migdałów łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia żółtko 35 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 2 łyżki mleka kokosowo-ryżowego dowolne owoce ( użyłam czerwonych pomarańczy, mrożonych truskawek, malin, borówek i jagód) jadalne kwiaty (np. bratki, fiołki, stokrotki, płatki róży) opcjonalnie do posypania zmielone wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim foremki
Mienta blogjuż ktoś po obiedzie oczywiście :) Sernik zrobiłam na święta, był delikatny, nie za słodki i kolorowy niczym wiosenny koszyczek ;) Jeśli macie w zanadrzu mrożone owoce jagód lub borówek, to śmiało wykorzystajcie je właśnie w ten sposób co i ja :) Zapewniam, że nie pożałujecie! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki
Kuchnia w czekoladzierazem dałam, choć zawsze przygotowuję bez) Masa śmietanowa: - 300g słodkiej kremówki 30 lub 36% - 300g mascarpone - 1 łyżeczka pudru Dodatkowo: - ulubione owoce sezonowe (u mnie truskawki, maliny i borówki) Dokładnie oddzielone białka (bez grama żółtka) umieszczamy w misie miksera. Zaczynamy ubijać na średnich obrotach miksera. Dodajemy ocet winny i ubijamy na półsztywną masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukier
Smaczne Zdrowejeszcze 2 minuty. 2. Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać. 3. Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką. 4. Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około
Anioły w kuchnipapierowym i wstawiamy do lodówki. Taka domowa wędlina jest idealna na kanapki, podana jako zimna przekąska samodzielnie lub z zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy. The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWkrótce zacznie się sezon świeżych owoców, a co za tym idzie - pysznych zdrowych koktajli. Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek, borówek, malin... Mniam! Jednak cały rok można je robić, korzystając z mrożonych czy wekowanych owoców. Wymyśliłam inną formę drugiego śniadania, pysznej przekąski. Głównie dla Zuzi, ale i dla siebie. Zuzia tym razem nie była za bardzo zainteresowana, bo była
Anioszek w kuchniłyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej 100 gram świeżych malin lub mrożonych pestki z 1/2 granata Dodatkowo: świeże maliny i borówki Kruchy spód Herbatniki, ciastka i rozpuszczone masło miksuję w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Obręcze lub tortownicę smaruję masłem a na ich dnie umieszczam ciasteczkowy spód mocno go przygniatając
Mango Papajacukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około 3 słoiczki
Anioszek w kuchnidelikatnie mąką. Rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). 8. Posmarować ciasto połową twarożku i posypać połową jagód (ja tym razem użyłam borówek). 9. Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. 10. Pokroić ciasto na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie na blaszce wyłożonej
W mojej kuchniSkładniki : 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych ( borówek ) 200 g naturalnego jogurtu ( 3 % tłuszczu ) 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka miodu naturalnego Sposób wykonania : J agody dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , wsyp do blendera. Dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie zmiksuj. Gotowy jogurt przelej do szklanki i od razu wypij. Jogurt ten ma właściwości
Przepisy i porady kulinarnejasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny i czarnego bzu, mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego; Niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska; Granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej; Jasno zielony – szpinak; Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża
Smiling Shrimpubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki
Kuchnia Beatydanie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej kolorowe, jeśli wierzch posypiemy owocami . Świetnie sprawdzą się tutaj zarówno pokrojone truskawki, banany, brzoskwinie , jak i maliny czy borówki . Naleśniki? Najlepsze z Nutellą i owocami! Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, możemy przygotować na śniadanie wspaniałe naleśniki . Robimy ciasto (mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, odrobinę roztopionego masła bądź
Moja smaczna kuchniaowoce które „uśmiechały” się do mnie na sklepowej półce. Składniki: 2 szklanki płatków pełnoziarnistych z otrębami pszennymi 1 łyżka miękkiego masła 800 gram serka homogenizowanego 2 galaretki truskawkowe Borówki amerykańskie Truskawki 1 szklanka wody Wykonanie: Płatki rozkruszamy (można użyć tłuczka do ciasta), dodajemy masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy do szklanek ( mnie wyszły 4 ) i lekko ubijamy. Umieszczamy
Smaki Ewyjedną całość. Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 - 20 minut. Składniki: 250 g serka mascarpone 130 ml śmietanki kremówki 1 tabliczka białej czekolady około 400 ml borówek Kiedy spód będzie stygł, czas na przygotowanie masy i musu jagodowego. Około 3/4 jagód blendujemy, tak by otrzymać około 200 ml musu jagodowego. Serek mascarpone i śmietankę ubijamy do otrzymania
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!