Składniki: (na 1 większą lub 2 mniejsze porcje) 1 szklanka mleka 6 łyżek płatków ryżowych 1 1/2 łyżeczki miodu 125 g chudego twarogu 2 1/2 łyżki borówek / jagód / jeżyn * * wybór owoców, które dodamy zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań smakowych Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka, dodajemy miód do smaku i gotujemy. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy płatki
Słodkie okruszkiKruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie składniki szybko zagniatamy (można to zrobić za pomocą miksera), z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w filię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Roztapiamy trochę masła
Smakowity Blog Kulinarnykaszka gryczana z borówkami i domową tahini~ Chyba czas się pożegnać z letnimi owocami i powoli przyzwyczajać się do jesiennych? :( Od kilku dobrych dni bez przerwy pada, chyba niedługo dostanę jesiennej depresji...Gdzie moje słońce?! :( P.S. Na zdjęciowego bloga dodałam ostatnio 3 posty ze zdjęciami z wakacji - jest tam kilkanaście zdjęć które nie były publikowane na tym blogu więc zapraszam
breakfast of dreamsjarmużu znajdziemy też błonnik, magnez, trochę cynku, żelaza i wapnia. Ma w sobie również luteinę, która jest pewnie znana osobom kupującym suplementy na poprawę wzroku (zazwyczaj w stylu „luteina-borówka”). Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności odpalania piekarnika :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki
My Culinary Artbardziej przypominające klasyczne naleśniki, ale znacznie grubsze. Szwedzi chyba pozazdrościli Finom, ponieważ też mają swoją wersję o typowo szwedzkiej, strasznie długiej i skomplikowanej nazwie Blåbärspannkaka (po ludzku naleśnik z borówkami). Wypróbuję wszystkie te przepisy i na pewno pokażę Wam na blogu, ci którzy zaglądają tu od dłuższego czasu, na pewno już się przekonali jak wielką miłośniczką naleśników jestem. Nie przepuszczę
Przepysznik - BLW i nie tylkosłodkości. Przelać do pojemniczków na lody i włożyć do zamrażarki na 3-5 godzin. Sorbet jagodowy (na 2-3 formy do lodów) 100g jagód (mogą być pomieszane z borówkami) ewentualnie jakiś dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Sorbet jagodowy wyjątkowo bardzo przypadł do gustu mojemu mężowi, ze wszystkich owoców, chyba te pasują mu najbardziej. Smak ma bardzo intensywnie jagodowy, trochę
Przepysznik - BLW i nie tylkopysznego! Składniki: 100 ml mleczka kokosowego 80 ml mleka (roślinne lub krowie) 2 płaskie łyżki nasion chia (20 g) 2 łyżeczki wiórek kokosowych 1 łyżeczka miodu dodatkowo: maliny, jeżyny, borówki, chipsy kokosowe Przygotowanie: Do słoiczka lub innego naczynia z pokrywką wsyp nasionka chia, zalej mlekiem i mleczkiem kokosowym. Wstrząśnij. Po 10 minutach ponownie wstrząśnij. Wstaw do lodówki na kilka godzin
Zdrowie na języku :PSkładniki -płatki owsiane pełnoziarniste u mnie MELVIT Więcej o nienudnych owsiankach mogłyśmy się dowiedzieć na warsztatach z G.Łapanowskim W TYM MAGICZNYM MIEJSCU -mleko- ale może być jogurt -borówki amerykańskie lub inne sezonowe owoce -kiwi kandyzowane SKWORCU -żurawina suszona SKWORCU -mieszanka prażonych ziaren Migdałowy Przylądek ZIARENKOWO Ugotuj płatki na mleku, zgodnie z zaleceniem producenta. Ja moje
Z Kuchni Do Kuchnicukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 50g roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowej otarta skórka z cytryny 1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy
Smaki Przyprawy i KoloryIngredients: watermelon peeled, prickly pear peeled, grapes, blueberries Składniki: arbuz obrany, opuncja obrana ze skóry, winogrona, borówki Arrange the fruit in the bowl. Chill in the fridge before serving. You can use different fruits flavors and imagination are the most important in the kitchen. Należy poukładać owoce na talerz. Schłodzić przed podaniem. Można dodac innych owoców, smaki i wyobraźnia
Smaki Przyprawy i KoloryZarówno mi jak i moim dzieciom tak zasmakowały te lody, że z pewnością często będziemy je robić. Składniki: ( na 4 gałki ) 2 dojrzałe banany, 200g truskawek, kilka truskawek, kilka borówek i wafelek jako dodatek. Przygotowanie: Banany i truskawki razem zblenderować. Zamknąć w pojemniku i włożyć do zamrażalnika. Co jakiś czas zamieszać. Gdy lody są już gotowe ( ja nie zamrażam
W kuchni u Monikipszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka szczypta soli 3 łyżki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego owoce sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę
Szefowa kuchniłyżka śmietany 18% szczypta soli Krem: 250ml śmietany 30% 2 serki mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 biała czekolada 2 łyżki mleka Dodatkowo: 60 dkg świeżych truskawek 10 dkg borówek Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na godzinę do lodówki. 2. Ciasto dzielimy na kuleczki o średnicy
Kuchnia w czekoladzie320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół na pół krupczatka i tortowa/ 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the Kitchen