boczek - 14002 przepisów (strona:520/934)

domowa konserwa ze słoika 166

tablicy Mendelejewa. składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki, karkówki lub szynki ( można również połączyć w jednym wyrobie wszystkie wymienione rodzaje w dowolnych proporcjach) 0,5 kg boczku 150-200 ml bulionu wołowego ewentualnie dodatkowo 2 łyżki żelatyny  peklówka 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta majeranku szczypta suszonego czosnku 40 g soli ( dwie łyżeczki) 4 g saletry sposób wykonania Mięso(...)wieprzowe z łopatki ( karkówki lub szynki ) kroimy w kostkę  ( około 1,5 na 1,5 cm), boczek ( najlepiej dobrze schłodzony) kroimy w drobną kostkę . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Przesypujemy mięso wszystkimi składnikami peklówki i całość dokładnie mieszamy, a następnie nakrywamy naczynie przykrywką i odstawiamy w chłodne miejsce

Miód i pieprz
Biały bigos jesienny 157

zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki : 1,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej swojskiej – przekiszonej , ale sklepowa też ujdzie ) 0,4 kg wędzonego boczku 0,2 kg słoniny na skwarki 0,5 kg wędzonej kiełbasy ( najlepiej okopconej – niestety tym razem była sklepowa ) 4-5 listków laurowych – dużych 6-8 kulek ziela angielskiego(...)łyżeczka ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1 łyżka cukru do przełamania kwasu kapusty 3 cebule średniej wielkości 8-9 suszonych grzybów Boczek , cebulę i kiełbasę kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na patelni . Przekładamy do gara w którym będzie się gotował bigos . Dodajemy pokrojoną , nie płukaną kiszoną kapustę , liście laurowe, grzyby , ziele , pieprz i cukier . Zakrywamy pokrywką

Ogrodnik w podróży
Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający 160

zimno, wietrznie .. a w domu pytanie co będzie za zupa ? Proszę będzie żurek.  Żurek wg mnie ( porcja dla 5 osób)  2 butelki żurku naturalnego Gronpiek 40 dkg boczku wędzonego  2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki majeranku  ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk )  biała kiełbasa 5 szt  5 jajek na twardo(...)garnka wlewamy ok. 2 litrów wody. Boczek wędzony kroję w drobną kosteczkę i wrzucam do wody wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi i pokrojonymi ząbkami czosnku oraz białą kiełbasą, zagotowuję wodę. Dolewam zawartość butelek z zakwasem z całym płynem i „osadem” i na delikatnym gazie gotuję zupę, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaję majeranek

Kuchnia na wzgórzu
Pyzy ziemniaczane z mięsem 230

ziemniaków ugotowanych 1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu)   Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: cebula boczek   Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić(...)dodatkiem majeranku. Do wrzątku powkładać kluchy. Gotować około 15 minut od momentu zagotowania się wody (pyzy powinny wypłynąć na wierzch wody). W międzyczasie można zrobić zaskwarzenie. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć z posiekaną cebulą. Pyzy można okrasić tłuszczem ze skwarkami lub polać wodą, w której się gotowały. Równie dobrze smakują podsmażane

Di gotuje
PIECZONA KAPUSTA 223

święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół.    Składniki:  500 g kiszonej kapusty  1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej  25 dag surowego boczku   500 g chudego karczku  1 cebula czerwona  garść suszonej żurawiny  sól morska  pieprz ziołowy  oliwa do smażenia  malutki słoiczek koncentratu pomidorowego  Sposób(...)przyrządzenia:   Obie kapusty ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach.  W międzyczasie podsmażyć boczek i karkówkę. Ok. 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i ponownie smażyć z 10 min.Dodać sól, pieprz.Całość rozdrobnić delikatnie blenderem ale nie na papkę. Kiedy kapusty będą już miękkie poczekać aż przestygną i odcisnąć dokładnie wodę

pieprzny smaczek
Pikantne spaghetti dla zapracowanych 282

wolnego czasu, zajmie nam to pół godziny- z ugotowaniem makaronu oczywiście :) Składniki: Dla dwóch osób: 250g makaronu spaghetti 1 płaska łyżka soli 1 łyżka oliwy 100g sosu pomidorowego z boczkiem wędzonym 2 łyżeczki pasty z papryczki chili z oliwą z oliwek 100g przecieru pomidorowego sól do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 sztuk suszonych pomidorów(...)makaron z 1 płaską łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek smażymy posiekany drobno czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, sos pomidorowy z wędzonym boczkiem oraz pastą z papryczki chili. Doprawiamy solą i jeśli chcemy- pieprzem do smaku.  Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i już na talerzu posypujemy porcję startym na małych oczkach serem

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie najlepsze! 189

twarogu (u mnie był chudy) 450 g ziemniaków 2 średnie cebule 1 szczypta cukru 1 łyżka masła 1 łyżka oleju do smażenia sól i pieprz 200 g wędzonego boczku Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól. W wodzie rozpuszczamy masło. Płyn dodajemy stopniowo do miski z mąką i mieszamy, aż składnik się połączą. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką(...)masła, aż zacznie bulgotać. Wrzucamy po ok 10 pierogów i mieszamy, by się nie posklejały. Czekamy aż wypłyną i gotujemy przez ok 2- 2.30 minut. Podajemy polane wytopionym z boczku tłuszczem i skwarkami. Smacznego głodomorki

