nożem. Składniki na krem: 1000 ml śmietany 30% lub 36%; 2 łyżki cukru kryształu; 16 g cukru waniliowego; 4 łyżeczki żelatyny; 1/5 szklanki gorącej wody; 3 garście jagód lub borówki amerykańskiej; Wykonanie: Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić, aby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Namoczoną żelatynę rozpuścić na ogniu (nie gotować
In my kitchenPrzepis przeniesiony z mojego poprzedniego bloga:) Na truskawki może już za późno, ale ta tarta będzie równie dobrze smakować z każdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć malin, śliwki czy borówki amerykańskiej... pozostawiam to Twojej wyobraźni:) Szczerze Wam napiszę, że ta tarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie
In my kitchenCiasto pyszne, znikające ze stołu w błyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru
In my kitchenpasztetów. Zrobiłam go z myślą o pasztecie jaglano-grzybowym . Do jego wykonania można użyć zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych. Składniki : ok. 150 g mrożonych owoców (malin, porzeczek, borówek) liść laurowy łyżeczka chrzanu ewentualnie: miód Owoce włożyć do garnka. Dodać liść laurowy. Zalać niewielką ilością widy i zagotować. Od momentu zawrzenia gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Ciepłe
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam na przygotowanie szybkiej przekąski - sera Camembert ze słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert dżem z winogron (można go zastąpić, np. żurawiną) odrobina oleju jajko bułka tarta Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z obydwu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem
Humanistka w kuchniśredniej cytryny - skórka z 1 średniej cytryny - szczypta soli - 0,5 szklanki śmietany kremówki (mocno schodzona) - 2 łyżki cukru pudru + ew. do posypania - owoce sezonowe (u mnie borówka i maliny) Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Dodać mąkę, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą
CookYourselfchmurka, właściwie przypominał mi piankę Bardzo nam wszystkim smakował. Jak uda mi się gdzieś w polskim sklepie kupić mrożone jagody, to następnym razem będzie z jagodami, a nie borówkami. I kolejnym razem spróbuję piec go w niższej temperaturze, bo niestety bardzo popękał i nie wyglądał idealnie ale smak i tak wszystko rekompensował. Serdecznie zapraszam, koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik
UgotujmyTo.plcukru, 100 g masła, 1 łyżka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g twarogu, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, ok 200 g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (malin, czarnych porzeczek, borówki), trochę cukru waniliowego Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Płatki owsiane zemleć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła. Wymieszać Ciasto będzie lekko się rozsypywać. (Można dodać trochę
kulinarnajamka.blogspot.comproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 100 g roztopionego masła 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego 100 g jagód lub borówek amerykańskich Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier i cukier waniliowy,wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko, rozkłócić w nim jajka
Pełny talerzuważamy aby jej nie przebić i dodajemy tężejącą galaretką, mieszamy masę jogurtową. Jedną część ciasta układamy w blaszce, której piekło się ciasto, wylewamy połowę masy, dodajemy mrożone owoce, maliny, borówki, przykrywamy drugim ciastem i wylewamy resztę masy z owocami. Gdy masa całkowicie stężeje, na powierzchni ciasta układamy mieszankę owoców i zalewamy tężejącą, wcześniej odłożoną galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki, obsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporzeczkowe – z truskawkami i czekoladą - czekoladowe – z jagodami Składniki: 1 łyżka miodu, 400 ml piwa SOMERSBY Elderflower Lime 2 limonki, 100 ml śmietanki 30% mrożone owoce (maliny, borówki amerykańskie, poziomki) W rondelku podgrzewamy miód, aż się rozpuści, wlewamy 400 ml SOMERSBY Elderflower Lime , doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy sok z limonek, gotujemy. Wlewamy śmietankę, przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężaru lejącego się z nieba (cieszmy się tym, bo to prawdopodobnie ostatnie podrygi!) postanowiliśmy wybrać się na targ. Z czystym sumieniem możemy polecić placki z ricotty z malinami i borówkami oraz burrito robione na miejscu ze świeżych produktów! Bardzo żałuję, że nie wzięliśmy koca, żeby posiedzieć na nim w tą plażową pogodę, ale TARG na Ursynowie ma zostać zdaje się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!talerz, uruchamiamy wyobraźnię i dekorujemy wedle smaku i... smacznego! :) I ponownie zapraszam do polubienia profilu EwaKuchennie na facebooku: KLIK Smażymy Z mąki pełnoziarnistej z orzechami laskowymi, borówkami, kokosem i cukrem pudrem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!