Śledziem w depresję i nie tylko! Śledź jak śledź, każdy go zna i na Wigilię z przyjemnością wcina. Ale poza bożonarodzeniowym sezonem gości na stołach zdecydowanie rzadziej niż powinien. Rybka ta to bowiem samo zdrowie ! Że o zaletach materialnych nie wspomnę: powszechnie dostępna, niedroga, łatwo dostać ją świeżą. A czemu ten śledź taki zdrowy ? [źródła: www.poradnikzdrowie.pl ; poradnikprzedsiebiorcy.pl ] jest bogatym źródłem
Grunt to przepis!pełnoziarnistej lekko uzdrowi nam ten kaloryczny deser. Smacznego! Chciałabym jeszcze sprostować, czemu wróciłam do cukru wanilinowego w ostatnim czasie. Cóż, zapas domowego cukru waniliowego skończył mi się przy wypiekach bożonarodzeniowych, a wciązżnie umiem dostać moich ulubionych, tanich, a wysokiej jakości lasek wanilii, więc nie zrobiłam dotąd nowego, niestety. A już mi brakuje tego cudownego zapachu... Składniki (blaszka
Anioszek w kuchniChristmas cake to tradycyjny bożonarodzeniowy tort w Wielkiej Brytanii. Zawiera duże ilości suszonych owoców takich jak rodzynki, żurawina oraz kandyzowane wiśnie zalane wcześniej sherry. Najlepiej przygotować to ciasto parę tygodni przed świętami i zostawić by dojrzało (trochę tak jak z naszymi pierniczkami) Całość ozdobiłam masą cukrową ale można zamiast tego posmarować wierzch dżemem pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi owocami
wysmienitytwaróg jednak jest twardy, lekko się kruszy. Często spotykany z dodatkami – szczególnie owocowymi jak żurawina czy morele. W hrabstwie Yorkshire ser ten jest jedzony jako dodatek do tradycyjnego ciasta Bożonarodzeniowego lub jabłecznika. Mają nawet powiedzenie „an apple pie without the cheese is like a kiss without the squeeze” czyli - jabłecznik bez sera jest jak pocałunek bez przytulania. Hmmmm bardzo ciekawe
wysmienityzakochałam - połączenie słodkawej, karmelizowanej czerwonej cebuli i kwaśnej żurawiny z aromatycznym rozmarynem i nutą pomarańczy nie mogło się nie sprawdzić. I tak, brzmi całkiem świątecznie, ale za oknami typowo bożonarodzeniowa pogoda - śnieg sypie bezustannie od dwóch dni, przykrywając wszystko białym puchem. I jak tu się oprzeć świątecznym połączeniom smaków...? Czyżbym aż tak wcześnie w tym roku miała zacząć z pierniczkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBożonarodzeniowe tradycje Radosna atmosfera tych najpiękniejszych w roku świąt widoczna jest niemal we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej. I chodź różne są zwyczaje, tradycyjne obrzędy i serwowane potrawy, miliony ludzi na całym świecie jedną miłość i duch Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas święta to skrzypiący pod nogami śnieg, pachnąca lasem choinka, wigilijny karp, gdzie do świątecznego
Kulinarne pyszności MolkiCzerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do da ń głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta
Wino Francja Kuchniasuper wypasionym kubku i udawać że to procenty :D A propos kubków - wyprzedzam pytania na ich temat i już odpowiadam, że te widoczne na zdjęciu przywiozłam sobie z jarmarku bożonarodzeniowego z Drezna w 2015 roku :) Zimą nie ma nic lepszego niż rozgrzewające napoje. Miło jest usiąść wieczorem z drugą osobą czy znajomymi i uraczyć się czymś ciepłym i procentowym
My simple kitchenEdyta Guhl. Witajcie, zapraszam na krótką podróż fotograficzną w przeszłość. No, może nie aż taką daleką...Chciałabym Wam dzisiaj pokazać, co działo się u mnie przed rokiem na Święta Bożonarodzeniowe, kiedy jeszcze nie pisałam blogu i nie mogłam Wam opowiedzieć o tych smacznych rzeczach, które zrobiłam. Dzisiaj taka mała wycieczka w rok ubiegły. Może uda mi się kogoś
dolcevitainmykitchennadzieję, że Dziadkom ta odrobina czekoladowej słodyczy przypadła do gustu. Dzisiaj mam przepis, który idealnie sprawdziłby się na wizytę u ukochanych Dziadków, ale generalnie pomyślany został jako smakołyk bożonarodzeniowy. Od kiedy tylko zobaczyłam zdjęcie w Spis bedre , nr 11/2016, nie mogłam przestać o tym wieńcu myśleć. Te kolory, i ta czekolada na wierzchu! No coś wspaniałego! Oczywiście, zajęta pierniczeniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze bakalie w środku (suszona śliwka czy morela) oraz przyprawy korzenne - i przy kolejnym pieczeniu nie omieszkam tak zaeksperymontwać :) Chlebek ten rzeczywiście rewelacyjnie wpasowuje się w klimaty bożonarodzeniowe i nie ma co się dziwić, że często gości na świątecznym stole . Będę na pewno wracać jeszcze do tego przepisu i to nie tylko przy świątecznej okazji :) Składniki na 1 dużym
Grunt to przepis!Pumernikiel otwiera nowy sezon w Piekarni Amber . Tym razem Ania zaproponawała upieczenie pumpernikla, który obowiązkowo od lat pojawia się na jej bożonarodzeniowym stole. Pumernikiel Ani jest dość nietypowym pumperniklem, bo drożdżowym. Nie ma nic wspólnego z ciężkim, zwartym, prawie czarnym razowcem krojonym w kilkumilimetrowe kromki. Ponieważ "lodówkowy" zakwas domagał się zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn drożdżowy zastąpiłam 3- stopniowym żytnim
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piernik staropolski to od lat wypiek obowiązkowy na moim bożonarodzeniowym stole. Nie będę się tutaj rozwodzić nad jego wyższością nad każdym innym piernikiem - kto choć raz spróbował ten wie, pozostałych serdecznie do wypróbowania zachęcam! Co roku na początku listopada przygotowuję ciasto , które potem leżakuje dojrzewając kilka tygodni. Każdorazowo wymyślam inny sposób na przełożenie tych wspaniałych piernikowych blatów, na blogu już
6niebociast i deserów. Czego bardzo zazdroszczę Ani to rozpoznawalny styl i spójność wizualna zdjęć, która przysporzyła jej wielu followersów na Instagramie . W grudniu Ania publikowała piękne zdjęcia w klimacie bożonarodzeniowym, wprost zapierały mi dech, dlatego poprosiłam ją, aby pokazała nam dziś, jak powstało jedno z nich. Oddaję głos Ani. Anna Witkiewicz Od 5 lat prowadzi bloga Everyday Flavours , gdzie wyżywa
Chilli Czosnek i OliwaDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około
Bullio