Sezamowy chlebek nadziewany gotowanymi warzywami 239smalcu 1 płaska łyżeczka soli sezam do posypania 1 żółtko 300g warzyw ( kapusta lub szpinak lub burak liściowy "lukullus" czy jakies inne dowolne warzywa liściaste ) 100 g szynki 50g boczku cebula 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić drożdże w pół szklanki letniej wody z cukrem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 5 minut. W międzyczasie dodać sól(...)wyrośnietego wyrobu. Ciasto rozwałkować na płaski prostokąt, którego krótszy bok jest długości foremki do pieczenia. Na całej długości krótszego boku ułożyć ugotowane z cebulą warzywa, wymieszane z szynką , boczkiem i tartą bułką. Zawinąć ciasto w rulonik i umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować chlebek żółtkiem i posypać sezamem. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez
zielonacukinka
Tradycyjny żurek z jajkiem 239żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 1/2 dużej śmietany, 2-3 łyżeczki majeranku, 4 jajka. 1. Warzywa myjemy, obieramy(...)kroimy w kostkę. 2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek
Kuchnia Pełna Pasji
Zupa ziemniaczana 251chłodne jesienne wieczory. Zupa świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;) Składniki 30 dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta rozmarynu. Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i płukamy(...)Czosnek obieramy, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozgrzewamy, następnie wyciskamy czosnek i go podsmażamy. Cebulę również obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do czosnku. Szklimy na złocisty kolor. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy się wysmaży, a cebule będzie miała złoty kolor dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, można doprawić także odrobiną
Kuchnia Pełna Pasji
Szare kluchy z boczkiem 210produkt znany jako “szare kluski” widnieje na liście produktów tradycyjnych . Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka 20 dag boczku surowego wędzonego Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej(...)zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 5 minut, następnie odcedzone kluchy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy i polewamy kluski. Smacznego
kgwjanczewo
Pasztet z cebulką 226Pyszny domowy pasztecik. Składniki: kurczak cały 300 g boczku surowego włoszczyzna por 100 g wątróbki 3 kulki jałowca 3 kulki ziela 2 bułki kajzerki cebulka 2 jajka 1/2 łyżeczki imbiru, gałki łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec
Moje pyszne gotowanie
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 399schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość. W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego(...)boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości. Smażymy
Walijskie Pichcenie
Czerwona fasolka na kwasno 225kwaśnym pomidorowym sosie pełnym smaku. Moja wersja przepisu z "What Katie ate". Czerwona fasolka na kwasno oliwa 1 cebula, posiekana sól, pieprz 2 ząbki czosnku, przecisnięte 150 g chudego boczku pokrojonego w kostkę szczypta świeżych listków tymianku 2 puszki krojonych pomidorów szczypta płatków chili po 1 łyżce sosu barbecue, sosu worcestershire po łyżeczce musztardy Dijon i innej ulubionej 2 puszki(...)oliwie, w rondlu, podsmażamy posiekaną cebulkę, wcześniej lekko ją solimy. Po 5 minutach dodajemy czosnek i dalej dusimy mieszając co i rusz. Na łyżeczce oliwy, na patelni podsmażamy boczek. Powinien stać się rumiany i chrupiący. Przekładamy go do rondla z cebulą. Dodajemy tymianek, pomidory, chili, sosy i musztardy. Dusimy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy fasolkę i dusimy kolejne
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak w boczku i słodkiej śmietance 210dań srogim jurorom do gustu, ale zapewniam, że zadowoli kubki smakowe statystycznego Kowalskiego, Nie wierzyłam, że z tak prostego przepisu wyjdzie tak pyszna potrawa! Kurczak jest miękki i soczysty, boczek chrupiący, a słodka śmietanka cudownie przesiąknięta aromatem tymianku i boczku. Przepis dostałam od mamy Ani, koleżanki mojej córki z przedszkola. Możemy tak na placu zabaw o tym gotowaniu długo... :) Czytaj
bistro mama
