Bożonarodzeniowym obżarstwie czas wrócić na właściwe tory. Święta to czas wyjątkowy – czas spotkaj z rodziną, czas odpoczynku, refleksji, czas na nadrabianie książkowych zaległości. To oczywiście także czas na jedzenie I niestety rzadko kiedy udaje nam się zachować umiar. Co roku obiecuję sobie, że będzie inaczej – nie będę się przejadać i podjadać pomiędzy posiłkami. Spróbuję tylko po jednym kawałku
365 dni dookoła kuchnipełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku. Motywem przewodnim bożonarodzeniowego spotkania była „Magia Świąt”. Świąteczne propozycje kulinarne przygotował szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko. Podczas wizyty w dworku w Woli Suchożeberskiej mieliśmy również okazję wykonać nasze autorskie propozycje dań
Kulinarne przygody Gatitybrukselka [z patelni, absolutnie nie z wody!]. Mikołaj zostawił w nocy prezenty, mimo, że zapomnieliśmy zostawić ciacha i marchewki. I dzieciory miały radochę rozdzierajac papierowe opakowania przez cały bożonarodzeniowy poranek. A na mnie czekała kolejna ksiażka Nigelli Lawson [i kolejny zestaw 'wisiorek+kolczyki' od Małża szanownego
Lejdi of the houseżycie. I każdemu przyjaciela, co czasami łzę ociera. I wszystkiego co Wam trzeba, no i może gwiazdkę z nieba. Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku życzy Patrycja :* Artykuł Życzenia Bożonarodzeniowe 2018 pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeCzekoladowe ciasto z wyrazistą nutą pomarańczy, oblane delikatną czekoladą to świetna propozycja Bożonarodzeniowego wypieku. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 4 jajka 350g mąki pszennej 250g trzcinowego cukru 250g masła extra 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250ml soku wyciśniętego z pomarańczy (2 sztuki) 150g mlecznej czekolady otarta skórka z 2 pomarańczy
Szalona Kuchnia EwelinyPachnąca piernikami chrupiąca choinka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita dekoracja Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: 400g mąki pszennej 100g masła 120g cukru 100g płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika olej do wysmarowania formy Lukier: 1 białko 11-14 łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka Wykonanie: 1. Mąkę
Szalona Kuchnia Ewelinynadzienia, aromatyczna dzięki wielu dodatkom do wypieków. Spróbujcie upiec taką struclę, a przekonacie się, że na jednej sztuce się nie skończy! Moja propozycja jest także idealna nie tylko na bożonarodzeniowy stół, ale na każdy zimowy weekend. Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim moim Czytelnikom słodkich, zdrowych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia! Strucla z orzechami i rumem Składniki: ciasto
Raj dla PodniebieniaDziś już ostatnia z bożonarodzeniowych inspiracji, tym razem wersji na słodko. Orzechowe ciasteczka choinki nie zawierają ani grama mąki, ani tłuszczu. Powstały między innymi z mielonych włoskich orzechów i korzennych przypraw. Robi się je bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić w lodówce, a potem wykrawać z nich ciasteczka. Ja użyłam foremki w kształcie choinki, ale możecie użyć Waszych
Kulinarne przygody Gatitypierwszej kawce na mieście ;-) Pieczenie mini serników piernikowych ;-))) Domowe pierniki najlepsze ;-) Ktoś tutaj przed czasem rozpakował swój prezent ;-))) Pierwszy drożdżowy wieniec z białym makiem okazał się obłędny!!! Wieniec bożonarodzeniowy własnej roboty ;-) wcale nie taki trudny do zrobienia ;-) Relaks dla tych, którzy ciężko pracowali .... I porządki dla, tych którzy brudzili hehehe... Najlepsze zimowe herbaty owocowe na chłodne wieczory... Odliczanie do Świąt
SMYKWKUCHNIWitajcie, makowiec to jedno z obowiązkowych ciast na Bożonarodzeniowym stole. Zamiast tradycyjnej wersji w tym roku pokusiłam się o przygotowanie jego bezglutenowej wersji. I wyszło naprawdę pysznie - smak praktycznie nie odbiega od oryginału! Z podanego przepisu wychodzą dwa średniej wielkości makowce. Przy okazji... po więcej świątecznych przepisów zapraszam do mojego darmowego ebooka, który znajdziecie do pobrania pod tym linkiem
Health-Fit-LifeŚwięta co raz bliżej, dlatego dzisiaj słodki król bożonarodzeniowego stołu – pyszny sernik piernikowy. Delikatny, kremowy, aromatyczny klasyk wzbogacony przyprawami korzennymi i domowymi pierniczkami. Kwintesencja świątecznych wypieków w jednej formie, która zadowoli zarówno amatorów serowców jak i pierników. Skusicie się? Składniki (forma o średnicy 24 cm – 26 cm): Spód: kilka pierniczków okrągłych lub tak jak u mnie w kształcie
Fitsweet.mesmaku za upieczeniem tej strucli przemawia to, że musi ona leżakować kilka tygodni, zatem tuż przed Świętami pozostanie nam więcej czasu na inne przygotowania. Bardzo polecam! Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa Składniki: 250g masła 200g cukru 250g twarogu 50ml śmietanki 2 jajka 550g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta pomarańczy skórka otarta z cytryny
Obiad gotowychcecie robić rolady makowej czy strucli z makiem to możecie zrobić coś zdecydowanie prostszego, szybszego i coś co wam na pewno wyjdzie i zachwyci gości, bo makowa gwiazda to bożonarodzeniowy hit. To co przygotowujemy ją razem? Niech zagości na naszym świątecznym stole. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikstopni C, aż brzegi ciastek się zezłocą. Po ostygnięciu oprósz je cukrem pudrem. Sassanelli - Świąteczne ciasteczka z migdałami i czerwonym winem z Włoch Sassanelli to tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe pochodzące z regionu Apulia we Włoszech. Ich nazwę tłumaczy się jako "małe kamienie". Mają w sobie migdały, kakao, goździki, cynamon oraz bardzo interesujący składnik jakim jest Vincotto , czyli koncentrat soku winogronowego
Chilli Czosnek i OliwaZrobione pierwszy raz i już wiem, że będą u mnie na stałej liście wypieków bożonarodzeniowych. Ciasteczka pachnące przyprawą, miodem i najeżone sporą ilością bakali. Po upieczeniu mięciutkie wręcz rozpływają się w buzi. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów w płatkach 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu płynnego wielokwiatowy z cynamonem
Ala piecze i gotuje