Krem: 300ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 200g wafelków w białej polewie, np. "Princessa", 300g świeżych malin, 100g świeżych borówek amerykańskich. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać drobno posiekane wafle, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę nakładać do przestudzonych spodów. Udekorować świeżymi owocami
Z miłości do słodkościzwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”. Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy
królestwo garówokoło godzinie można kolejny raz wymieszać i pozostawić na kolejne przynajmniej 2-3 godziny. Gotowe masy przełożyć warstwami do pucharków lub szklaneczek. Na górze ułożyć ulubione owoce. Ja wykorzystałam borówki :) Deser jest dość gęsty, więc jeśli ktoś woli rzadsze konsystencje, wystarczy dodać mniej nasion chia. Polecam Wam takie zdrowe desery i, jak zawsze, namawiam do rezygnacji z gotowców kupowanych
Codzienna kuchnia niecodziennakolor! No coś fenomenalnego. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, i, tym razem nie zwlekając, ruszyłam do kuchni. Z racji braku jagód i wątpliwości co do efektownej barwy borówek amerykańskich, zdecydowałam się na własnoręcznie zebrane poziomki i odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku białej czekolady. Efekt? No cóż, nie są idealne - chwilę trwało, zanim opanowałam technikę oblewania
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 6 łyżek mielonego twarożku 6 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżek konfitury z moreli i jabłek (lub innej) maliny, jagody, borówki jadalny złoty brokat glassa balsamiczna Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce
Mienta blogpołączenia moich miłości powstał deser, dla mnie wręcz deser bogów, który i Wy koniecznie musicie spróbować! Oczywiście, mango możecie wymienić na inny Wasz ulubiony owoc (również polecam jagody, czy borówki!), ale takie połączenie jest jak najbardziej idealne! Składniki: - 120g tapioki (granulatu z tapioki) - 375+100ml wody - 200ml mleczka kokosowego - 1 mango - pół łyżeczki cynamonu *opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu, wiórki
Be Fit Be Strongszkl wrzątku 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy (można pominąć) 3-4 łyżki cukru pudru Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 banany 3 brzoskwinie borówki lub inne owoce 1. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić obie do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić i nie przerywając
Kto ugości moich gości?pojawia się jednak kłopot niewymieszanego i nierozpuszczonego cukru. Dlatego proponuję wykonanie ratafii z syropem. Składniki : różne owoce sezonowe (w ilości do 75 dag), np.: truskawki poziomki (niewiele) porzeczki jagody borówki (niewiele) wiśnie czereśnie brzoskwinie nektarynki maliny jeżyny aronia (przemrożona) jabłka ze skórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze ze skórką
Weekendy w domu i ogrodziewtedy przeżyć bez obiadu :) Składniki(334 kalorie): 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej lub filtrowanej 4 łyżki stołowe nasion Chia 1/2 szklanki naturalnego, beztłuszczowego jogurtu greckiego 1/2 szklanki jagód lub borówki amerykańskiej 3 szklanki posiekanych liści jarmużu (bez łodyg) 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksowałam w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujechciałam coś zdrowego podać na śniadanie. Zrobiłam Mus z owoców z porcją antyoksydantów no i oczywiście dobra porcja błonnika z siemienia. Będziemy piękne i młode:) Składniki: maliny borówka amerykańska cukier trzcinowy do smaku po dwie łyżeczki mielonego siemienia lnianego na porcję listki melisy Składniki blendujemy. Można schłodzić lub dodać kruszony lód
AZgotuj!Zblendowałam dziś borówki amerykańskie i chciałam z nich zrobić galaretkę. Zmiksowałam poczekałam i nie musiałam dodawać żelatyny, bo mus sam zrobił się taki, że można było nożem kroić pektyny zrobiły swoje. Bez dodatku cukru
AZgotuj!Gryczanki. Chciałam z nich coś przygotować bo znakomicie pasują na śniadanie, do jogurtu, owoców - ale one bronią sie same. Są pyszne same w sobie. Przygotowałam letnią sałatkę owocową: borówki amerykańskie morele sok z pomarańczy kilka listków mięty Gryczanki o smaku miodowym Miewam problemy ze spadkiem cukru. Zawsze noszę przy sobie coś "małego" do zjedzenia. Najczęściej
AZgotuj!cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej
Pan i Pani Smith w kuchnijedna! W tym momencie dotarło do mnie, że mam zwierzątko, takie balkonowe. Nie mogę jeszcze rozgryźć tych istot. Poprzednie dwie żarły miętę, przechadzały się po rozmarynie. Ponadgryzały liście borówki amerykańskiej i szałwię. A ta? Popróbowała świeżo wyrośniętą rukolę, ale chyba jej nie smakowało, za to widocznie urzekła ją bazylia. Gdzie się to w niej mieści? Imponujący apetyt! Kurcze
Blondynka Gotujejednej cytryny, krem: 500 ml śmietanki kremówki UHT, 1/2 laski wanilii, 240 g cukru pudru, 4 żółtka, 15 g żelatyny, 2 łyżki mleka 600-700 g owoców (porzeczki, maliny, borówki) Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki
królestwo garów