Smakuj życie!
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 198

ziemniaczanej sól Składniki na farsz: 0,5-1 kg. łopatki wieprzowej 1 szt. cebuli sól pieprz czarny pieprz ziołowy majeranek 2-3 ząbki czosnku Do okraszenia: cebula  i/lub boczek wędzony   słonina Ugotowałam ziemniaki w łupinkach - najlepiej dzień wcześniej. Obrałam ze skórki.  Przecisnęłam je przez praskę.  Surowe starłam na drobnej tarce. Odsączyłam z nich wodę. Można użyć(...)ogniu z uchyloną pokrywką przez 20-30 minut. Woda powinna tylko lekko "pyrkać". Jeśli za bardzo będzie wrzała kluski popękają i zwyczajnie się rozpadną. Można podawać ze skwarkami z boczku, słoniny i podsmażoną cebulą.    Smacznego

potrawyregionalne
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 201

Mamy zimę a jak jest zimno ...  to i potrzeba na jedzenie bardziej treściwe wzrasta. Proponuję więc dziś  zapiekankę ziemniaczaną. Składniki: około 1 kg.ziemniaków kilka plasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka(...)czerwona papryka, majeranek, sól i pieprz Ziemniaki ugotowałam w mundurkach,ostudziłam i  obrałam ze skórki. Na dno żaroodpornego naczynia ułożyłam wędzony boczek, następna warstwa to pokrojone w plasterki ziemniaki. Posypałam je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków,  majerankiem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę. Można również podsmażyć cebulę. Ja użyłam zamiast niej pora. Posypałam je podsmażoną

potrawyregionalne
SPAGHETTI CARBONARA 141

Cebulkę i chudy wędzony boczek pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Pod koniec smażenia dodałam dwa starte ząbki czosnku. W miseczce rozmieszałam pół opakowania śmietany 18%, dwa żółtka i starty parmezan. Sos posoliłam,dodałam pieprz i przyprawę do spaghetti carbonara firmy KAMIS. Makaron do spaghetti ugotowałam al dente. Do podsmażonego boczku i cebuli dodałam sos  i wymieszałam

potrawyregionalne
ZUPA ZACIERKOWA 236

typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki.   Składniki: por kawałek selera marchew pietruszka 2-3 szt.skrzydełek kurzych 3-4 ziemniaki 3-4 łyżki zacierki makaronowej parę plasterków boczku wędzonego majeranek ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam(...)zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem. Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam go do zupy. I zupka zacierkowa gotowa. Smacznego

potrawyregionalne
ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM 145

fantazji. Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości... Składniki: ziemniaki szpinak (najlepiej świeży) ser lazur ser parmezan 2 łyżki śmietany 3-4 ząbki czosnku kiełbasa / boczek wędzony oliwa z oliwek Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy z nich. Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie(...)oliwek. Dodałam do niego pokruszony ser lazur. Dodałam śmietanę i pieprz. Wymieszałam. I sos szpinakowy gotowy. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę- można też plasterki wędzonego boczku. Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską. Posypałam je startym parmezanem Można je trochę polać oliwką. Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków ) i piekłam w temperaturze

potrawyregionalne
KLUSKI ŚLĄSKIE 178

dziurką idealnie pasują do sosów,mięs,  bądź mogą być podawane z okrasą.  Składniki Ciasto na kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełbasa cebula sos/mięso Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrałam. Przepuściłam ziemniaki przez praskę. Podzieliłam je na 4 części i 1/4 odłożyłam. W puste miejsce(...)przekładałam na talerze. Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu, ale można również podsmażyć kluski na patelni. Ja zamiast sosu, podawałam je z okrasą. Podsmażyłam na patelni cebulę,wędzony boczek i kiełbaskę. Dodałam kluski śląskie... I kluseczki z dziurką gotowe;-) Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 160

Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Proponuję więc na dziś sałatkę z rukolą. Składniki: Ilość wg.uznania;-) rukola świeże pomidory suszone pomidory czerwona cebula czarne oliwki ser kozi wędzone plastry boczku pestki słonecznika Rukolę umyłam,osuszyłam i przełożyłam do salaterki. Pokroiłam czarne oliwki Dodałam obrane ze skórki pokrojone pomidory zarówno świeże jak i suszone. Cienkie plasterki czerwonej cebuli.  Plasterki(...)wędzonego, podsmażonego boczku. Posypałam sałatkę pokrojonym w kostkę kozim serem. Wszystkie składniki wymieszałam. Podsmażyłam na patelni ziarna słonecznika  i posypałam nimi sałatkę. Na koniec sporządziłam sos: sól, pieprz oliwa z oliwek ocet balsamiczny miód   musztarda dijon  dowolne zioła Sos wymieszałam i polałam nim sałatkę. Smacznego!   Polecam również pyszną i kolorową sałatkę WARZYWNĄ

potrawyregionalne
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 135

polskiej. Składniki: 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty garść suszonych grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części. Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe(...)gotowałam. Namoczyłam suszone grzyby. Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek. Dodałam wszystko do kapusty. Wsypałam przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby. Wlałam czerwone wino. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.   Gotowałam i mieszałam około 2 godzin. Bigos odsmażany

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania