chyba najprostszy tort urodzinowy , który może być również bożonarodzeniowym ciastem. Zrobicie go do południa i już wieczorem można go rozkroić! Szczerze polecam bo masa to nic innego jak kasza manna, inaczej grysik. Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa 2 jaja 1 łyżeczka sody 4 łyżki miodu 1 szklanka cukru 50 g margaryny Wykonanie: Roztop w rondelku miód, margarynę
Z Kuchni Do Kuchnichcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca. Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :) I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego
Moje Kuchenne Rewelacjemałe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył. Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś
Grahamka, weka i kajzerkajego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła
Czarnawisienkamięsa i to takiego z lepszych kawałków. Przeciwnikom tego dania przypomnę jednak, że do kaszanki też dodaje się krew. Czernina to było u nas w domu świąteczne danie. Na bożonarodzeniowy rodzinny obiad Babcia kupowała żywą gęś i z jej krwi później gotowała tę zupę. Dzieciom dość długo wciskano bajkę, że to zupa z czekoladą w co dość łatwo wierzyliśmy
Smaczna PyzaVanillekipferl są jednymi z najbardziej popularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne. Składniki: 180 g masła, 2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy (16g), 2 żółtka, 3 łyżki zmielonych migdałów, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, dodatki: cukier puder. Przygotowanie: Siekamy zimne masło
Aga w kuchniZimtsterne to najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Choć te prawdziwe ciasteczka składają się tylko ze zmielonych migdałów, to dla mnie lepsze są wymieszane z orzechami laskowymi :)Przypominam też Wam przepis na niemieckie ciasteczka Vanillekipferl Składniki: 150 g zmielonych migdałów, 50 g zmielonych orzechów laskowych, 1 białko, 100 g cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, dekoracja: 1 białko, 100 g cukru pudru
Aga w kuchniPrzepisów świątecznych ciąg dalszy ! Dzisiaj propozycja na słodko, bardzo słodko. Oto czekoladowe ciasteczka, które będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej cukru... ? Więc jeśli ktoś
Kulinarne przygody GatityKolejna propozycja na świąteczny stół lub do udekorowania naszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików. Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika . Bardzo fajnie mi się z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia
Kulinarne przygody Gatityżyczy Urszula z Rodziną Jakiś czas temu kupiłam foremkę do niecodziennego wypieku - dzwonka Bożonarodzeniowego, nie zdążyłam zaprezentować go na święta , czynię to teraz :) A to przepis jaki dodano do foremek. Składniki na 2 dzwonki : 1 małe jajko 160 g mąki 50 g cukru pudru 40 g letniego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta mielonego
Proste Potrawyciepło z ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może
Nerds Kitchenstosu zeszytów, długopisów już w sierpniu. Pamiętam, że często stałam w kolejkach w księgarni za podręcznikami ale obserwuje w Polsce co roku szaleństwo zakupowe porównywalne coraz bardziej z tym bożonarodzeniowym. Nie wiem co tak do końca napędza tą machinę, marketing sklepów czy idiotyczność systemu oświaty np. w co częstych zmianach wymaganych podręczników itp. Cieszę się w każdym razie, że moja
ciastkarnia na kruchym spodzieklasztoru Monteselso woreczek cennych przypraw wraz z przepisem na panforte - nie ma w tej chwili znaczenia. Ważne jest to, że panforte na zawsze wpisał się we włoską tradycję bożonarodzeniową. Panforte występuje w dwóch wersjach: Panforte Nero , o ciemnym zabarwieniu dzięki dodatkowi kakao lub czekolady, z gorzką odmianą migdałów lub Panforte Margherita , o jasnym kolorze i delikatniejszym smaku, stworzone przez
Chilli Czosnek i Oliwaczasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji bożonarodzeniowych i nie omieszkam podzielić się w Wami informacjami na blogu, ale uznałam, że skoro Święta już za 2 dni, dam pierwszeństwo przepisom - może przyda Wam się któryś z nich, szczególnie
Chilli Czosnek i Oliwa