boczek - 14002 przepisów (strona:511/934)

Cepeliny z mięsem 195

Składniki: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego 1 jajko łyżeczka majeranku łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 duża cebula dodatkowo: wędzony boczek lub słonina i cebula na okrasę Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Mięso, cebulę, jajko i przyprawy dokładnie wyrobić rękoma. Ziemniaki dzielimy na 3 części. Jedną część gotujemy, pozostałe(...)uchyloną pokrywką, tak aby woda lekko pyrkała. Gotować około 15-20 minut. Jeśli ugotujecie na zbyt dużym ogniu, kluski mogą się porozpadać. Cepeliny wyjąć łyżką cedzakową i polać podsmażonym boczkiem z cebulką. Smacznego

na moim stole...
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 194

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rolady tradycyjne z szynki 140

Rolady często goszczą w mojej kuchni bardzo je lubię w każdej wersji Składniki • 4 plastry mięsa z szynki ok 60 dag • 2 cebule • 25 dag boczku wędzonego • 2 mniejsze ogórki kiszone • musztarda • sól • pieprz • smalec do smażenia Sposób przygotowania 1. Mięso roztłuc tłuczkiem.Każdy plaster rolady posypać pieprzem i solą  i posmarować musztardą Cebulę boczek pokroić w kostkę

W królestwie smaków Beaty
Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 133

szklanka ciepłej wody  szczypta soli  Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 0.5 kg twarogu półtłustego szczypta soli 5 niedużych cebul  15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę)  1 łyżeczka pieprzu  2 łyżki oleju  Dodatki: 2 cebule  2 łyżki oleju Do odsmażenia Olej do smażenia   Zaczynamy od ciasta(...)przez sitko z  dużymi oczkaami )  ziemniaki oraz twaróg. Całość przekładamy do miski ( u nas do dużej miski od miksera ) . Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę i wraz z boczkiem przesmażamy na oleju. Lekko studzimy i dodajemy do masy. Włączamy mikser i całą masę dokładnie mieszamy.  Wracamy do naszego ciasta, odkrawamy z niego część i wałkujemy na cienki placek

Kuchnia na wzgórzu
Mozaika z karczku i boczku 170

Taką wędlinę najlepiej zrobić w prasce lub szynkowarze.Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max.2,5 kg.Więc będę potrzebował i użyłem: Mięso: -karczek 1 kg 200 gr -boczek 1 kg 200 gr Przyprawy: -pieprz czarny 3 g / kg -gałka muszkatołowa 1 g /kg -papryka słodka 1 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 18 g do całości -żelatyna(...)tego jak chcemy peklować na sucho czy mokro tak postępujemy z mięsem. Na sucho kroimy mięso w kawałki w zależności jaki mniej więcej chcemy uzyskać wzór gotowego wyrobu.Z boczku oczywiście skórę odcinamy.Pokrojone mięso zasypujemy peklo solą w odpowiedniej proporcji i mieszamy.Czas peklowania 48 godzin mieszamy co 12 godz.Po tym czasie dokładnie wyrabiamy mięso można użyć tłuczka aby uplastycznić mięso

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Fasolka po bretońsku 136

Fasolka po bretońsku to znana potrawa jednogarnkowa, która jest sycąca i smaczna.  Można ją robić z boczkiem, kiełbasą lub mieszać kiełbasę z boczkiem. Dodawać czosnek, kolendrę, tymianek kto jak lubi. Ja teraz robiłam taką podstawową wersje tylko z kiełbasą , ale smaczną i delikatnie pikantną bo taką właśnie lubię. Fasolkę można porcjować i zamrozić, a potem wykorzystać na szybką kolację

talerz przyjemności
Makaron z jajkiem 126

zrobić. Polecam przyrządzić go z jajkiem. Sama na początku sceptycznie podchodziłam do tego dania, ale zrobiłam i naprawdę dobrze smakowało. Polecam! Składniki: ugotowany makaron 2 jajka kawałek boczku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. 2. Na patelnię dodać makaron, chwilkę podgrzać, po czym wlać roztrzepane jajka i dodać przyprawy wedle smaku. 3. Smażyć

Kuchnia domowa Ani
Pasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą. Bez glutenu i bez jajek 132

Pasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą Składniki: 600 g królika 150 g schabu 200 g boczku (tłustego) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 cebule 250 ml oleju słonecznikowego 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżka tymianku(...)łyżka estragonu 1 łyżeczka kminku sól pieprz Królika, schab i boczek ugotowałam do miękkości. Osobno ugotowałam warzywa, czerwoną i zieloną soczewicę. Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam. Ugotowane mięso, warzywa, soczewicę czerwoną i zieloną dwa razy zmieliłam w maszynce. Dodałam siemie lniane, przyprawy, zioła oraz olej. Całość wymieszałam i przełożyłam do foremki. Uklepałam masę, by nie było szczelinek w pasztecie

nietadieta
Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą 110

Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą Składniki: 200 g białej fasoli 200 g czerwonej fasoli 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera 2 małe cebule kawałek pora 200 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek lubczyk estragon kminek oliwa z oliwek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia(...)wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Warzywa pokroiłam. Do garnka nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek i dodałam cebulkę,por i boczek, a następnie lekko podsmażyłam. Dodałam fasolę, warzywa i dolałam wody. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, lubczyk, majeranek i estragon. Wszystko gotowałam ok 1 godziny. Na sam koniec dodałam

nietadieta
Parówki z serem w boczku 519

Składniki: 12 parówek 12 plastrów boczku  25 dag żółtego sera płaska łyżka słodkiej papryki łyżka tymianku 2 łyżki oleju Sposób przygotowania : Parówki pozbawiamy osłonek. Nacinamy wzdłóż, nie docinając do końca (jak bułki na hot-dogi. Żółty ser kroimy w grubsze paski. Nadziewamy parówki. Owijamy boczkiem. Spinamy wykałaczkami. Naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy parówki. Posypujemy papryką i tymiankiem. Pieczemy

Pobite gary Barbary
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 145

pszennej tortowej 100 g masła (można użyć margaryny) 50 ml wody szczypta soli łyżeczka masła do posmarowania formy Składniki na farsz: 0,5 kg białej cebuli 10 dag owędzanego boczku 1 pojedyncza pierś kurczaka - około 30 dag (można też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona(...)około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka - jednak pilnować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlet z karkówki po argentyńsku 189

najmniejszym tłuszczem 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 jajka do roztrzepania sól , pieprz do smaku 4 jajka ( na kotlety ) 1 szklanka bułki tartej 100- 150 g wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego lub kopconego ) olej do smażenia Karkówkę rozbijamy tłuczkiem , ale niezbyt cienko – tak średnio , na około 0,5 cm . Solimy , smarujemy musztardą ( jedna łyżeczka na jeden kotlet ) , pieprzymy , obtaczamy w roztrzepanym(...)height: 1em;" /> ) . Boczuś , kroimy w plastry , a te w kwadraciki i wytapiamy na patelni , aż zacznie się robić chrupiący . Na koniec układamy kotleta , na nim jajo , całość posypujemy boczkiem i gotowe . Podajemy z czym chcemy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Prawda ,że proste " class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Pieczeń 432

Przepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g/kg mięsa -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -woda dawałem na wyczucie mięso ma się dobrze kleić podczas wyrabiania nie może być rzadkie więc z ilością(...)posypania po wierzchu -gorczyca ziarno na wierzch ale i można dać w środek Wykonanie Mięso umyć pod bieżącą wodą następnie osuszamy.Mięsko chude kroimy w kawałki różnej wielkości a boczek i to co zostaje tłuściejsze mielimy na sitku 6-8.Mięso krojone i mielone peklujemy peklo solą lub solą  i dobrze wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz.Nast

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska z boczku i drobiu 189

ilość według uznania -pieprz ziołowy 1 g/kg mięsa -majeranek 0,5 g kg mięsa Mięso -udziec indyka bez kości 0,5 kg -pierś kurczaka 0,5 kg -boczek bez skóry 0.3 kg -skórę ugotowałem aby była mięciutka wystudziłem i zmieliłem na sitku 2mm dwa razy Wykonanie Mięso z indyka i kurczaka mielimy na sitku 8 mm a boczek kroimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kocham Farfall 142

natknełam sie na przepis Oliviera J., którego jeszcze nie kojarzyłam. Ale piekne włoskie kokradki tak mnie urzekły że do dzis pamietam przepis. Co bedzie potrzebne? 10 plasterkøw cienko pokrojonego boczku zabek czosnku garsc swierzych lisci tymianku duza wloska kapusta tarty parmezan (Parmegianno Regiano) 500 g makaronu farfall bezgluenowego, bezjajecznego sol, pieprz oliva z olivek Zacznij od rozgrzania patelni(...)wrzuc pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Należy je usmażyć na złoty kolor. Nastepnie naley dodać posiekany czosnek, pokrojona na cienkie paseczki liscie wloskiej kapusty. W osobnym naczyniu należy zagotować wode i ugotować farfalle all dente.  Do smażacego sie 5 min mixu kapusty dodać starty parmezan, ciagle mieszać aż kapusta bedzie miekka. Gdy poczujemy że jest juz gotowa dodajemy pachnacego

Lajtkraft food intolerance