przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie makaronu Lubella classic uszka 1/2 szklanki pokrojonego arbuza 1/2 szklanki pokrojonego melona 1/2 szklanki pokrojonego ananasa 1 kiwi 1 pomarańcza 1 szklanka borówki amerykańskiej poziomki 3-4 łyżki naturalnego jogurtu opcjonalnie brązowy cukier listki melisy Wykonanie: Pomarańcze obieramy i kroimy na cząstki, kiwi obieramy i kroimy w grubą kostkę. W misce mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 285 ml maślanki 215 ml wody 2 jajka 25 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g jagód lub borówek amerykańskich dodatkowo: 6 łyżek creme fraiche (18%) syrop klonowy Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z płatkami, cukrem, proszkiem, sodą i solą. Maślankę dokładnie wymieszać z wodą. Jajka roztrzepać, dodać maślanę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeletnimi owocami i płatkami migdałowymi na jaglanym spodzie. Składniki 100 g kaszy jaglanej 50 ml mleka 2 jajka 3 łyżki ksyliotlu 2 łyżki płatków migdałowych 2 garście malin garść borówek amerykańskich garść agrestu Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Mleko mieszamy z żółtkami i ksylitolem. Dodajemy
My Chcemy Jeśćmnie domowe lody to przede wszystkim korzystanie z produktów sezonowych, tkaich jakich owoce, które co dwa tygodnie się zmieniają, najpierw były truskawki, potem czereśnie, teraz wiśnie, porzeczka, jagody, borówki, śliwki, morele brzoskwinie...itd. I w okresie wakacyjnym ja chce jeść takie lody! Pełne smaku, aromatu i takie, które mogę zjeść bez wyrzutów sumienia. Są przepyszne, są fit i zrobienie
SMYKWKUCHNIlikieru czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie 250 gram borówek 250 gram czerwonych porzeczek Tortownica 18 cm. Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, przestudzoną dodajemy
Bajeczna KuchniaPyszny, orzeźwiający serniczek na zimno. Must have na lato ;) Z każdymi owocami wychodzi rewelacyjny, taki uniwersalny przepis. Ja tym razem wybrałam brzoskwinie w puszce, ale śmiało można użyć borówek, malin, truskawek oraz jaką uwielbiamy galaretkę. Również pełna dowolność z biszkoptem, mogą być kupne biszkopciki, ale ja uwielbiam piec i go upiekłam. Pięknie wygląda i tak samo smakuje. Zapraszam do pieczenia
Wołowina od rekinamasę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 40 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej szczypta soli 40 g masła dodatkowo: maliny, borówki na wierzch ciasta wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną, żółtka oraz sól i wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki
Ciastkozercykwestii z domownikiem), brzoskwinie, czy egzotyczne guajawy. W czereśniowym sezonie obowiązkowo goszczą w mojej kuchni, dziś towarzyszą śniadaniowej quinole w zestawie z jagodą kamczacką (można ją zastąpić borówką) i prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki płatków quinoa 2 łyżki płatków gryczanych garść dojrzałych czereśni garść jagód kamczackich 2 łyżki orzechów nerkowca Wykonanie: Quinoę
Quinoa Raz!przygotowania możemy wykorzystać różne owoce (nie muszą to być wiśnie) nawet te mrożone, albo ulubiony dżem czy powidła. W zimie często przygotowuję to ciasto z dżemem z aronii lub borówek. Również smakuje wyśmienicie. Składniki na ciasto : 3 szkl mąki 250 g margaryny 5 żółtek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Z podanych składników zagnieść
Banana Smilesorzechowym. Cudowny, kremowy smak. Miłego dnia! Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka kokosu 1 banan syrop klonowy czarne porzeczki, borówki, lub inne owoce Wykonanie: Kasze ugotuj według instrukcji. Do ugotowanej kaszy dodaj wiórka kokosowe, masło orzechowe, pół banana, i rozgnieć widelcem. Całość przełóż do miseczki, dodaj pokrojonego
Kukuleczkiżółtek Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1/2 szkl. oleju Owoce 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska) Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody. Ciasto dzielimy na dwie części - mniej
Mieszam w Garnkuniewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Ponadto: 3 łyżki ulubionej konfitury śliwkowej garść prażonych płatków migdałowych ulubione świeże owoce do przybrania u mnie akurat czarna borówka i poziomki z ogrodu:) 1.Mleko, śmietankę, ekstrakt i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu. Czekoladę siekamy i dodajemy do gorącej masy śmietankowej, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
vaniliowoczekoladowaDobrze wiecie, że uwielbiam w kuchni wykorzystywać wszystkie sezonowe produkty, którymi obdarowuje nas matka natura. Sezon na truskawki, szparagi dobiegł końca. Powoli kończy się czas czereśni. Ale nadeszły czasy borówki amerykańskiej, śliwek, moreli, pojawiły się już pierwsze polskie jabłka (papierówki moje ukochane!) no i oczywiście wreszcie są świeże pachnące pomidory malinowe!!! Jak ja na nie czekam cały rok! Po tych
SMYKWKUCHNIlanguage:EN-US;} Wiele szkół podstawowych uczestniczy w programie „Owoce i warzywa w szkole” . Ta, do której chodzi moja córka, również. Dzieci otrzymują w ramach przekąsek jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, paprykę, marchewkę, kalarepkę, pomidorki, rzodkiewkę, soki warzywne i owocowe. Możesz zajrzeć na stronę i sprawdzić, czy szkoła w Twojej okolicy również należy do tego programu. Zachęcam również do wspólnego
bistro mama