wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany " Tuoresuolattu lohi " to absolutny "must have!" Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej? - W Finlandii nie obowiązuje post, kulminacyjnym punktem wigilijnej kolacji jest szynka wolno pieczona przez ok. 8-9 godzin w temp 120-140 stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami
Cztery FajeryProste :D Nie trzeba klepać tłuczkiem i budzić połowy sąsiedztwa w niedzielę :D Tak nawiasem, to chyba zaczyna się sezon świąteczny i pora pomyśleć o tym, co zaserwujemy na bożonarodzeniowym stole....szał przedświąteczny chyba nastaje...:D Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze
Za drzwiami kuchniczęsto ze spacerów pod lesie wracałam dumna, z koszykiem pełnym pięknych grzybów i dzięki temu, dania z ich użyciem często goszczą teraz na moim stole. Zupa grzybowa to część bożonarodzeniowego jadłospisu, ale wcale nie musi być gotowana od święta. Zwłaszcza, że chcę skończyć zapasy w nadziei na nowe zbiory za kilka miesięcy. Moja wersja tej zupy, to smaki mojego dzieciństwa
Pichceniomaniaszklanek lub kieliszków i podajemy od razu do zjedzenia. Ja dodatkowo przyozdobiłam kieliszki cukrem z wodą. Kawę możemy podać w okresie świątecznym ponieważ idealnie jej smak wkomponuje się w bożonarodzeniowy nastrój
Kuchnia w oparachczarnej porzeczki. Oleje są tłoczone na zimno. Przygotowałam na bazie Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego świąteczne śledzie korzenne. Śledzie dzięki przyprawo takim jak anyż, goździk, kardamon i cynamon idealnie pasują na bożonarodzeniowy stół. Składniki: 200 g filetów śledziowych typu matjas 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml octu winnego 200 ml soku jabłkowego 3 ziarna kardamonu 1 korzeń cynamonu kilka
Kuchnia w oparachsposób tradycyjne niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe zamieniły się w mniej tradycyjne (i nie wiem, czy jeszcze niemieckie) ciasteczka wielkanocne. Z czapeczek Gwiazdora w zajączki - a wszystko dzięki sprytnemu pomysłowi mojej żony. :) Smak pozostał wyśmienity. Nie wiem jak Wam, ale mnie marcepan kojarzy się bardziej wielkanocnie. A poza tym - za oknem biało (jak to kiedyś w grudniu bywało), więc zwolennikom drugiej opcji
zadanie-gotowaniePieczony łosoś to idealna propozycja na różne świąteczne posiłki, nie tylko na Bożonarodzeniowy obiad, także na Wielkanocny obiad – zwłaszcza jeśli podamy go... The post Pieczony łosoś z sosem wasabi – pomysł na Wielkanocny obiad appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.compieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku. Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu , tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Obowiązkowo dodaje mąkę żytnią typ 2000 to znaczy z pełnego przemiału
kuron.com.plOzdoby Wielkanocne cieszą oko żywymi barwami wiosny, nie wymagają tak dużej zręczności jak Bożonarodzeniowe. Wystarczy np. owies posiać owies w pojemniczkach i po 10 dniach jest gotowy. W tym roku postawiłam na rzeżuchę – wykorzystałam do tego różnego rodzaju ozdoby wielkanocne których umieściłam mokrą watę / waciki i posypałam ich rzeżuchą. Postanowiłam również
RAROSSAWitajcie, za niespełna dwa tygodnie Wielkanoc ( choć dzisiaj u mniej pogoda raczej Bożonarodzeniowa), dlatego zabrałam się za przygotowywanie świątecznych przepisów dla Was. Jako pierwszy postanowiłam zrobić Tofurnik. Zrobienie tego ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady
Health-Fit-Lifekaszą, z serem, z grzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani
Wylizany Rondelbaranka albo kurczaczka, ale w końcu czas zweryfikował moje plany. Tym razem się udało. Mimo wszystko i tak planuje coś waniliowo-kakaowego, ale tym razem w wersji wielkanocnej albo bożonarodzeniowej. Zobaczymy kiedy mi się to uda :). Dla kogo: dla zakochanych dla lubiących babki ucierane dla tych, którzy chcą zaskoczyć gości czy domowników Składniki na ciasto czerwone: 180g mąki pszennej
Mania Wypiekaniazamrażarkach supermarket, która jest gotowa do akcji bez rozmrażania - zdejmujemy tylko folie wszelakie, ziuuuu do piekarnika na 45 minut i już można zajadać. A prezenty rozpakowaliśmy... Tu nowinka - bożonarodzeniowym porankiem! Mikołaja przemanowaliśmy na angielskiego i już można było spokojnie zjeść, bez dzieci biegajacych non-stop do okien i sprawdzajacych, czy prezenty sa już w drodze... Tyle tylko, że absolutnie
Lejdi of the houseprzyszedł grudzień. Święta za pasem. Na blogach i w serwisach kulinarnych zaczynają się pojawiać wigilijne przepisy. U nas też będzie się działo, już myślimy o wigilijnych i bożonarodzeniowych daniach i mamy kilka pomysłów, którymi podzielimy się z Wami za tydzień. Do świąt jednak jeszcze kawałek czasu i trzeba do nich jakoś dożyć Menu, które pokażemy Wam w tym tygodniu
Niedzielny kucharz