boczek - 14002 przepisów (strona:502/934)

Sałatka z chrupiącym bekonem. 137

Składniki: -kapusta pekińska -ogórek zielony -pomidorki koktajlowe -boczek w cienkich plastrach -sos sałatkowy (3 łyżki wody, 3 łyżki oleju) Sposób przygotowania: Boczek pieczemy w piecyku elektrycznym 10 minut w 220 stopniach. Jeśli ktoś nie ma piecyka można również to zrobić w piekarniku. Kapustę siekamy i kładziemy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plasterki a następnie plasterek

Magia jedzenia.
Fioretti z kawiorem z bakłażana w pomidorach 132

razem w rejony Turynu. Składniki makaron, do którego bez problemu wejdzie sos, u mnie nieczęsto spotykany ciekawy kształt makaronu trzykolorowego, ale może być każdy inny np.muszelka kawałek rolady z boczku, dobrze popieprzonej kawior z bakłażana, curry oraz czosnek  Proeco daktyle – opcjonalnie . Niżej podam dlaczego u mnie są. Ser Pecorino Romano DOP. Ser owczy jest tutaj niezastąpiony biała cebula bazylia(...)świeża puszka krojonych pomidorów oliwa z oliwek olej kokosowy do smażenia Zagotuj wodę , posól , wrzuć makaron. Międzyczasie rozgrzej patelnię, dodaj oleju kokosowego. Pokrój cebulę w pióra a boczek w kawałki. Wrzuć na patelnie, delikatnie podsmaż. Po chwili dodaj mniej niż pół łyżeczki czosnki i curry. Wymieszaj i duś. Dodaj cały słoiczek kawioru z bakłażana. Duś pod przykryciem. Po chwili dołóż

Z Kuchni Do Kuchni
Dietetyczna fasolka po bretońsku 308

Dietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :) Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa fasolowa 327

kolorowa zupa, która gościła na naszych talerzach przez 4 dni i co pewne, wkrótce zagości ponownie. 1,5 godziny 5 l składniki: 500 g białej fasoli 150 g wędzonego boczku 6 małych ziemniaków 2 duże marchewki 1 cebula 1 średnia pietruszka kawałek selera sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryka 2 łyżeczki majeranku 3 liście laurowe garstka ziela angielskiego 2 łyżki(...)było odpowiednio więcej. Nazajutrz możemy jeszcze dolać kilka szklanek wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy przez 30 min. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, cebulę i drobno posiekany czosnek. Jednocześnie myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Ziemniaki w kostkę, pozostałe wg uznania, np w półtalarki. Po 30 min gotowania wszystko trafia do jednego garnka

Ania i Marcin gotują
ZUPA FASOLOWA PO STAROPOLSKU 165

Podstawowy przepis na zupę fasolową , pełną aromatu majeranku, boczku wędzonego i šwieżej maggi czyli lubczyku. 0.5 litra wywaru z kości schabowych lub odpis kurzy 5 dag.włoszczyzny 5 dag.marchewki 8 dag.fasoli suchej 1  cebula 3-4 ziemniaki 2 dag.boczku wędzonego sól majeranek pieprz czarny maggi czyli lubczyku świeży w liściu plasterki kiełbasy żywieckiej dla smaku ************************************************ Dzień wcześniej namoczyć(...)fasolę.Włoszczyznę , marchewkę rozdrobnić na  tarce o drobnych oczkach i wraz z fasolą włożyć do garnka.Dolać wodę w której moczyła się fasolą oraz kości , połowę boczku wędzonego, posolić i popieprzyć, gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w grube plastry i dusić wraz z kilkoma liśčmi maggi na pozostałym boczku.Ziemniaki pokroić w kostkę , dodać wraz z cebulą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kasza jaglana z czarną fasolą 218

gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - 10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie) - 3 łyżki masła klarowanego - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrojoną w kostkę (i ew. pokrojony w kostkę boczek) szklimy

Smakuje zdrowo
Bób i góralski bundz w pierogach 143

ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 jajko nadzienie 1 kg bobu 200 g bundzu góralskiego słodkiego 50 g słoniny wędzonej lub boczku 1 cebula sól pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką, kiedy lekko przestygnie , dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Bób(...)razem z cebulką, następnie drobno pokrojony w kosteczkę bundz, nadzienie mieszamy . Lepimy pierogi tradycyjnym sposobem, wałkując ciasto i wykrawamy krążki szklanką. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy ze słoninką lub boczkiem i przyrumienioną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Kapuśniak ze świeżo kiszonej kapusty oraz zupa wietrzenie lodówki :) 116

