małe kawałki i dodajemy do ciasta-mieszamy. *jeśli nie chcecie babki z czekoladą, nie musicie jej dodawać, ciasto jest pyszne bez żadnych dodatków. Możecie też dodać np borówki , orzechy co chcecie :-) Formę do babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut, do suchego patyczka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukochani dziś przychodzę do Was z moimi ulubionymi rogalikami-idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami. Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie. polecam gorąco :-) SKŁADNIKI -3 szklanki mąki tortowej -4 dag świeżych drożdży -250 ml kwaśnej śmietany -1 łyżka cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis autorski (mój). Sezon jagodowy dobiegł końca? Nic nie szkodzi - mogą być mrożone, borówki lub inne Wasze ulubione owoce. Lody są przepyszne i w sam raz nadają się na prosty i przepyszny deser. Ich konsystencja jest idealna, a smak... No cóż, u mnie znikają ekspresowo! 330 ml śmietanki 30-36% 5 łyżek cukru pudru 200g serka waniliowego 4 łyżki jagód
Di gotujecukru – 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej – 0,5 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo : – 200 ml śmietanki kremówki + łyżeczka cukru pudru – owoce: u mnie borówki i maliny Samo szykowanie bezy nie zajmuje bardzo dużo czasu, ale jej pieczenie to już przynajmniej kilka godzin. Na początek najlepiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Jeżeli potrzebujecie narysujcie okrąg o średnicy około
Relaxtimeoknami jeszcze lato, więc trzeba korzystać z jego uroków :) Składniki (4-5 porcji): 4-5 żółtek 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 500 g owoców (maliny, jeżyny, borówki, truskawki) 100 g biszkoptów mocna kawa (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+3/4 szklanki wrzątku+1 łyżeczka cukru+50 ml wódki/amaretto) kakao Przygotowanie: Żółtka ubić z cukrem na puch, dodać mascarpone
Malinowo w kuchniżółtka szczypta soli krem kawowy 400 ml śmietanki 30 % 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietan fix oraz dowolne owoce letnie, u mnie maliny, borówki i jeżyny kilka listków świeżej mięty Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć
Monia miesza i gotujekasza jaglana z karmelizowanymi jagodami i skropiona syropem klonowym. Możecie użyć mleka krowiego lub roślinnego, jednak najlepiej sprawdzi się mleko kokosowe. Skarmelizować można dowolne owoce np. truskawki, czereśnie, wiśnie, borówki. Jaglanka z karmelizowanymi jagodami porcja dla 1 osoby Składniki: jaglanka: 5 łyżek kaszy jaglanej 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki mleka karmelizowane jagody: garść jagód 1 łyżka miodu na wierzch: syrop
Jaglusiapodobnie zresztą jeśli chodzi o śmietanę (jak najbardziej może być roślinna). Ryż możecie zaserwować z dowolnym owocowym sosem. Ja użyłam jeżyn (mrożonych), ale sprawdzą się tu także: jagody, maliny, borówki, truskawki, wiśnie, czy np. morele. Możliwości jest wiele, a więc nie traćcie czasu i poszukajcie swojego ulubionego smakowego połączenia :) Składniki (2-3 porcje): Ryż: 50 g ryżu (użyłam długoziarnistego
MyCookBook.plzapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Owsianka z jogurtem naturalnym, jabłkiem, borówkami i amarantusem ekspandowanym. Owsianka to taki poranny pewniak, który zawsze zostanie zjedzony. II Śniadanie 10:30 Melon galia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem?! Zupa
lady-och-mistrzyni.blogspot.comrazu czarnieje. Postanowiłam więc zrobić cukier bazyliowy, który gdzieś mi niedawno mignął w internecie. Będzie go można wykorzystać na przykład do bazyliowego sernika na zimno z borówką amerykańską , bazyliowej panny cotty z poziomkami , lemoniady bazyliowej II i lemoniady bazyliowej . Cukier bazyliowy Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek bazylii 2-3 łyżki cukru
Kulinarne przygody Gatityskusicie na uprawę pomidorów na balkonie. Kolejny punktem sierpnia były grzybobrania. Początkowo bardzo słabe, bo każdorazowo lokalizację wybieramy na chybił trafił... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki brunatne i złotawe, kurki, lejkowce dęte, siedzunie sosnowe nazywane
Pora coś zjeśćzastępujecie je śliwkami, zamiast wiórków kokosowych, możemy dodać płatki kakaowe, itd. Możliwości jest wiele, a oto poniżej przepis – jakże banalny Składniki: nasiona chia mleko kokosowe miód owoce (np. borówki, maliny, figi, żółty arbuz, itp.) wiórki kokosowe chipsy kokosowe. Przygotowanie: Nasiona chia namaczamy w mleku kokosowym. Dodajemy 1-2 łyżki miodu i zostawiamy na noc w lodówce. Rano wyciągamy
PaleoLifepieczenia 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g serka kremowego 400 ml mleka kokosowego (z kartonu) 160 ml oleju 2 jajka 170 g malin 130 g borówek amerykańskich dodatkowo: 1 białko 65 g cukru 85 g miękkiego masła 225 g malin Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, dodać serek, połączyć. Wlać mleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzefiliżanek i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Możemy dodać chilli lub startą skórkę z pomarańczy dla urozmaicenia smaku. Mus idealnie komponuje się również z malinami i borówkami. Uwierzcie mi to jest genialny deser. Po raz pierwszy miałam okazję delektować się tym musem będąc we Francji kilka lat temu. Nigdy nie przypuszczałam, że uda mi się odtworzyć
Emskie Smakiporcji masy serowej, przykryć kolejnym blatem ciasta, wylać kolejną porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej. Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Tort chłodzić przez kilka godzin. Smacznego
kolorowotorcikowo