boczek - 14002 przepisów (strona:497/934)

Mielonka ze słoika 100

Domowe najlepsze <3 już od dłuższego czasu przymierzaliśmy się by kolejny raz ją zrobić <3 Składniki 1 kg karkówki 400 g wędzonego surowego boczku 1 mała cebula pół główki czosnku 1 łyżka pieprzu mielonego półtora łyżki soli garść świeżej bazylii     Przygotowanie Z karkówki wykroiłem 250 g chudego mięsa i pokroiłem w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem

R'n'G Kitchen
Jesienne kaszotto gryczane z dynią 131

naczyń do pozmywania :) Pełne słodyczy podsmażonej cebuli i dyni oraz ziołowych aromatów kaszotto wypełni Wsze brzuchy nieskończonym ciepłem i radością :D Jeśli ktoś sobie życzy, może okrasić je podsmażonym boczkiem lub dodać pokruszoną fetę, jeżeli mięsko mu nie w smak, ale i bez dodatków jest pyszne! Całość podbija jeszcze kasza gryczana bogata w witaminy i mikroelementy, jak np.: cynk, żelazo(...)łyżki oleju rzepakowego 500g obranej i pozbawionej nasion dyni 1 sporą gałązkę rozmarynu 200g prażonej kaszy gryczanej (1 szklanka) 500ml bulionu warzywnego (2 szklanki) sól pieprz podsmażona kiełbaska/ boczek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. 2. Kiedy cebula zacznie być szklista, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Baked Beans – pieczona fasolka 266

przykryciem. Fasolkę i kości odcedzamy – ale zostawiamy wodę z gotowania ! Gdy kość lekko przestygnie ogołacamy ją widelcem z mięsa i dodajemy je do fasolki. Cebulę drobno kroimy, wędzonkę (kiełbasę, boczek) także. Na kilku łyżkach oleju najpierw rumienimy lekko cebulkę – odsączamy z tłuszczu i dodajemy do fasolki, następnie rumienimy kiełbasę lub inną wędzonkę – może to być boczek, szynka… Zrumienione mięsko dodajemy

Karo in the Kitchen
Zrazy wołowe z nadzieniem z kaszy i grzybów 158

papryką ostrą i słodką. Grzyby suszone posiekać na drobne kawałki i zalać wrzącą wodą. Tyle wody tylko, żeby wszystkie grzyby były zakryte. Przykryć i zostawić. Na patelni obsmażyć kawałki boczku, następnie dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Smażyć tak długo,aż cała woda z pieczarek wyparuje. Zdjąć wszystko z patelni do miski. Ugotować woreczek kaszy według instrukcji na opakowaniu. Można zaraz(...)ugotować więcej, będzie do podania później. Kaszę można dodać dowolną, ja zrobiłam z jęczmienną. Do miski w której jest boczek i grzyby dodać pół woreczka ugotowanej kaszy, suszone grzyby. wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Nadzienie musi być dobrze doprawione. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz i zwinąć zrazik. Zabezpieczyć zrazy przed rozwinięciem nitką lub zabezpieczyć wykałaczką

Kuchnia Pokoleń
GÓRALSKA KWAŚNICA 115

Wit.C. 1 op.żeberek wieprzowych 20dag.boczku wędzonego 50dag.kapusty kiszonej pęczek włoszczyzny 50dag.ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 3 liście laurowe kilka ziaren ziela ang. sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żeberka,boczek,włoszczyznę i kapustę kiszoną zalewamy 2 litrami wody.Dodać ziele ang.oraz liście laurowe i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.Włoszczyznę usunąć,a mięso i boczek podzielić na małe kawałki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kluski szare z ziemniaków 125

Składniki: 1 kg ziemniaków surowych ok.5-6 łyżek mąki pszennej 1 średnia cebula 1 jajko Smalec do smażenia lub olej Boczek wędzony lub szynka Sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ja zrobiłam to w malakserze z tarczą do ścierania. Tak samo postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę,   jajko oraz sól do smaku. Podaję(...)zagotowujemy wodę lekko solimy. Gdy zacznie wrzeć nabieramy masę ziemniaczaną łyżką lub większą łyżeczką i zanurzamy w wodzie. Kluski gotować około 6-7 minut od wypłynięcia. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju lub niewielkiej ilości smalcu po czym wykładamy na ugotowane wcześniej kluski. U mnie w domu podaję je z gotowaną kapustą kiszoną

