Lubella . Można go użyć nie tylko do zapiekanek. 1 szklanka migdałów 3 szklanki wody 200 g makaronu świdry Lubella 2 łyżki budyniu waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego 100 g borówek 100 g malin 300 g jeżyn 2 łyżki migdałów obranych mięta Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Zdejmuję z nich skórkę i zalewam je dwoma szklankami
wesoła kuchniawiększą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności od tego na jakie mamy sezon - równie smacznie będzie z wiśniami, z borówkami/jagodami albo z malinami. Ale póki czerwienią nam się jeszcze truskawki w ogródkach i na straganach - wykorzystajmy ten czer wcowy skar b ;). Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( nieubita
Opowieści z piekarnikawiśni świeżych lub mrożonych ( mrożone należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie ); zamiast wiśni mogą być owoce z puszki lub inne miękkie owoce sezonowe ( np. maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody ) około pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Kruchy spód: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, cukier puder, wodę oraz pokrojone w kosteczkę masło i smalec. Wszystkie składniki
Opowieści z piekarnikaOwoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek... Smacznego
Opowieści z piekarnikapiec około 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. * Nadają się praktycznie wszystkie owoce, zarówno świeże jak i mrożone. W przypadku drobnych owoców mrożonych, takich jak jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, natomiast większe owoce mrożone np. wiśnie, czereśnie czy śliwki, należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Większe owoce kroimy na mniejsze części. Smacznego
Opowieści z piekarnikapomińcie ten składnik, a mleko kokosowe zastąpcie śmietaną kremówką. Ale malinki obowiązkowe - z nimi nawet zwykły sernik staje się niezwykły ;). Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :) Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki
Opowieści z piekarnikacytryny, imbir i dokładnie wymieszać. 2.Przesiać mąkę i proszek. Dodawać łyżką masę do mąki, delikatnie mieszając. 3. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć borówki/ jagody/ lub inne owoce 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 min. 5. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia w formie. Przed
Marcepanowa kuchniaprostu mam w domu, bądź w lodówce. Tym razem (bo taki lubię najbardziej) postanowiłam zrobić pasztet z suszonymi wiśniami, lubię połączenie mięsa ze słodką nutą jak np. borówka, żurawina czy wiśnia. Sprawdźcie jak ja robię taki domowy pasztet! SKŁADNIKI: - 1 ugotowany korpus z wiejskiej kury, wraz z dwoma skrzydełkami, i szyjką - 1 ugotowane udko kaczki - 1 ugotowana pierś
SMYKWKUCHNISezon jagodowy już dobiega końca, ale zdążyłam jeszcze przygotować pyszną tartę biszkoptową z masą z bitej śmietany połączonej z białą czekoladą i z borówkami amerykańskimi. Kilka tygodni wcześniej upiekłam taką samą tartę z malinami. Owoce mogą być dowolne, w zależności co akurat jest dostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam! Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę 28cm
Smak mojej kuchniWięcej o tym sklepie możecie przeczytać w moim poprzednim poście . Tymczasem serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu, daję głowę, że nie pożałujecie! :) Składniki (porcja dla jednej osoby): 2 szklanki świeżych borówek amerykańskich 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 pełne łyżki masła mix trzy orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca) odrobina cynamonu Dodatkowo: chipsy kokosowe (do przyozdobienia) Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki. Przelej
Smiling ShrimpOgromna szkoda, że lato trwa tak krótko, uwielbiam te wszystkie świeże owoce i warzywa, które nas otaczają. Najbardziej lubię te słodko- kwaśne, wszelkie porzeczki, maliny, jeżyny, borówki, rabarbar i pomidory. Pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, a ostatnio udało mi się nawet kupić te zielone, co jest niesłychanie rzadko spotykane na naszych bazarach. W zasadzie nie wiem, dlaczego wcześniej
Quinoa Raz!fajnie eksponuje owoce i daje wrażenie "lewitujących owoców". PRZEPIS NA DESER Z OWOCAMI, GALARETKĄ I RICOTTĄ Składniki: 2 galaretki krystaliczne Dr.Oetker ( smak dowolny ) około 200 g różnych owoców ( maliny, borówki, truskawki ) 250 g sera ricotta 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 cytryna Do dekoracji: świeże owoce listki mięty ciasteczka amaretti lub inne Przygotowanie deseru: Galaretki rozpuścić
kolorowotorcikowoRobi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym, że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą. Ja ozdobiłam truskawkami,ale inne owoce jak najbardziej też mogą być np. borówki, maliny, brzoskwinie, banany. Wymiary blaszki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka
Różne smaki w kuchniCzyż sama nazwa nie brzmi już zachęcająco? Ja skusiłam się na to ciasto i zrobiłam je w wersji jagodowej. Można również wykorzystać borówki amerykańskie, jednak kolor masy będzie wówczas nieco mniej wyrazisty. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 40 g startej mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Masa jagodowa
Smaki Na Talerzudelikatnego, lekkiego i pysznego deseru na zimno, co w perspektywie nadciągającej kolejnej fali upałów jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Zamiast truskawek możemy oczywiście użyć dostępnych obecnie malin czy borówek. Polecam! Składniki Warstwa jogurtowa 650 g pełnotłustego jogurtu greckiego pół szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny odrobina lodowatej wody pół szklanki mleka 3,2% Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać odrobiną
Słodkie inspiracje