Brownie to typowe amerykańskie ciasto, płaskie, bardzo czekoladowe. Z reguły bez dodatków lub z dodatkiem orzechów. Mocny czekoladowy smak warto przełamać kwaskowym smakiem owoców, jak np. malin czy borówek amerykańskich, dodając je do ciasta lub robiąc mus. Czytaj więcej
Pasja tworzeniabiałej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić
Karo in the KitchenBrzoskwinie odsączyć z zalewy i ułożyć na płaskich spodkach/talerzykach. Każdą połówkę wypełnić bitą śmietana i posypać musli. (*) Skład mojej mieszanki: pszenica w miodzie, orzechy laskowe całe łuskane, biała czekolada, borówka liofilizowana, jeżyna liofilizowana, ciasteczka z kremem, pistacje łuskane niesolone
Di gotujejaja 3 szt. mąka kukurydziana 3 łyżki maliny mrożone 1 garść herbatniki pełnoziarniste 6- 7 szt. aromat waniliowy kilka kropel sok z cytryny 2 łyżki owoce (maliny, jeżyny, jagody, borówki, truskawki, porzeczki czerwone) Sposób przygotowania: 1. W misie miksera umieścic jogurt, jaja, budyń, mąkę, sok z cytryny i aromat. Zmiksować do połączenia się składników. 2. Dodać maliny mrożone
Kuchnia Paulettesbułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju) - wysokiej jakości miód - świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie WYKONANIE: Bułkę kroimy na grube kromki. W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko. Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem
SMYKWKUCHNIowoc kaki lub mango 2 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka 1 banan garść orzechów 1 szklana płatków żytnich Lubella awokado mrożone owoce do dekoracji jak porzeczki, maliny, borówki
Kulinarne Fantazje Marioligofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1 szklanka jagód • olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego pokroić na kawałki
To co kochamcukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu Krem • 1 l śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru • dowolne owoce, u mnie truskawki, borówka amerykańska, maliny i jeżyny Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki. • Na koniec
To co kochambita śmietana puszystości. Pianki bardzo często występują w amerykańskim menu, popularne są grillowane na patykach lub oblewane czekoladą z fontanny. Składniki: • kiść winogron bezpestkowych • 1 szklanka borówki amerykańskiej 250g • 1 szklanka malin • 1 opakowanie małych białych pianek marshmallows • sok z 1/2 cytryny • 250 g śmietanki 30% • 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: • Owoce wymieszać z piankami
To co kochamłyżki cukru • 3 szklanki mąki pszennej – ok. 400 g Krem • 1/2 litra śmietanki 30% • 4 łyżek cukru pudru • dowolne owoce sezonowe, u mnie maliny i borówka amerykańska Wykonanie: Ciasto • Zagotować wodę, olej, sól i cukier. • Dodać mąkę, szybko wymieszać i wystudzić. • Masę przełozyć do miksera, dodawać po jednym jajku. Miksować masę
To co kochamsuszonymi owocami i wtedy taki smakuje najlepiej. Do letniego keksa użyłam czarnych jagód i czerwonej porzeczki, ale można dać również czarną czy białą porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne, aby to były małe owoce i nie krojone, bo wtedy nie wylatuje z nich sok i nie rozmiękają ciasta tworząc zakalec. Dodałam
To co kochamwtedy takie owoce mogą zajadać również dzieci. Pucharek w każdej wersji można udekorować kleksem bitej śmietany. Składniki na 4 pucharki: Dowolne owoce w różnych kolorach • borówka amerykańska • ciemne i jasne winogrona • truskawki • maliny • brzoskwinie Galaretka • 500 ml słodkiego wina musującego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: • W pucharkach lub wysokich szklankach układać warstwami owoce od najciemniejszych
To co kochammrożonej kawy. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 2 białe czekolady • 5 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% • 1 szklanka pokrojonych moreli • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w mikrofali lub na parze. • Ser delikatnie zmiksować. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas
To co kochamsałaty zawierającej wyjątkowo mało kalorii, a bardzo dużo białka i substancji odżywczych: związków czynnych witamin, pierwiastków i błonnika. Polecamy! Składniki na 1 litr smoothie: 1 szklanka malin, 1 szklanka borówek, 1 banan, 8 liści sałaty, 1/4 szkalnki niełuskanych ziaren konopii, garść surowych płatków kokosowych, 2 szklanki wody. Wykonanie: Ziarna konopii umieścić w kielichu blendera, dodać wodę i zbledować na mleko
Jeść, by żyć w zdrowiumasą serową i kwaśnymi jeżynami idealnie się komponuje i tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością podbije serca wszystkich łasuchów! Ciasto smakuje fenomenalnie! Jeżyny śmiało możemy zastąpić np. mrożonymi borówkami albo malinami – będzie równie pysznie! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma ok.22 x 12 – keksówka (Na większą podwajamy porcje) WARSTWA SEROWA: * twaróg mielony 3x – 250 g * jajko – 1 szt * wanilia
Ostra na Słodko