SKŁADNIKI: - 1/2 banana dojrzałego - 2 łyżki borówek amerykańskich - 1,5 łyżki płatków jęczmiennych - 100 ml mleka 2% - 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu - łyżka czubata eko otrębów orkiszowych ze śliwką Płatki jęczmienne zalej gorącym mlekiem i wstaw na całą noc do lodówki. Rano wyjmujemy płatki, zdecydowanie napęcznieją przez noc. dodajemy do nich jogurt. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone owoce, posypujemy
SMYKWKUCHNIkarobowe wegańskie muffiny z borówkami~ Zostało mi jeszcze nieco zalewy z ciecierzycy więc pomyślałam, że dodam ją do muffinek...Co z tego wyszło? Delikatne, puszyste i pyszne bezglutenowe oraz wegańskie muffiny ♥ Kolejny eksperyment się udał, a upały na dworze nie przeszkadzają mi w wypiekaniu tych pyszności :) Jeśli też chcecie je zrobić i spróbować mogę podać przepis
breakfast of dreamszostawić do ostudzenia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka, bo akurat miałam na ogródku
Passions hobbies lifekremówki truskawki do dekoracji mus nektarynkowo śliwkowy 2 nektarynki 2 duże żółte śliwki kilka gałązek czerwonej porzeczki owoce razem ze skórką miksujemy w robocie kuchennym na mus. do dekoracji: borówki i czerwona porzeczka przygotowanie bezy: Rozgrzać piekarnik do 180 C(termoobieg). Ubić białka dodając szczyptę soli, tak żeby się połączyły, ale nie ubiły na bardzo sztywno. Delikatnie dodać cukier
noteskulinarnyfigafala upałów, pora się na nie dobrze przygotować... Woda, kostki lodu, cytrusy i inne ulubione dodatki do lemoniady, orzeźwiające drinki, lekkie dania bez gotowania i... lody! Niestety sezon na borówki już się kończy, będąc w sobotę na zakupach widziałam je tylko na dwóch stoiskach, oczywiście zaopatrzyłam się na kilka dni, bo uwielbiam szybkie koktajle z nich z dodatkiem maślanki. Postanowiłam
Pora coś zjeśćmąką i delikatnie zagnieść. Podzielić na kawałki po 60 g każda (mi wyszło 13 bułeczek). Uformować z nich kule i zostawić na 15 minut do napuszenia. Nadzienie: 250 g borówek 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie wymieszać. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozwałkować, na środek nałożyć nadzienie i złożyć jak pieroga sklejając dokładnie brzegi. Pierogi zrolować
kulinarnyswiatdomiJAGODY (czarne jagody, czernice, czarne borówki) - właściwości jagód znane są od wieków. Owoc ten ma wiele wartości odżywczych, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają .in. odporność organizmu, maja działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Jagoda zawiera witaminę C, B1, B2 oraz PP, a także minerały: selen, cynk, miedź, potas, fosfor i wapń. Owoce te najlepiej jeść na surowo, sprawdzają
Ciastka - domowe słodkościigliwia i uroczych grzybiarzy zbierających do wiklinowych koszy dary lasu. Fajnie, nie? Jest sielsko, anielsko, wręcz idyllicznie. Chcecie tak samo! Ba! Wręcz czujecie pod palcami zbierane grzyby i inne borówki. Szykujecie osobny koszyczek z prowiantem, namawiacie grono znajomych i wyprawa gotowa. Jeśli jednak w tym gronie macie mnie, to wyprawę szlag trafi i wszyscy skończymy na pogotowiu lub w Centrum
ladykitchenKrem: 300ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 200g wafelków w białej polewie, np. "Princessa", 300g świeżych malin, 100g świeżych borówek amerykańskich. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać drobno posiekane wafle, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę nakładać do przestudzonych spodów. Udekorować świeżymi owocami
Z miłości do słodkościzwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”. Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy
królestwo garówokoło godzinie można kolejny raz wymieszać i pozostawić na kolejne przynajmniej 2-3 godziny. Gotowe masy przełożyć warstwami do pucharków lub szklaneczek. Na górze ułożyć ulubione owoce. Ja wykorzystałam borówki :) Deser jest dość gęsty, więc jeśli ktoś woli rzadsze konsystencje, wystarczy dodać mniej nasion chia. Polecam Wam takie zdrowe desery i, jak zawsze, namawiam do rezygnacji z gotowców kupowanych
Codzienna kuchnia niecodziennakolor! No coś fenomenalnego. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, i, tym razem nie zwlekając, ruszyłam do kuchni. Z racji braku jagód i wątpliwości co do efektownej barwy borówek amerykańskich, zdecydowałam się na własnoręcznie zebrane poziomki i odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku białej czekolady. Efekt? No cóż, nie są idealne - chwilę trwało, zanim opanowałam technikę oblewania
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 6 łyżek mielonego twarożku 6 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżek konfitury z moreli i jabłek (lub innej) maliny, jagody, borówki jadalny złoty brokat glassa balsamiczna Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce
Mienta blogpołączenia moich miłości powstał deser, dla mnie wręcz deser bogów, który i Wy koniecznie musicie spróbować! Oczywiście, mango możecie wymienić na inny Wasz ulubiony owoc (również polecam jagody, czy borówki!), ale takie połączenie jest jak najbardziej idealne! Składniki: - 120g tapioki (granulatu z tapioki) - 375+100ml wody - 200ml mleczka kokosowego - 1 mango - pół łyżeczki cynamonu *opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu, wiórki
Be Fit Be Strongszkl wrzątku 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy (można pominąć) 3-4 łyżki cukru pudru Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 banany 3 brzoskwinie borówki lub inne owoce 1. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić obie do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić i nie przerywając
Kto ugości moich gości?