świeżo kiszonej kapusty i zupa z serii - wszystko do gara lub - wietrzenie lodówki :) Składniki: - 1 kg kiszonej, młodej kapusty ( taka  pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać wodą tak 2 cm powyżej kapusty. Gotować krótko, ponieważ taka kapusta jest mięciutka. Na patelni wysmażyć boczek na chrupko, dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć

Kulinarne przemyslenia
Grillowane szparagi z mozzarellą i boczkiem 143

Składniki: zielone szparagi boczek parzony ser mozzarella pieprz Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Blaszkę wkładamy folią aluminiową i nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Następnie zawijamy szparagi w plastry boczku, tak by ser mozzarella również znalazł się w środku. Doprawiamy odrobiną pieprzu na wierzchu. Układamy obok siebie i pieczemy ok 20 minut, pod koniec włączając funkcję termoobiegu

Karczma Honorietty
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 195

siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta(...)się przez nie przeleje. Na dno wykładamy uduszony por, a następnie ostrożnie wlewamy zalewę ze śmietany i żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu możecie też dodać kawałki podsmażonego boczku. Na koniec kładziemy wiórki sera, najlepiej wykorzystać półtwarde lub twarde sery francuskie (Comte, Gruyere, Maroilles), ale zwykła gouda też się nada. Lekko dociskamy wiórki sera do reszty farszu, aby delikatnie się

Nerds Kitchen
Kluski ziołowe 196

mieszanki świeżych ziół, ugotowane w lekko osolonej wodzie. Kluski są pyszne, pachnące świeżymi ziołami, zostały polane tylko masłem, ale można je okrasić czym się chce np. podsmażoną cebulką, boczkiem, można je podać z kleksem kwaśnej śmietany. Widoczne są w kluskach grudki twarogu bo był rozgniatany za pomocą widelca, ale jak ktoś chce mieć gładkie ciasto to twaróg może zmielić. Kluski(...)osolonej wrzącej wody, gotujemy kluski chwilkę i wyjmujemy łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu. Podajemy ziołowe kluski z roztopionym masłem, albo ze zrumienioną bułką tartą, podsmażoną cebulką, podsmażonymi skwarkami z boczku czy słoniny. Smacznego. The post Kluski ziołowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
parzona domowa kiełbasa krakowska 232

zacznę od jednego z moich ulubionych. Od kiełbasy krakowskiej. składniki  1 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( np. kawałki pozostałe z wykrajania szynek). 0,5 kg wieprzowego boczku lub podgardla 0,3 kg poprzerastanej wołowiny ( np. z goleni) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) mieszanka peklująca   ( ilość podana całość) sól kamienna(...)Mięso z  szynek kroimy nożem w kostkę o boku około półtorej, do dwóch centymetrów. Mięso wołowe mielimy w maszynce do mięsa na bardzo drobnym sitku ( pasztetowym). Mięso z boczku mielimy w na sitku o oczku 5 mm ( takim na którym robimy mielone kotlety). Osłonki kiełbas wkładamy do misy z letnią wodą i pozostawiamy w niej na dziesięć minut. Teraz

Miód i pieprz
Kurczak w boczku 160

Składniki filet z kurczaka boczek wędzony - ze spiżarni estragon, lubczyk 2 ząbki czosnku sól, pieprz zielony groszek pół kieliszka białego półwytrawnego wina 2 pudełka śmietanki olej kokosowy Przygotowanie Mięso pokroić na kawałki, przyprawić estragonem, lubczykiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,  owinąć cienkimi plasterkami boczku. Podsmażyć na 3-4 łyżkach oleju kokosowego. Pod koniec wlać ok pół kieliszka

Gaździnka warzy
Ziemniaki Hasselback z bekonem 211

ustach. Urzekają wyglądem i delikatnym aromatem masła i ziół. Spróbujcie :) Składniki (8 sztuk na 8 porcji):   ziemniaki (najlepiej młode) oliwa 20g masła rozmaryn sól/pieprz 8 plastrów boczku                Przygotowanie:    Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Każdy z osobna nacinamy w poprzek do 2/3 wysokości ziemniaka (tak, aby nie przeciąć(...)Posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 minut. W połowie pieczenia delikatnie wyjmujemy naczynie żaroodporne i między przecięcia wkładamy pokrojone plastry boczku oraz wykładamy na ziemniaki wcześniej przygotowane masło. Smacznego

ChilliJemy
naleśniki po rusku 6248

smażymy naleśniki na rozgrzanej, suchej patelni. składniki na farsz: 4 ugotowane ziemniaki, wystudzone 250 g białego sera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: szczypior, boczek pokrojony w kostkę i podsmażony, kefir wykonanie: Ziemniaki rozgniatamy. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze(...)ziemniaków z serem, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Usmażone naleśniki smarujemy farszem, składamy w tzw. chusteczkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Podajemy ze szczypiorem lub podsmażonym boczkiem i kefirem. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania