kogel-mogel zwykły i kakaowy z śliwowicą i erytrolem zamiast cukru. Może nie rozmieszałam perfekcyjnie, ale smakowało jak trzeba ;) Składniki: 3-4 łyżki ekspandowanej quinoy 2 garście borówek 2 garście białych winogron 2 żółtka 1/3 szklanki ertrolu 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka śliwowicy Wykonanie: Żółtka ucieramy z ertrolem, aż zrobią się jasne, pod koniec dodajemy łyżeczkę śliwowicy. Dzielimy kogel
Quinoa Raz!jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami. Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam. A jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto do filiżanki herbaty
dolcevitainmykitchengórskich 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 duży banan garść malin Dodatkowo: 1 kiwi kawałki pokrojonej pomarańczy maliny borówki Przygotowanie: Płatki owsiane, siemię lniane i nasiona chia wsyp do miseczki. Zalej je niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie zblenduj banana razem z malinami
Słodka Strefadużych porcji. 1 kg twarogu waniliowego w wiaderku 2 śmietany w proszku śnieżki 300ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 500g truskawek 200g borówek 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1. Żelatynę namaczamy w 100ml zimnej wody. Odstawiamy. Śnieżki ubijamy w 300ml zimnego mleka. Dodajemy do twarogu. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła, dodajemy
Szefowa kuchniInkę i ser. Co wyszło z tego połączenia? Pyszne, delikatne kawowe placuszki sernikowe . Placuszki smakują zarówno same, jak i posypane cukrem pudrem w towarzystwie ulubionych owoców – u mnie borówek Kto się skusi na takie połączenie smaków? Składniki: (na 1 porcję) 130 g śmietankowego serka kanapkowego 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka (opcjonalnie ciut więcej) 1/2 łyżeczki
Słodkie okruszkipieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią duża szczypta mielonej papryczki chili Polewa 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g gorzkiej czekolady dodatkowo owoce do przybrania, np. maliny, truskawki, borówki Przygotowanie Płatki owsiane zmiel na mąkę. Następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Piecz 20 minut w 180 stopniach C Wyjmij z piekarnika i odstaw
Powiedz dietom nieszklanki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: świeże owoce ( borówki, czereśnie, truskawki, porzeczki, maliny) Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa identyczne koła o średnicy 25 cm. Białka ubijamy ze szczyptą soli
KuchcikoweLovemleka skondensowanego słodzonego 100 ml kremówki śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku na wierzch: szklanka winogron jasnych 1/2 szklanki borówki amerykańskiej garść malin 300 ml napoju jabłko-mięta ( z kartonu) 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Tortownicę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do jednorazówki ( a najlepiej dwóch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny MASA: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy okrąg o średnicy
Gotuj z Mąkąowocami lata Czas przygotowania: 10 minut + 8 godzin Składniki: 3/4 szklanki wrzącej wody 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 nektarynka garść jeżyn garść borówek amerykańskich garść czerwonych porzeczek opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Płatki wsypujemy do miseczki, zalewamy je wodą, mieszamy. Dodajemy siemię. Miseczkę przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano
Kulinarne przygody GatityWitajcie :-) Przepis na pyszne placuszki takie śniadaniowe mam dla Was. Placuszki zrobiłam na jogurcie greckim, dodałam do nich trochę wiórek kokosowych, a całość zjedliśmy z borówkami i bananem. Smakowały nawet mojej młodej, która musi wszystkiego spróbować. Jak jest coś dobrego to wcina, a jak jej nie bardzo podejdzie to kreci głową i powtarza nie :-) Placuszki polecam bardzo, bo są pyszne
kruche babeczkilodówce). W ciemności lepiej przechowa się także czosnek. Jeśli dodatkowo będzie zapleciony w warkocz i powieszony , będzie świeży bardzo długo. Delikatne owoce jagodowe: truskawki, maliny, poziomki, jeżyny, jagody czy borówki – warto przechowywać razem z szypułkami . Bez nich są mniej trwałe. Owoce zgniją w foliowej reklamówce – lepiej je z niej wyjąć i równomiernie rozłożyć w pojemniku lub misce i schować
Poezja smakumrożonego banana i truskawek. Ich wykonanie jest banalne – wystarczy do ich przygotowania tylko blender. Jako odmianę możecie użyć także do nich innych owoców np. mieszanki malin lub borówek, to kolejna moja ulubiona wersja. Jeżeli chcecie uzyskać wersję bez owoców to kakao lub masło orzechowe sprawdzą się rewelacyjnie. Składniki na 2 porcje: 1 banan Spora garść truskawek 2-3 łyżki
Fabryka pomysłówsztuk (porcja dla 2 osób): 2 duże, dojrzałe banany 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (55 g) 1,5 łyżki masła klarowanego odrobina cynamonu owoce do dekoracji, np. borówki, winogrono Do blendera przełożyć obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wsypać płatki owsiane i cynamon. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować ze sobą. Na patelni rozpuścić masło. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta
UgotowaćWiem, że lubicie proste przepisy, dlatego mam dla Was propozycję na szybkiego omleta podanego z serkiem i duszonymi morelami z cynamonem. Oczywiście owoce możecie zastąpić innymi np. malinami czy borówkami. Składniki na 1 porcję: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub owsianej/ryżowej/kukurydzianej) – u mnie zmielone na mąkę płatki owsiane Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie cukier
Fabryka pomysłów