boczek - 14002 przepisów (strona:524/934)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 177

Kapuśniak z kiszonej kapusty... Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji(...)kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zrumieniamy i dodajemy mąkę i rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Wlać do zupy, zagotować. Gotowe

Pelusiowa Kuchnia
Zupa cygańska 256

cygańska. Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 czerwona duża papryka 1 papryka pomarańczowa mała 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka smalcu  (taki domowej roboty, lub masła) 140 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu pieprz mielony sól natka pietruszki Na patelni rozgrzać(...)minut, po czym dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, podlać 1 szklanką wody i chwilę dusić. W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek, sól , liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy, ketchup, doprawić solą i pieprzem. Pogotować chwilę. Na sam koniec gotowania

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane na ostro 129

Oprócz tego łatwo i szybko można je przygotować ,dodatkowo sa świetnym zapychaczem moich kochanych glodnych buziaczków. Składniki  10 szt dużych ziemniaków 1 cebula 1 papryka 10 dkg boczku lub kiełbasy  1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz  oliwa do smażenia Wykonanie cebulę,boczek,paprykę kroję w kostkę i podsmażam do miękkości. obrane i umyte

Eli Gotowanie
Francja: Boeuf Bourguignon 156

potraw lekkich, szybko przyrządzanych i zdrowych. Według mnie jednak to właśnie haute cuisine najlepiej charakteryzuje upodobania francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)łyżka oliwy z oliwek Piekarnik nagrzać do 230 C. Boczek pokrojony w słupki podsmażyć na oliwie, przełożyć bez tłuszczu do żaroodpornego naczynia (najlepszy do tego celu byłby garnek Le Creuset, niestety moje aktualne finanse umieszczają go na razie w sferze marzeń :). Na tym samym tłuszczu zrumienić mięso i również przełożyć do naczynia. Wszystkie składniki w naczyniu przyprawić i oprószyć mąką

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Spaghetti alla bolognese 146

powstał dzięki pomysłowości alianckich żołnierzy w czasie II wojny światowej. Ciężkie żołnierskie życie i okrojone racje żywnościowe zmusiły ludzi do wspięcia się na wyżyny kreatywności, tak powstało połączenie boczku, żółtek, parmezanu, owczego sera, oliwy i przypraw. Drugi sos natomiast, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z miasta Bolonia na północy Włoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe(...)oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego sosu jest długie gotowanie, najlepiej przez 2-3 godziny i jak to zwykle bywa z sosami, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy sos przejdzie smakiem wszystkich przypraw, czyli jak to się mówi "przegryzie się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grochówka 84

cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu jaś 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku majeranek olej wędzony boczek Groch opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny(...)Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie). Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Smacznego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ 206

ziemniaki u nas zbyt często nie bywają... Nie jest to danie ociekające tłuszczem, bo tłuszczu wbrew pozorom nie trzeba wcale dużo, skwarek również. U mnie bywa to kawałek chudego boczku, pokrojony w drobną kostkę, 1-2 duże cebule, trochę oleju kokosowego i/lub masła klarowanego i ziemniaki albo w całości gdy są małe lub krojone na plastry. Wszystkie wersje są równie(...)wędzonki więcej tym oczywiście danie smaczniejsze, ale nawet malutki kawałek już nada super aromat i smak. Składniki: - ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia (najlepiej sałatkowe) - kawałek wędzonki (boczek, ogonówka, schab, itp.) - cebula (ilość dowolna, u mnie 1-2) - olej kokosowy i/lub masło klarowane - sól ( tylko gdy danie jest mało słone) Na patelni wysmażyć pokrojone w drobną kostkę kawałki wędzonki

Smaczne Zdrowe
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 339

marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka(...)imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
grillowany pstrąg owinięty plastrami wędzonego boczku 145

grilla. Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz(...)środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem. Ryby spinamy wykałaczkami, zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania. Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając.  Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając za górną płetwę grzbietową ( powinna

Miód i pieprz
Szparagi w bekonie i piersi indyka. 142

mięsie i wyszły bardzo smaczne. Składniki: filety z indyka - 5 plastrów, kilka szparagów, tak by było po 4-6 sztuk w jednym filecie, 5 plastrów bekonu lub boczku, mały kawałek startego masła, ser żółty starty ( ja miałam 140g), oliwa z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: F ilety z indyka rozbić na dość cienkie plastry, osolić i popieprzyć. Położyć na nich(...)plastrze bekonu lub boczku. Szparagi umyć o osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i położyć na mięsie. Zawinąć.   Zawinięte mięso włożyć do naczynia żaroodpornego.    Przygotować folię aluminiową by przykryć nią same końcówki szparagów. Same końcówki szparagów obsypać startym masłem, resztą pokropić oliwą z oliwek.   Piec w ok.200 stopniach. Ja piekłam gdzieś ok. 1h. Ale najlepiej samemu długą

W kuchni u Moniki
Żurek. 167

mnie w domu zjedliśmy. Przygotowanie chleba do żurku i sam żurek, to trochę pracochłonne danie ale warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :)   Składniki: 200g boczku, najlepiej wędzonego, 180g kiełbasy,  średnia cebula, 3 białe kiełbasy, 2 x marchew, pietruszka, kawałek selera, 4 ziemniaki, 5 ząbków czosnku, butelka żuru staropolskiego (500ml), mała śmietana 18%, 2 listki laurowe(...)ziarenka ziela angielskiego, sól lub warzywko ( ja dałam przyprawę uniwersalną ), pieprz, majeranek, 2 jajka. Przygotowanie: Kiełbasę, boczek i cebulkę lekko przesmażyć. Wrzucić do garnka i zalać wodą (3l). Włożyć liście laurowe, ziele angielskie, posolić ( lub dać warzywka) i popieprzyć.    Marchew pokroić w talarki, natomiast seler i pietruszkę zostawić w kawałku. Dodać do wywaru gdy ten się zagotuje. Gotować

W kuchni u Moniki
Kartoflak ( babka ziemniaczana) 141

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, 0,5 kg wędliny, kiełbasy lub boczku (można dać wszystkiego po kilka dag), 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie, ale wtedy trzeba zobaczyć czy nie dać więcej mąki pszennej), 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego i mąka do posypania. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce(...)placki ziemniaczane).    Wędlinę, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajko, przyprawy, mąkę ziemniaczaną (niekoniecznie) i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać mąką i wlać gotową masę ziemniaczaną. Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego

W kuchni u Moniki
Pomysł na pieczone ziemniaki 3 346

Pomysł na pieczone ziemniaki :) Składniki: 210g pieczarek, 1055g obranych ziemniaków ( 8 większych sztuk), 250g bekonu lub boczku, masło,  odrobina oleju lub oliwy, przyprawa do ziemniaków (jeżeli nie używasz gotowych przypraw, użyj swoich ulubionych np. sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka słodka, zioła - to tylko przykłady), 145g startego sera żółtego. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki umyć(...)dobrze osuszyć, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne lekko naoliwić i poukładać ziemniaki i pieczarki. Posypać przyprawą. Na górę wyłożyć w kostkę lub w paski pokrojony boczek lub bekon i zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach ( nie za dużo - ilość widać na zdjęciu). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo

W kuchni u Moniki
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 187

chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości(...)gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab

Kuchnia w czekoladzie