boczek - 14002 przepisów (strona:504/934)

Leczo 151

łamać😉 Z podanych proporcji wychodzą całkiem porządne cztery porcje tego pysznego dania. A podać możemy je jako samodzielna potrawa, z dodatkiem ryżu czy ze świeżym pieczywem. Składniki: 150g świeżego boczku 200g kiełbasy 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 150g pieczarek pół cukinii 1 łyżka przecieru pomidorowego 400g pomidorów w puszce sól pieprz cukier suszona papryka czosnek Przygotowanie(...)Świeży boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy w garnku o grubym dnie. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany ząbek czosnku. Całość przesmażamy na wolnym ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w paski kiełbasę. Całość przesmażamy mieszając od czasu do czasu doprawiając suszoną papryką. Kolejność jest w tym przypadku ważna. Warzywa do lecza czy jakichkolwiek

Jacob Tastes
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 156

wiem czy smak jest taki sam, jednak szczerze mogę je Tobie polecić. Wyszły pysznie.  Porcja na 10-12 gołąbków Składniki: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 g surowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi  0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy(...)Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki i usmażoną cebulę, następnie dodać kaszę wszystko wymieszać i doprawić do smaku.  Kapustę włożyć do dużego garnka z gorącą wodą i sparzyć

Niezły Młynek
Młoda kapusta zasmażana 118

tego kopytka, będziemy mieć pyszne danie obiadowe. I to jest moja propozycja na jutro:) Składniki : główka białej, młodej kapusty 1-2 cebule masło klarowane koper kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego mąka, cukier marchew i pietruszka ( można użyć garść  suszonych) Przygotowanie : Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej grubo(...)łyżek octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego, albo dodać więcej zamiast octu) doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem Przesmażamy na maśle pokrojoną kiełbasę lub boczek, można dodać jeszcze jedną cebulę -smażymy wszystko razem chwilę, a potem dokładamy do kapusty i mieszamy dokładnie Na patelnię dajemy kopiastą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści wsypujemy około 2 łyżek

Proste Potrawy
Biała pizza z kurczakiem i szparagami 147

pszennej * szklanka otrębów pszennych * 2g suchych drożdży * szczypta soli * łyżeczka cukru  * szklanka cieplej wody * 2 filety z kurczaka * pół pęczka zielonych szparagów * garść szpinaku  * 2-3 plastry boczku wędzonego * pół szklanki śmietany 12% * pół szklanki jogurtu greckiego * 2-3 ząbki czosnku  * łyżka przyprawy do pizzy bądź oregano  * ser żółty - tyle ile lubimy - u mnie około 300g(...)kostkę i usmażyć na teflonowej patelni razem z przyprawami. M ąkę wymieszać z otrębami, drożdżami , solą i cukrem w ymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Boczek podsmażyć, dodać szpinak i zblanszowane szparagi. Z ciasta drożdżowego zrobi ć dwie pizze. Na ka żdą wylać sos śmietanowy, dodać kurczaka i pozostałe dodatki. Posypać serem i przyprawą. Piec 20 minut

Magiczne Życie Marty
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 136

pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może być szponder, kość wołowa czy korpus drobiowy pół słoiczka koncentratu pomidorowego 100 g wędzonki (najlepszy boczek) liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty sól, pieprz około 5-6 ziemniaków koperek Przygotowanie: 1. Wrzucamy kości do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około(...)całość jeszcze z 15-20 minut. Doprawiamy, bo kapusta słodka i smak się zmienił. Dodajemy trochę koncentratu pomidorowego na kolor (jak i na smak). 4. Podsmażamy na suchej patelni boczek lub inny kawałek wędzonego mięska. Wrzucamy do zupy. 5. Dodajemy koperek i gotujemy jeszcze chwilkę - 3-4 minuty i gotowe! 6. Podajemy zupę posypaną koperkiem i z pajdą chleba

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kalafior zapiekany z mięsem i boczkiem 486

kalafior 100 g boczku w plastrach 500 g mięsa mielonego sól pieprz szczypta cynamonu szczypta hyzopu pieprz ziołowy staropolski 1 jajko Kalafior oczyszczamy , płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w całości na parze. mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem . Do przestudzonego kalafiora napychamy pomiędzy różyczki niewielkie porcje mięsa, resztą oklejamy cały kalafior i owijamy plastrami boczku. posypujemy przyprawami i zapiekamy

Gotowanie jest łatwe
Fasolka po bretońsku 106

takiej wersji. Niestety jest to danie dość kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Składniki: 1,5-2 szklanki fasoli Jaś 200g kiełbasy 100g boczku wędzonego 1-2 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1-2 łyżki mąki liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 ostrej 1 kostka rosołowa przyprawa(...)godziny. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać liść laurowy. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Boczek pokroić w niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki, lekko podsmażyć i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Dodać paprykę

kuchnia doski
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i wędzonym boczkiem 237

potraw...) Idealnie pasują do obiadu, ale w wersji solo znikają jeszcze szyyybciej.  Proporcje należy dostosować do własnych preferencji/potrzeb. 9 młodych ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 4 plastry wędzonego boczku czarnuszka (zamiast pieprzu) olej (użyłam czosnkowego; możecie sami go zrobić - klik ) Opcjonalnie: dowolne przyprawy świeże zioła masło Ziemniaki dokładnie umyć (oskrobać, bez obierania) i osuszyć ręcznikiem. Każdego z osobna ponacinać(...)kilka milimetrów, nie do końca), a między nacięcia (nie w każde) powkładać kawałki boczku i plasterki czosnku. Ziemniaki ułożone w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i posypać przyprawami. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez około 40-60 minut (czas zależny jest od rodzaju i wielkości ziemniaków). 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaki odkryć, aby lekko się zarumieniły. Podawać z masełkiem

