buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami i zajadać z żurawiną lub borówką. Składniki: 4 kacze udka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy, odstawiamy
Zasmakuj Kuchnijajo (u mnie dwużółtkowe) 1/2 szklanki mleka 50 g roztopionego masła 25 g drożdży szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej sezonowe owoce (u mnie agrest, czerwona porzeczka, borówka amerykańska) cukier puder Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i 2 łyżki cukrucukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu
Kulinarne przygody Gatitymasę. Dodajemy mleko, ocet, mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościzwykłą kremówką w połączeniu z mascarpone, ubijamy wówczas razem) - 1 łyżka pudru trzcinowego (lub zwykłego) - sezonowe owoce, ok. 2 szklanek (u mnie za pierwszym razem były to borówki z truskawkami, z braku malin; za drugim razem dałam maliny) * za pierwszym razem dałam 400g i miałam mały problem z jej zwinięciem, dlatego za drugim dałam już tylko 350g
Smaczne ZdroweWami przepisem na omlet idealny. Możecie go podać z ulubioną konfiturą czy owocami. Jest idealny, puszysty. Spróbujcie ! Składniki (1 duży omlet): 4 jajka sól 1 łyżka mąki serek waniliowy borówki olej roślinny do smażenia Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Biała ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu roztrzep żółtka. Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami i mąką
Moja pasja smakupudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku
SMYKWKUCHNISezon na jagody się kończy, ale również można zastąpić je borówką amerykańską. Świetne zestawienie stanowią mąka jaglana i ryżowa. Mąka jaglana sprawia, że placuszki są bardzo puszyste, natomiast mąka ryżowa bardzo delikatne. Składniki: 2 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki ryżowej 1 jajko 10 tabletek słodziku aromat waniliowy jagody Sposób przygotowania: Jajko ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy
Truskawkowa Fiestasprzęt swój żywot, przerobił dziesiątki tysięcy zdjęć... To już nie może czekać, czas oddać go... Zuzi ;) Składniki: 1/2 litra jeżyn 1/2 szkl, czarnej porzeczki 1/2 szkl. jagód (mogą być borówki) 400 g kefiru naturalnego (najlepiej 0%) 2 płaskie łyżki cukru* Sposób przygotowania: Owoce dokładnie płuczemy i pozbawiamy zanieczyszczeń, przekładamy do blendera. Wlewamy kefir i dodajemy cukier (opcjonalnie, bo można
Kolorowy Przepisownikwrzącego wlewamy płyn z mąką. Mieszając, gotujemy jak kisiel (ma być gęsty). Ozdabiamy sernik, według gustu, następnie wstawiamy go do lodówki. Do ozdoby, z braku świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej w Irlandii, a pochodzącej z Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze
mojewypiekiinietylkoschłodzeniu okazała się wspaniała przystawką. Może być również pysznym deserem... Składniki: 1 jabłko sok z ½ cytryny winogrona białe winogrona ciemne czereśnie mango puszka mandarynek garść malin garść borówki amerykańskiej 1 łyżka miodu płynnego listki mięty do dekoracji Wykonanie: Wszystkie owoce umyłam. Jabłka nie obierałam. Przekroiłam, wycięłam gniazdo nasienne Pokroiłam ze skórką na w grubszą kostkę. Winogrona przekroiłam
Kuchnia u Krysisłodkiego do kawy jest bardzo wskazane, dlatego tak na szybko zrobiłam tartę na spodzie z groszku ptysiowego firmy Brześć :-) Wyszła kapitalnie :-) Spróbujcie... SKŁADNIKI ok. 70 g groszku ptysiowego Brześć borówki amerykańskie jeżyny Masa budyniowa: 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru z wanilią 75 g masła Z mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy
Czary - gary w kuchniprzygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie makaronu Lubella classic uszka 1/2 szklanki pokrojonego arbuza 1/2 szklanki pokrojonego melona 1/2 szklanki pokrojonego ananasa 1 kiwi 1 pomarańcza 1 szklanka borówki amerykańskiej poziomki 3-4 łyżki naturalnego jogurtu opcjonalnie brązowy cukier listki melisy Wykonanie: Pomarańcze obieramy i kroimy na cząstki, kiwi obieramy i kroimy w grubą kostkę. W misce mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 285 ml maślanki 215 ml wody 2 jajka 25 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g jagód lub borówek amerykańskich dodatkowo: 6 łyżek creme fraiche (18%) syrop klonowy Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z płatkami, cukrem, proszkiem, sodą i solą. Maślankę dokładnie wymieszać z wodą. Jajka roztrzepać, dodać maślanę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeletnimi owocami i płatkami migdałowymi na jaglanym spodzie. Składniki 100 g kaszy jaglanej 50 ml mleka 2 jajka 3 łyżki ksyliotlu 2 łyżki płatków migdałowych 2 garście malin garść borówek amerykańskich garść agrestu Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Mleko mieszamy z żółtkami i ksylitolem. Dodajemy
My Chcemy Jeśćmnie domowe lody to przede wszystkim korzystanie z produktów sezonowych, tkaich jakich owoce, które co dwa tygodnie się zmieniają, najpierw były truskawki, potem czereśnie, teraz wiśnie, porzeczka, jagody, borówki, śliwki, morele brzoskwinie...itd. I w okresie wakacyjnym ja chce jeść takie lody! Pełne smaku, aromatu i takie, które mogę zjeść bez wyrzutów sumienia. Są przepyszne, są fit i zrobienie
SMYKWKUCHNI