PRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa Aniroku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z truskawkami i borówkami, a teraz przyszedł na czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale nie do końca byłam do nich przekonana. Dopiero niania mojego dziecka zachęciła mnie do spróbowania. Smakują naprawdę świetnie! Polecam!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąkisól do smaku1 jajko1 niepełna szklanka ciepłej wody2 łyżki olejuNadzienie:wydrylowane czereśnie
Kuchnia domowa AniCiasto z jagodami zrobiłam na bazie tego przepisu. (KLIK) Lubię ten przepis, ponieważ ciasto wychodzi bardzo puszyste i mięciutkie.Składniki: (na blachę 26x34)6 jajekczubata szklanka
Kuchnia domowa Animaślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe
Kuchnia domowa Anideserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami:P ).Myślałam, że większość kombinacji śledziowych dostępnych ludzkości spożyłam. Jadłam nawet kiszonego śledzia, na szczęście miałam zapalenie zatok i sparaliżowany zmysł węchu
ladykitchenPyszna tarta z przepisu na blogu Moje Wypiekiskładniki:kruche ciasto220 g mąki pszennej90 g masła, zimnego30 g smalcu3 łyżki zimnej wody3 łyżki cukru pudruszczypta
Stare Garyniskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny
SzczyptaSmaQwody, 2-3 łyżkami cukru i lekko podgrzewamy. Jak częściowo się rozmrożą (wszystko zależy, od tego jakie wykorzystujemy owoce, u mnie były to maliny, jeżyny i borówki, które szybko się rozmrażają i rozpadają a chciałam, żeby choć część zachowała kształt) to dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody i zagotowujemy delikatnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia
UgotujmyTo.plNUTĄ LIMONKOWĄ:250 g śmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie
Słodko-Słony Świat Ilonysuchego patyczka (ja piekłam 60 minut).Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.* do ciasta możesz wykorzystać również inne drobne owoce, typy maliny, jeżyny, borówki, mirabelki, aronię
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka amerykańska)1 jajko120 g pokruszonych biszkoptówok. 100 g cukru trzcinowego100 g kwaśnej, gęstej śmietanySezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami.Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty
Świat Ciastanadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej :)Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów
Świat Ciastaszczypta soliSkładniki na masę budyniową:500 ml mlekabudyń waniliowy bez cukrułyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyDodatkowo:ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Niestety sezon pomału dobiega końca, więc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność świeżych owoców i przygotować przeurocze babeczki z owocami. Przepis znalazłam na blogu Słodka Strona i zgodne z moimi
Świat CiastaitdIle regionów tyle nazw!U mnie od zawsze mówiło się na nie paruchy i za czasów dziecieństwa przyrządzała je Babcia.Przeważnie na słodko … z koktajlem … z borówkami … , a my później chodziliśmy z wysmarowanymi na fioletowo buziami!Nic nie dorówna tym babcinym , ale moje wyszły równie niezłe!Tym razem w wersji na ostro … z gulaszem. Składniki
Ostra na Słodko