Di gotuje
Filet w boczku w sosie pieczarkowym. 122

SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag. pieczarek tymianek, lubczyk świeży lub suszony 2 małe cebulki 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju plastry boczku surowego wędzonego przyprawy: sól, pieprz z moździerza, papryka, trochę vegety WYKONANIE: mięso kroimy skośnie i lekko rozbijamy(na małe kotleciki), przygotowujemy marynatę, mieszamy:olej, musztardę,tymianek, lubczyk, sól, pieprz, paprykę(...)mięso smarujemy marynatą, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz., mięso owijamy "szalem" z boczku, smażymy z każdej strony na maśle, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, wlewamy na dno odrobinę sosu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na około 30 min. sos: pieczarki obieramy, odrzucamy korzenie, kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, pokrojoną

Kuchnia Beaty
Kapuściana botwinka z wędzonką i koperkiem 125

przyjmuje. Polecam abyście skusili się na to połączenie.  Kapuściana botwinka z wędzonką i koperkiem     SKŁADNIKI : 1 główka kapusty białej - młodej 1 pęczek botwinki 200 g boczku surowego 150 g wędzonki (u mnie szynka wędzona) 1 pęczek koperku około 200 ml wody sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą(...)gotujemy 5-7 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną botwinkę - całość dusimy przez około 15 minut.  Boczek oraz wędzonkę kroimy w kosteczkę, dodajemy do kapusty z botwinką, mieszamy i w dalszym ciągu podgotowujemy.  Na koniec dodajemy posiekany koper, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Omlet ze szpinakiem i boczkiem 125

Pyszne, pożywne śniadanie ! Pyszności :) Składniki: ½ kg szpinaku 10 dag boczku 1 cebula biała 4 jajka sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Szpinak umyć i zalać wrzątkiem. W międzyczasie boczek przysmażyć na patelni z pokrojoną cebulą, wymieszać z odcedzonym szpinakiem, przyprawić do smaku, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Wbić rozbełtane jajka, zamieszać, przykryć pokrywką i bardzo powoli podgrzewać

Tradycyjna Kuchnia
Tarta szpinakowo-serowa 144

jaja 3 łyżki zimnej wody  Nadzienie: 350 g twarożku kremowego (ja używam President 350 g) 4 jaja 450 g szpinaku - mrożony w brykiecie 1 duża cebula 10 dkg boczku (ja daję skwarki, mam zawsze po wytopieniu słoninki na smalec) 10 szt pomidorków koktajlowych lub dwa duże sól pieprz wg uznania, czosnek Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na tartę(...)ładnie zlepić w kulę i mieć plastyczną konsystencję. Włożyć w woreczek foliowy, wstawić do zamrażalnika lub na półkę w lodówce. W tym czasie przygotować nadzienie - pokroić cebule w kostkę, boczek w kostkę zeszklić na patelni, dodać szpinak mrożony, wszystko podsmażać dopóty dopóki szpinak nie odparuje wody, mieszać co jakiś czas. W miseczce trzepaczką wymieszać jajka i twaróg na jednolitą masę

kgwjanczewo
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 190

sera żółtego  pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki  na sos:  połówka pora ( biała część)  30 dag kurek  20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia  1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie  rozwinąć na papierze i po każdej stronie nadciąć paski(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni. W międzyczasie przygotować sos.  Por pokroić w cienkie piórka, zeszklić na oleju, dodać kurki również bardzo drobno pokrojone i boczek. Smażyć pod przykryciem ok. 15- 20 min raz na jakiś czas mieszając. Na koniec dodać sól, pieprz oraz śmietankę. Dusić ponowne 15 min. Cisto polać sosem i podawać na gorąco

pieprzny smaczek
Warzywa pieczone w piekarniku 116

jest polecam :)) Oprócz niego na talerzu znalazły się jeszcze buraki, marchewka, batat, czerowną cebulę i czosnek. Wszystko skropiłam lekko oliwą, posoliłam, posypałam czosnkiem niedźwiedzim i dodałam pokrojony w kostkę boczek, smacznie bardzo wyszło :)) Najbardziej zadowolony był młody :)) Miłego dzionka :)) Składniki: 1 większy batat topinambur (u mnie 5 sztuk) 2 większe marchewki 2 większe czerowne buraki boczek 2 czerwone cebule

kruche babeczki
Młode, pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem 184

doskonale pasują też jako dodatek do obiadu lub grilla. Ja swoje podałam z sosem tzatziki, żeby było jeszcze bardziej wiosennie ;) Zachęcam! :)   Składniki: Ziemniaki: młode ziemniaki cebula wędzony, surowy boczek żółty ser do posypania Sos Tzatziki: 90g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku mały, gruntowy ogórek sól, pieprz koperek Ziemniaki myjemy dokładnie, ja ich nie obierałam, młode ziemniaki mają delikatną skórkę(...)która zeszła podczas mycia. Wkładamy je do garnka i gotujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażymy, ok. 5minut, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki wydrążamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Do środka każdego ziemniaka nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania