marzeń, optymizmu...a przede wszystkim zdrowia, bo bez niego nic się nie może udać :) Szczęśliwego Nowego Roku! Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą, borówkami, serkiem waniliowym* i cynamonem *serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu :( Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 30 g bio mąki
Poranek na słodkołyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców (truskawek, borówek, malin lub jeżyn) lukier: 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodać jogurt
Bullioserka waniliowego 330 ml zimnej śmietanki 36% 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy. Na koniec dodajemy ostudzoną
KuchcikoweLovedoskonały dodatek do dań mięsnych, szczególnie do drobiu. Zawsze staram się zrobić kilka słoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu. Składniki: 1 kilogram brusznicy-czerownej borówki 1 kilogram jabłek 0,5 kilogram cukru Sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody Sposób przygotowania: Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną
Bajeczna Kuchniamogłam trafić! :) Ale przejdźmy do rzeczy...nie jest to dżem taki, jak wszystkie. Swoim cierpkawym na końcu smakiem jest bliższy tym wszystkim przetworom, które podajemy do mięs, jak np: borówka, czy żurawina, choć jeszcze bardziej wytrawny w smaku (pomimo cukru). Na pewno będzie niezwykłą ciekawostką na jesiennym stole, biorąc też pod uwagę jej właściwości zdrowotne :) Owoce jarzębiny są źródłem witaminy
Kuchnia w Słońcu Skąpanajaglanki możemy wlać ją do szklanki i potraktować jak koktajl :) Rada: Gdy jaglanka jest za mało słodka możemy dodać jeszcze jednego banana. Zamiast malin możemy dodać truskawki, borówki, jagody, porzeczki
Kuchnia MagdaLenyjabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową
My Chcemy Jeśćsyrop gęstawy. Przekładamy wtedy wszystko do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i studzimy do góry dnem. Tak przygotowana jarzębina to doskonały dodatek do mięsa i drobiu. Z powodzeniem może zastąpić borówki czy żurawinę Smacznego
Marder&Marder ManufacturePodobne właściwości ma młoda kapusta . Oczywiście nieodzownym dodatkiem do gołąbków jest sos. Może być z suszonych grzybów, sos pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki
codojedzeniakuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem, czy syropem klonowym. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Ja podałam je z cukrem pudrem i owocami (borówki i brzoskwinie – zerwałam też ostatnią, wrześniową poziomkę z mojej balkonowej hodowli), lecz są tak dobre, że można je również śmiało zajadać bez jakichkolwiek dodatków. * Ser musi być prawdziwy
Poezja smakulodówce (co najmniej 2-3 godziny), wtedy beza będzie ładnie pracowała przy krojeniu! Ciasto jest genialne, a ja już mam plan, żeby w przyszłym roku zrobić je z borówkami. Dla kogo: dla fanów malin dla tych, którzy chcą się przekonać, dlaczego wszyscy zachwalają "Malinową chmurkę" dla lubiących bujać w obłokach Składniki na ciasto: 3 żółtka 25g cukru pudru łyżeczka proszku
Mania Wypiekaniapotrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne . Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Produkty: 2 gruszki, winogrono ciemne i jasne, (mogą być też borówki amerykańskie) kilka wykałaczek gozdziki do zrobienia oczek i buzki
Pysznosci Babci Basitylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 cytryna
Wanilia i Kardamon