Mini pizze na cieście francuskim 201łyżeczek śmietany 18% 6 szczypt granulowanego czosnku 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki 10 czarnych oliwek pokrojonych w paski 3 plastry szynki pokrojone w kostkę 3 plastry gotowanego boczku pokrojone w kostkę ćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkę żółty ser do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Włączamy piekarnik na 200 stopni. Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia(...)każdym kwadracie nacinamy ciasto w mniejszy kwadrat w odległości 1-2cm od brzegów, ale tak by nie przeciąć ciasta. Wewnętrzne kwadraty smarujemy śmietaną, posypujemy czosnkiem, rozkładamy szynkę i boczek, po 4 ćwiartki pomidorów, oliwki i cebulę. Wszystko posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut
W kuchni wieczorem
Jajko w koszulce, na sałatce 471ścięte białko oraz pięknie wyciekający, płynny środek. Do tego sałatka i mamy obiad gotowy!:) Składniki na dwie porcje. Składniki: kilka liści sałaty lodowej pomidor kilka plasterków wędzonego boczku pół czerwonej cebuli 2 jajka 1/4 czerwonej papryki bułka tarta do panierowania jajko do panierowania Sos do sałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku(...)pieprz czarny, sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku, aż będzie chrupiący. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę
Czerwona Porzeczka
Dobradinha czyli specjał kuchnii brazylijskiej 262feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki na 10 osób i przygotowanie: Kroimy w kawałki pół kilo żeberek i 200 gram boczku. Bierzemy nóżkę świnki i 250 gram flaczków wołowych. Tak jak w przypadku przygotowania feijoady, dzień wcześniej możemy obtoczyć w soli żeberka i pozostawić na noc (nie zapomnijmy spłukać soli później(...)albo miksujemy albo kroimy w drobną kostkę. Bierzemy jak największy garnek i rozgrzewamy olej przykrywając jego dno. Gry olej dobrze się rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie. Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego. Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę
Smaki Brazylii
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 1573marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka(...)imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe. Smacznego
Kulinarna rozmowa
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 192jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne) 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego) 100 g chudego boczku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych) 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej) 100 ml bulionu wołowego(...)minut. Wlej na dużą, dość głęboką patelnię z przykrywką oliwę i zeszklij cebulę. Wyciśnij czosnek, dodaj chilli, kmin, oregano i smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony. Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem
Gotowanie to kochanie
Kiełbasa suszona dojrzewająca 219Joli i Piotrka na blogu Damsko-Męskie spojrzenie na kuchnię , jak zwykle – z moimi zmianami. Składniki: - 2.5 kg szynki surowej (lub łopatki) - 500g tłustego surowego boczku - 1,5 łyżki soli peklowej - 1 łyżka soli morskiej - 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego - 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych) - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka mielonej kolendry - czosnek (lubię(...)więc dałam sporo) - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka chilli w płatkach - 1 szklanka lodowatej wody - jelito wieprzowe Mięso kroimy w kostkę ok. 1 x 1cm, boczek drobniej. Mieszamy, dodajemy sól peklową i pozostałe przyprawy. Dokładanie mieszamy, a raczej wyrabiamy masę, aż stanie się kleista. Ponieważ aromat masy mięsnej jest bardzo silny podzieliłam ją na dwie części i włożyłam
mojewypiekiinietylko
Wstęp do feijoady.... 191Poza fasolą potrzebujemy: - 1 czerwoną paprykę - garść świeżej kolendry - 2 czerwone małe cebule - koncentrat pomidorowy - olej - kumin - 2 kostki rosołowe - liście laurowe - 2 ząbki czosnki - kawałek kiełbasy i boczku (wielkość kawałka zależy od gustu). Paprykę, cebule, czosnek i kolendrę miksujemy razem na papkę. Bierzemy duży garnek i rozgrzewamy olej. Dodajemy najpierw skrojone kawałki boczku i podsmażamy, tak aby tłuszcz
Smaki Brazylii