W garach u Gosi
Sałatka ziemniaczna z kiszonymi ogórkami 207

składniki są tak banalne, że pewnie większość z Was ma je w domu, tak więc zapraszam do kuchni!. Składniki: - 8 średnich ziemniaków - 5 jaj - 30 dag dobrego wędzonego boczku - 4 łyżki kukurydzy, groszku lub fasoli z puszki - 8 średnich kiszonych ogórków - pęczek szczypiorku - 3 łyżeczki majonezu - 3 łyżeczki musztardy - sól i pieprz 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach(...)jedną łyżeczką soli. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Jajka gotujemy, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Boczek pokrojony w słupki obsmażamy na rumiano i dodajemy do ziemniaków.  2. Następnie dodajemy jeszcze ogórki pokrojone w kostkę oraz drobno posiekany pęczek szczypiorku, musztardę, majonez, kukurydzę i przyprawy, mieszamy i gotowe

Apetyczna babeczka
Bigos wg domowego przepisu 223

używam przypraw od Skworcu i bardzo Wam je polecam. Składniki: (na duży gar bigosu) około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie(...)tłuszczu (np. margarynie) z cebulką do miękkości, doprawiając lekko solą i pieprzem. Do dużego gara wkładamy kiszoną kapustę i dodajemy do niej białą kapustę (wcześniej poszatkowaną) oraz kawałek wędzonego boczku. Dolewamy wody do wysokości kapusty. Pamiętamy, aby gar był na tyle duży, by pomieścić resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej

Słodkie okruszki
Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 172

jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :) Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 8 szt. Sos mięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki cukru(...)oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować

Posadzone i zjedzone
Sałatka makaronowa z brokułem i kurczakiem 247

pasuje do różnego rodzaju sałatek. W przepisie użyłam makaronu MALMA  który jest świetny! Składniki: 25 dag makaronu  penne rigate 30 dag fileta z kurczaka 10 dag chudego boczku wędzonego ½ brokuła 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej Sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%-użyłam Łaciatej 1 łyżeczka soku(...)czosnku 50 g startego sera owczego pecorino romano lub parmezanu  Jak wykonać ? Makaron i brokuła  gotujemy w osolonej wodzie al dente , odcedzamy na sicie. Zostawiamy do wystudzenia. Boczek kroimy na cienkie paski lub w kostkę, wytapiamy na suchej patelni aż się lekko zrumieni, łyżką wybieramy do miski,  na tłuszczyku który się z niego wytopił,  smażymy

Wanilia i Kardamon
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 252

też użyć np. pieczarkowego). Warto wzbogacić „ropuchę” o dużą ilość świeżych ziół. Toad in the hole: 6-8 ulubionych kiełbasek (u mnie ekologiczne, białe) 6-8 plastrów boczku lub szynki dojrzewającej 2 średnie czerwone cebule 4 duże jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 1,5 szklanki mąki pszennej (bez 1 łyżki – 140 g) 300 ml tłustego mleka(...)miałam tylko szklane i ciasto nie wyrosło tak dobrze jak wtedy, gdy używam metalowego do mniejszych porcji) smarujemy trzema łyżkami oleju (musi być go dużo). Kiełbaski owijamy w boczek lub szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać

Poezja smaku
Makaron z kiełbasą 143

można wyczarować pyszne danie, wyrazistości i smaku  dodał twardy ser owczy. Jest pysznie! Polecam. Składniki: 30 dag makaronu penne 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 15 dag chudego boczku wędzonego 20 dag  cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 łyżka oliwy 10 dag twardego owczego sera pecorino romano Natka pietruszki do posypania Sól himalajska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple. Na dużej patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę  oliwy, dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać

Wanilia i Kardamon
Zupa fasolowa. Fasolówka. 171

Rozgrzewająca, sycąca zupa fasolowa- idealna na jesienną, deszczową pogodę. Składniki: 1 pasek żeberek (ok. 1 kg), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 250 g fasoli Jaś, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 cebule, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku. Przygotowanie:  Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień dolewamy(...)gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem

Aga w kuchni
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 150

takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka     Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek(...)makaron w sosie serowym, który przyrządza się naprawdę błyskawicznie. Ulubiony makaron, sos beszamelowy z dodatkiem ulubionych serów i gotowe!     Druga propozycja to moja ukochana carbonara, chrupiący boczek, parmezan, śmietanka i żółtka i można zajadać! Trzecia propozycja to makaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci.    Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania