galaretkowe w słoiczkach SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1 galaretka cytrynowa 9 truskawek 3 łyżki jogurtu truskawkowego 3 łyżki suszonej żurawiny ulubione owoce: u mnie 3 łyżki borówek amerykańskich 2 żółte kiwi 2 żółte śliwki PRZYGOTOWANIE: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Zastygniętą kroimy na kawałki i rozdzielamy do słoiczków. Truskawki miksujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiróżowe, raz fioletowe, a czasem zielone czy pomarańczowe. Każde cieszy oko. Fioletowe napoje z dodatkiem jagód szczególnie polecam osobom, które dużo czasu spędzają przed komputerem – jagody i borówki szczególnie dobrze wpływają na nasze oczy dzięki antocyjanom. Jeśli macie zmęczone, przekrwione oczy – zafundujcie sobie takie smoothie raz na jakiś czas. Smoothie z jagodami, bananami i kakao: 1 szklanka leśnych
Poezja smakuPyszny, zdrowy deser. Robi się go ekspresowo, jeszcze szybciej zjada :) U mnie z truskawkami, ale świetnie będzie smakował również z malinami czy borówkami, co kto lubi :) Takie łatwe, a takie dobre ;) Polecam! Składniki: 250 g truskawek 200 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 75 g jogurtu greckiego cukier puder do smaku granola Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Twaróg połączyć
Domowa cukiernia Ewytort orzechowo czekoladowy tort biszkoptowo-czekoladowy ze śmietaną i owocami tort orzechowo wiśniowy torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym
królestwo garówpisma Falstaff. Świetne Pinot Noir, dojrzewane i leżakowane w beczkach, dzięki czemu to wino zyskuje niezwykle subtelny i łagodny smak ale posiadające silną strukturę. Przeważają nuty czarnych jagód, borówek,jeżyn i kawy. Świetnie się uzupełnia właśnie m-in z jagnięciną i sprawiające dużą przyjemność. Cena 76 pln Czosnek, kumin i ostra papryka - pinot noir złagodzi w ustach ten smaki ostrości
królestwo garówPrzepis II – łatwiejszy, też kruche 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru 400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą
królestwo garówagrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas
królestwo garówmiękkiego masła, masa serowa: 50 g miękkiego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 limonki, 150 g cukru pudru, 750 g sera białego półtłustego mielonego, 450 g borówek amerykańskich Migdały i batoniki zmiksować, wymieszać z miękkim masłem. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Masło z żółtkami utrzeć
królestwo garówformy, do nasączenia: 20 ml mocnej zielonej herbaty, 10 ml rumu ciemnego, kilka kropli tabasco, krem: 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 2 opakowania śmietan-fix, 600 g borówki amerykańskiej* kakao do oprószenia ciasta Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dwie tortownice wysmarować masłem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie delikatnie wymieszać z mąką. Masę przełożyć
królestwo garówwiejski ser, cebulowe consome, ziemniaki, por; sandacz, kapusta; jeleń, dzikie owoce, orzechy buczyny, buraki, chrobotek, trufle. Desserts: ciasteczka maślane, wędzone lody, syrop z jabłek i imbiru, czekolada; sosnowe lody, borówki, jabłka. Wszystkie dania dostarczały nam wspaniałych doznań smakowych i wizualnych. Dodatkową atrakcją było przygotowywanie ich na „naszych oczach” co razem tworzyło piękne czterowymiarowe (wzrok, smak, dotyk, węch) widowisko. Gospodarzami
królestwo garówdziała oczyszczająco na organizm. Składniki (1 porcja): 1 szklanka soku z surowych buraków 1/2 szklanki wody kokosowej 1 dojrzały banan - najlepiej, żeby miał brązowe plamki (120 g) garść borówek (50 g) 1. Wbij coś ostrego w najsłabszą dziurkę kokosa, następnie wytrząśnij ze środka wodę. Możesz też użyć gotowej wody ze sklepu. 2. Wszystkie składniki zblenduj. Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany
Powiedz dietom niesię kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę kompotową (porzeczki czerwone, borówki, maliny). Przygotowałam orzeźwiający kisiel owocowy. Ten prosty przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe
Kuchnia po mojemumój pomysł na kurczaka w glazurze borówkowo - śliwkowej. Składniki (dla rodzinki 2+1): 2 udka - ćwiartki z kurczaka 1 skrzydełko 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka wytrawnej konfitury z borówki 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 4 śliwki węgierki 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy majeranek Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam i solidnie obsypałam pieprzem. Nacięłam też lekko skórę w kilku
Kuchnia po mojemusposób spędzać czas. Nauczyli mnie tego Rodzice. To z nimi i Siostrą odbywałam pierwsze wielogodzinne, piesze wycieczki po okolicznych lasach. Były ogniska, pieczone ziemniaki, zbieranie kolorowych liści, grzybów, jagód, borówek czy tam poziomek - wszystkiego co piękne w lesie o różnych porach roku. A teraz? Taka już jestem stara, że własne dziecko do lasu zabieram. Niestety widać, że Spinu to dziecko
Kuchnia po mojemudiecie gdy go spróbujecie. Składniki (dla 4 osób): niewielka pierś z kurczaka 5 połówek brzoskwiń z zalewy 5 plastrów ananasa z zalewy 4 łyżeczki konfitury z żurawiny lub borówki leśnej 1/2 butelki sosu egzotycznego Heinz olej do smażenia (mała ilość) sól, pieprz po ok. 50 ml zalewy z brzoskwiń i ananasa Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka podzielić na kotlety
Kuchnia po mojemu