najczęściej ją pieczemy, ja piekę taką tradycyjną, kruche ciasto, dużo jabłek i cynamonu. Gdzieś jakiś czas temu czytałam lub słyszałam, że w niektórych domach to właśnie szarlotka gości na bożonarodzeniowym stole podczas gdy u nas królują serniki, pierniki i makowce. Pomyślałam, że może i ja upiekę szarlotkę, zwłaszcza, że ją bardzo lubimy, ale nie taką tradycyjna tylko trochę zmienioną
IzabelawkuchniŚwiąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka Dekoracja
Szalona Kuchnia EwelinyOjej, zagapiłam się! Do Świąt zostało zaledwie 3 tygodnie więc to naprawdę ostatni moment żeby nastawić nalewkę bożonarodzeniową. Czasu niewiele, ale jeszcze zdąży naciągnąć więc szybciutko ją róbcie! Przepisów na nalewkę świąteczną jest sporo, ale ten wypracowałam metodą prób i błędów, i uważam, że smaki wszystkich składników są bardzo zrównoważone. Nalewka wychodzi odpowiednio słodka, aromatyczna, ale dość mocna więc jeżeli
Smaczna Pyzakońcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla z makiem Składniki: Ciasto
PatiGotujecieplutko :) Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem na świąteczny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę...tak, tak babkę, i nie na Wielkanocny stół tylko na Bożonarodzeniowy. Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym
IzabelawkuchniTadam tadam! Sezon na bożonarodzeniowe ciasteczka uważam za otwarty. Na początku adwentu wszystkie metalowe puszki na ciastka powinny być napełnione, więc wiele czasu już nam nie zostało. Popękane ciasteczka cytrynowe to moja pierwsza propozycja, a będzie ich jeszcze wiele. Bardzo jestem ciekawa, ktore najlepiej Wam posmakują. Gdybym miała opisać dzisiejsze ciasteczka, to można powiedzieć
dolcevitainmykitchenciasteczka wg naszego uznania. Są pyszne zarówno w wersji klasycznej jak i z dodatkiem skórki pomarańczowej czy wanilii. Ciasteczka Linzer są nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań w naszej rodzinie. Przywołują bożonarodzeniową atmosferę poprzez dodanie skórki cytrynowej i pomarańczowej. Aromaty przypraw unoszą się po całym domu Składniki: 170 g masła 1 szklanka cukru pudru skórka z 1 cytryny skórka z 2 pomarańczy
Kuchnia w oparachktórej nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 650g świeżego karpia bez ości i skóry 2 cebule 3 ząbki czosnku 60g suszonych
Szalona Kuchnia Ewelinydroższych za kilkaset złotych. Na każdej podlinkowanej stronie polecam szukać inspiracji bo ja zamieściłam tu zaledwie kilkadziesiąt, a na stronach sklepów jest ich kilkaset. Dwie grafiki są typowo bożonarodzeniowe, a na samym końcu znajdziecie moje propozycje książkowe. Te propozycje to tylko inspiracje... Więc inspirujcie się 😊 Jeżeli poszukujesz prezentu dla miłośnika podróży , zdrowego jedzenia lub niebanalnego prezentu
Czarnawisienkasmaku dzięki imbirowi. Cynamon z kardamonem w połączeniu ze skórką z cytrusów przywodzą nawet na myśl już klimat świąteczny. I wiecie? To ciasto można z powodzeniem wykorzystać do bożonarodzeniowego menu. Jeśli lubicie te smaki i aromaty – próbujcie! Jest bardzo proste w przygotowaniu! A jak zrobić takie ciasto orzechowo – imbirowe? Składniki 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego imbiru
Raj dla Podniebieniawłasnych problemach, zdobywa się na drobny altruistyczny gest wobec bliźniego. Te kamyczki zaś uruchamiają lawinę wydarzeń, które nieoczekiwanie zmienią życie bohaterów. Ceniony duet pisarski (autorki Ogrodu Zuzanny) prezentuje bożonarodzeniową opowieść, która rozgrzeje każde serce! Książka poruszająca, ale jednocześnie niosąca z sobą ciepło i nadzieję. Wiara, miłość i nadzieja, przeplata się ze skomplikowanymi relacjami rodzinnymi. Niedopowiedziane słowa, czyny, tajemnice często przynoszą
LatosiowydomCiasteczka figowe chodziły za mną od dłuższego czasu. Jesień okazała się doskonałą porą na ich przygotowanie, choć tradycyjnie to ciasteczka bożonarodzeniowe. Pochodzą z Włoch (nazywane są cucidati) i choć różnią się czasami kształtem, to najczęściej nadzienie jest podobne: suszone figi, sok wyciśnięty z pomarańczy, odrobina rumu oraz szczypta cynamonu lub innych korzennych przypraw. Często do farszu dodaje się także posiekane
Poezja smakuświąt bożonarodzeniowych jeszcze prawie dwa miesiące, ale już teraz warto zacząć o nich myśleć. A konkretnie zbierać przepisy na pyszne dania, którymi uraczymy naszych domowników. A tak jeszcze bardziej konkretnie to my z myślą o Was musimy już o tych świętach myśleć. Bo ostatnio nie publikujemy zbyt często i jeśli chcemy wyrobić się ze wszystkim, co dla Was przygotowaliśmy
Marder&Marder ManufactureTrudno wyobrazić sobie ważną uroczystość rodzinną czy święta bożonarodzeniowe bez przepysznego sernika na stole. Niezwykle smaczny jest nieco inny od tradycyjnego, sernik z budyniem czekoladowym. sernik z masą budyniową Sernik to smaczne ciasto znane w kuchni od dawnych czasów. Już nasze babcie często piekły przepyszne serniki po wiedeńsku. Prócz tradycyjnych serników, których głównym składnikiem jest zmielony ser z kostki, obecnie
sierotka maRysia w kuchnidostępnych modeli jest ogromna, a rozpiętość cen wcale nie mniejsza Pewnie wiele osób zastanawia się czy nie kupić sobie lub swoim bliskim ekspresu do kawy jako prezentu pod bożonarodzeniową choinkę. Moim zdaniem warto zdecydować się na taki zakup, powinna to być jednak decyzja przemyślana, by sprzęt służył nam długie lata. Postaram się pokrótce opowiedzieć jakie parametry były istotne
Cztery Fajery