jajko - 30 ml ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka siemienia lnianego - 1 łyżeczka babki płesznik - białko do posmarowania - szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka) - cukier (zależy jak słodkie masz owoce) - odrobina wody WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw
Kuchnia bezglutenowa LoliDrodzy , ciasto pyszne przedstawiam! Bezstresowe, łatwe i widowiskowe. Na pewno znacie! Ja robiłam je już z borówką kiedyś, ale miało jasne ciasto. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto ciemne i z porzeczką. Jest to ciasto idealnie skomponowane, to ciasto, które Was orzeźwi i zaskoczy. Pozytywnie. Istnieje jego wiele wersji na internecie. Ja poszłam tropem Kulinarnej Maniusi i dotarłam do przepisu
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 200 g jagód lub borówek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy
Kulinarne Fantazje Mariolimiałam zrobić sobie domowy cukier lawendowy i wreszcie mi się udało. Taki cukier można użyć do dżemów, konfitur, napojów i deserów. Świetnie komponuje się z takimi owocami jak jagody, borówki amerykańskie, morele czy brzoskwinie. Należy tylko pamiętać, aby tego cukru nie dodawać za dużo, chyba każdy z nas nie lubi mydlanego smaku w potrawach. Także proszę go dawkować z umiarem
Zakątek rozkoszy kulinarnychpłynu – biszkopt ma być lekko wilgotny a nie ociekający wodą ;) ). Następnie wyłożyć krem. Na wierzchu ułożyć jagody, można dodać trochę innych owoców. Ja dodałam czerwone porzeczki. * mogą być jagody, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki
królestwo garówSkładniki : 1 kg dojrzałych owoców borówki 50 dkg cukru kryształu spirytus 70% Sposób wykonania : O woce przebierz, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do dużego, czystego słoja. Zasyp cukrem, wymieszaj, możesz lekko potłuc drewnianą pałką , aby szybciej puściły sok. Następnie zalej owoce spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte. Słój szczelnie zamknij i odstaw
Przepisy i porady kulinarneJAGODY!!! Uwielbiam i wiem, że się powtarzam hehehhe. Ale bardzo lubię ten smak, kwaskowaty i lekko słodki. Nie wiem czy wiecie, ale jagody jak wszystkie ciemne owoce typu- borówka, porzeczka, mają w sobie bardzo dużo antyoksydantów - polifenoli, które mają działanie prozdrowotne. Krótko mówiąc, a raczej pisząc są polecane przy wszystkich chorobach związanych z otyłością -miażdżyca, choroby serca, problemami z widzeniem
SMYKWKUCHNIClaufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu
Kulinarne Fantazje MarioliWachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę za suche. 6 jajek 2/3 szkl cukru 2 łyżki
Smakołyki Asiwiele zastosowań. Jest konkurencją dla klasycznych dżemów z truskawek czy malin. Rewelacyjnie komponuje się na kanapkach z serami pleśniowymi. Pasuje nawet jako dodatek do mięs (zamiast żurawiny czy borówki). W tej wersji jako dodatek do dżemu delikatna nuta whisky
Milion Smakówjagód, jednak ja moje jagody kupuję na lokalnym bazarku. W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki
Mieszam w Garnkujego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci. Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny). Smacznego ;) Składniki: 5 jajek 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki
Krakowskie smaki Anipowidłem śliwkowym i truskawkami / With plum preserves and strawberries 3. Jaglane ze słonecznikową śmietanką i brzoskwiniami / Millet fritters with sunflower cream and peaches 4. Z borówkami i brzoskwiniami / With blueberries and peaches 5. Czekoladowe z malinowym lassi / Chocolate fritters with raspberry lassi 6. Czekoladowe z borówkowym lassi / Chocolate fritters with blueberry lassi
Qlinarnie i Qlinarnieporcje 3 łyżki nasion chia ¹⧸₂ szklanki mleka kokosowego ¹⧸₂ szklanki mleka zwykłego lub roślinnego ( migdałowego, ryżowego) 2-3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu, syropu z agawy świeże owoce ( maliny, borówki, pestki granatu, pokrojone w kosteczkę kiwi oraz truskawki) WYKONANIE Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy mlekiem kokosowym i zwykłym. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut do napęcznienia. W międzyczasie kilkakrotnie
cool and mintymleka kokosowego - 3 cm laski wanilii - ok. 4 łyżki słodzika (syropu, ksylitolu, cukru - ilość wedle uznania) - 2 łyżki masła klarowanego (opcjonalnie) GÓRA - dowolne owoce - u mnie brzoskwinie i borówki Kaszę wrzucamy do garnka i prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami mleka kokosowego, dodajemy słodzik, ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę i gotujemy pod przykryciem
Smakuje zdrowo