowanych owoców to obowiązkowa wręcz kwestia. :-) Keks jest mocno pachnący (przypomina mi w tym ciasta z cukierni), ale ma w sobie "to coś". :-) Keks: 3/4 szklanki wody

Szefowa kuchni
Świąteczne warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej 122

pociągiem do Warszawy. W ramach  projektu Tajemniczy Składnik Tradycji , organizowane były wyjątkowe, świąteczne warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Warsztaty były okazją do odkrycia tajemnic kuchni staropolskiej oraz zasmakowania bożonarodzeniowych dań naszych przodków w nowoczesnej, inspirującej odsłonie. To była dla mnie prawdziwa przygoda kulinarna! Tyle nowych smaków i ryby: karp i śledź! Prawdziwa świąteczna uczta, królewski klimat i ludzie, których

Moja smaczna kuchnia
Natale all’Italiana – Boże Narodzenie we Włoszech. Warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool 234

Grudzień rozpoczął się dla mnie wprost bajecznie. Nie przesadzam, naprawdę. 1. grudnia miałam okazję gościć na niesamowitych warsztatach prowadzonych przez Marco Ghia z Akademii Kulinarnej Whirlpool . Tematem warsztatów była bożonarodzeniowa kuchnia włoska, a w roli głównej wystąpili oliwa z oliwek i tuńczyk.  Warsztaty rozpoczęliśmy od degustacji oliwy , którą poprowadzili Joanna Świątek i Michał Ceglarz z Monini .  Było

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukerwerki – czeskie ciasteczka bożonarodzeniowe 506

Tradycja pieczenia cukerwerków w Czechach istnieje od co najmniej 100 lat. W rodzinie mojej przyjaciółki ta tradycja jest traktowana bardzo … Przeczytaj cały artykuł Post Cukerwerki – czeskie ciasteczka bożonarodzeniowe pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 361

Jedna z ważniejszych tradycji w mojej rodzinie. U mnie na świątecznym stole bożonarodzeniowym zawsze musi zagościć czerwony barszczyk i krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony

VioletoweKucharzenie
Prosty i szybki grzaniec 161

Grzane wino Wino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15 minut Ilość

Bazując na smaku
Wigilijny kompot z suszu 178

wygodne do użycia. Produkt spełnił moje oczekiwania w 100%. Będę po niego często sięgać w kuchni. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR , niezbędnych do przygotowywania potraw i ciast bożonarodzeniowych

Tradycyjna kuchnia Kasi
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 998

Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciastka zlepiane 159

Blueberry Corner by "jagodzianka" Zlepiane to pyszne, kruche ciasteczka. Jedne z wielu „cukerweków” – czeskich ciasteczek bożonarodzeniowych. Moje ulubione ❤ Kiepska jakość i mała … Przeczytaj cały artykuł Post Ciastka zlepiane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2860

słonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet Bożonarodzeniowy - Tradycyjny 193

Mamy dziś początek grudnia,robię próbny pasztet Bożonarodzeniowy. Pasztet na kanapki jest idealny. Rozsmarowuje się go lekko. Taka kanapeczka każdemu zasmakuje :) Składniki: wątróbka drobiowa 500 g pierś z kurczaka 300 g schab wieprzowy 200 g 1 szklanka bulionu drobiowego sól do smaku pieprz biały do smaku czosnek 8 ząbków ( sprasowanych lub zmielonych) Wykonanie: Wątróbka drobiowa zawsze

Różowa kuchnia
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 171

grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami nęci okrutnie... Wczoraj zrobiliśmy dzieciakom niespodziankę i pojechaliśmy do kina na "Dobrego dinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad, kolacja a dla chętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ale piernik! 223

Wielkimi krokami zbliżamy się do świąt. W sklepach niemal wszędzie spotkać można bożonarodzeniowe dekoracje, na ulicach powoli pojawiają się choinki, a w telewizji reklamy, w których pełno jest reniferów i mikołajów. Mnie Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie co? W mojej

Ratunku obiad
Pstrągi pieczone w tymianku w solnej skorupce 147

solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę.  Na pewno przepis docenią ci, którzy lubią praktyczne proste rozwiązania. Polecam na bożonarodzeniowy obiad. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi ze skórą ½ cytryny 2 łyżeczki suszonego tymianku Sól gruboziarnista himalajska do posypania 4 ząbki czosnku Pieprz cytrynowy do smaku Sposób wykonania: Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem papierowym

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania