borówki - 4037 przepisów (strona:218/270)

Otrębowy omlet z owocami :) 130

pełnowartościowym posiłkiem, np. śniadaniem :) Składniki: - 25 g otrąb pszennych - 50 ml mleka - 2 jajka - 1/3 łyżeczki sody - 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi - 1 łyżeczka oleju kokosowego - dodatki: jogurt naturalny, borówki, banan, ziarenka "Cynamonowy Raj" Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj otręby, mleko, żółtka, sodę i słodzidło. Odstaw na kilka minut, aby otręby lekko napęczniały. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Ciasto jogurtowe z truskawkami 214

może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :) Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;)Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)Ciasto jogurtowe z truskawkami  Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 jajka25 g roztopionego masła1 szklanka gęstego jogurtu

Lawendowe Niebo
Camembert w trzech odsłonach 219

proporcji.W końcu panierowany camembert to żadna filozofia.Chyba, że chcemy zapanierować mniejsze trójkąty.Wtedy należy zrobić to bardziej starannie.A dodatki sera dowolne.Ja najbardziej lubię z żurawiną lub ostatnio odkrytą borówką z gruszką. Mąż woli z sosem czosnkowym.Migdałową panierką był zachwycony.Do tego obowiązkowo sałata z ulubionymi dodatkami.Czytaj więcej

bistro mama
Lodowy tort z owoców leśnych 162

lodowy, bo w końcu mamy lato! Czego tu w nim nie lubić? Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców możecie oczywiście użyć mrożonych. Zamiast malin - użyć truskawki, zamiast jagód - borówki. Dowolność wyboru jak najbardziej wymagana. Częstujcie się Lodowym tortem z owoców leśnych.Składnika:5 białek (wielkość M)250 g cukru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej500 ml śmietanki

Słodkie Przyjemności
Proste ciasto ze śliwkami i borówkami 135

składniki* 5 dużych jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* kilka kropli aromatu śmietankowego* 2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* śliwki, borówki amerykańskie (mogą tez być dowolne ulubione owoce)Sposób wykonaniaBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka, wlać olej i ubijać do momentu

Mix smaku
Muffinki Jagodowe - Blueberry Muffins 187

babeczek:1,5 szklanki mąki1/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka50g roztopionego masła3/4 szklanki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowejotarta skórka z cytryny1 szklanka jagód lub borówek amerykańskichRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki.W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko

Kulinarna rozmowa
Summer's salad 119

Ingredients:watermelon peeled, prickly pear peeled, grapes, blueberries Składniki:arbuz obrany,opuncja obrana ze skóry,winogrona,borówkiArrange the fruit in the bowl. Chill in the fridge

Kulinarna rozmowa
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 195

Dzień Dobry!Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny???PRZEPIS BUŁECZKI DROŻDŻOWE

SMYKWKUCHNI
Borówkowy placek drożdżowy z Migdałowa kruszonką czyli Słodki Czwartek odc.25 110

Dzisiaj zdjęciowe wspomnienie weekendowe. To mój ulubiony drożdżowy placek, bardzo dobry do modyfikowania wg naszych potrzeb i możliwości.Borówki od Ciotki Gilgotki idealnie do niego pasowały tak jak i migdałowa kruszonka. Zniknął dnia jednego pozostawiając smutek nie tylko na dziecięcych buziach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiewiorowa Pavlova z kremem mascarpone i owocami, i wyroznienie czyli poWeekendowe Lakocie odc.59 186

Względy ekonomiczne, czytaj zalegający w lodówce serek i białka, skłoniły mnie do tego by się o Pavlovą jednak pokusić. Przepis podpatrzyłam w Kulinarnych Podróżach. U mnie figi zastąpione zostały borówkami i malinami :) krem okazał się pyszny a beza leciutka niczym piórko. Jedyne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffiny z jagodami i białą czekoladą 164

wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól oraz pokruszoną czekoladę. W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C - do momentu suchego

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wzrastające 3 h ! 286

Już raz publikowałam na swoim blogu przepis na to ciasto. Wtedy robiłam z borówkami, teraz zrobiłam ze śliwkami i oceniam, że jest lepsze :) Cały sekret w tym przepisie, że składniki na ciasto układa się warstwowo w misce i nie miesza ich tylko odstawia się na 3 h do wyrośnięcia. Przepis jest na dużą blachę.Składniki na ciasto:10 dag drożdży

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z czerwonej cebuli 143

dodajemy ocet winny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny.Do marmolady możemy dodać łyżkę borówek albo żurawiny. Konfitura z cebuli jest idealna do pasztetów. Jeszcze dziś podam przepis na dietetyczny pasztet z kurzego mięska. Mniam :) konfitura z czerwonej cebuli

Bon Appetit Małgorzaty
Madame Anna Pavlova z owocami i piankami 146

składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki, najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)200 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudruskórka otarta z połowy cytrynydodatkowo:ulubione owoce u mnie: maliny, borówki amerykańskiepiankisos: truskawki albo inne owoce zmiksować i posłodzićTorcik bezowy:Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni C. Białka ubijamy z solą na sztywno. Następnie bardzo powoli, po jednej łyżce dodajemy cukier puder

Bon Appetit Małgorzaty
Muffinki z jagodami 156

zamrażarce znalazłam garstkę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:)Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2/3 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniapół torebki cukru wanilinowego1/3 lub 1/4 szklanki oleju1 jajkopół szklanki jagód (u mnie mrożone)szczypta soliSposób przygotowania:1.  Przygotowujemy dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania