boczek - 14002 przepisów (strona:538/934)

Mięsa pieczone 280

Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku. My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek. Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania. W tej samej solance

Maminek kulinarny
Fuśka (prażucha ziemniaczana) 435

ziemniaki, utłuczone na gorąco  z mąką pszenną.  Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko.    Składniki: -1 kg ziemniaków -10 łyżek mąki pszennej -15 dkg wędzonego boczku    Na chłodnik: -1/2 l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka -pęczek rzodkiewki -szczypiorek -koperek -sól, pieprz    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy chłodnik(...)Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.    Siekamy szczypiorek i koperek. Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy.    Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na skwarki.    Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i wstępnie tłuczemy.    Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniaków mąkę i tłuczemy do osiągnięcia jednolitej masy

Maminek kulinarny
Sałatka z bobu 208

Składniki: 1 kg ugotowanego bobu 100g boczku lub szynki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie: Ugotowany bób obieramy z łupinek. Na patelni smażymy boczek/szynkę, po kilku minutach dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Usmażony boczek z cebulą dodajemy do bobu. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę siekamy i dodajemy do sałatki

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 393

Składniki: Kurczak 8 podudzi z kurczaka 150 g plastrów wędzonego boczku 100 ml rumu 3-4 łyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli 4 cebulki dymki 400 g marchewki 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek Puree z selera i ziemniaków 750 g ziemniaków 750 g selera (korzeń) 100 g masła 1 i 1/2 łyżki chrzanu(...)Marchewkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. 4 dymki kroimy na pół i dodajemy do marchewki, szczypior zostawiamy. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Każde podudzie zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut. Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 168

towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki,  1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego), 1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku), 1 czerstwa kajzerka(...)schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso, wątróbki, ugowane 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, boczek i połowę grzybów zmielić na niezbyt drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera. W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę, czosnek (jeśli używamy zwykłego trzeba

SzczyptaSmaQ
Żurek na domowym zakwasie 199

czosnek niedźwiedzi 1 łyżkę (można zastąpić majerankiem) sól, świeżo zmielony pieprz do smaku bulionetkę 3 łyżki ( klik przepis na nią ) tymianek świeży 2 gałązki rozmaryn 1 gałązkę boczek wędzony 20 dag  woda 2 litry  śmietana 18 % 100 ml mąkę 3-4 łyżki jeżeli chcemy ją zagęścić zakwas do żurku (jak go zrobić klik ) 300 ml (jeżeli ktoś lubi(...)wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki - wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek  oraz lubczyk, gotuję tak kolejne 10-13 minut - wędzony boczek kroję w kostkę i podsmażam go z odrobiną oleju gdy jest rumiany wrzucam go do zupy - wyjmuje z zupy cebulę, oraz białą surową którą obieram ze skóry, kroję w kawałki

Basia w kuchni
Ciasto francuskie z brokułami i serem pleśniowym blu 246

gotową ciepłą przekąskę. SKŁADNIKI : na 4 osoby czas ok 40 minut (przepis autorski) 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 mała brokuła świeża  2 cebule czerwone  3 plastry boczku pancetta  100 gram serka pleśniowego niebieskiego 1 łyżkę cukru brązowego  sól, i świeżo zmielony pieprz  2 gałązki świeżego tymianku  2 łyżki masła   SPOSÓB WYKONANIA(...)sole i szkle po ok 1 minucie posypuję ją łyżką cukru brązowego i karmelizuję ok kolejnej minuty - gotowe brokuły układam na cieście, posypuje karmelizowaną cebula oraz pociętym w paski boczkiem, - na to wszytko posypuję skruszonym serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25-30 minut  - po upieczeniu posypuje świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem W parę chwil możemy

Basia w kuchni
Kaszanka na grilla z jabłkiem, cebulką i majerankiem 209

praktycznie nie ma rzeczy, których nie grilujemy. SKŁADNIKI : ( z tej porcji uzyskałam 8 sztuk kaszanka 5 szt (użyłam białej ) 2 duże cebule  4 jabłka (użyłam papierówki ) majeranek  boczek parzono wędzony (można pominąć ) 8 plastrów  folia srebrna do owijania  SPOSÓB WYKONANIA : - kaszankę obieramy z flaka, kroimy na grubsze plastry - jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę - cebulę kroimy(...)drobną kostkę - na kawałku srebrnej folii układamy kawałki kaszanki dodajemy garść cebuli i jabłka i to posypujemy majerankiem (możemy też dodać pokrojony w kostkę boczek ) - składamy brzegi do środka i i zwijamy (robimy taką bombę :)) - gotowe tak przygotowane układamy na grillu i pieczemy - podajemy w towarzystwie musztardy Smacznego Jedzmy nasze polskie jabłka i oraz inne produkty tylko w taki sposób

Basia w kuchni
BABKA ZIEMNIACZANA 201

koniecznie ze szklanką mleka Składniki: 2,5 -3 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 jajka 1 szkl mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz do smaku śmietana 0,7 kg boczku surowego Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy.Ja skwareczki przysmażam bardzo mocno , na chrupko gdyż tak lubią u mnie dzieciaki. Można podsmażyc delikatniej.  Ziemniaki tarkuje, starkowujemy również cebule

Z Majeczką w kuchni
KOPYTKA ZIEMNIACZANE 612

Idealne jako dodatek do mięsnych dań, podane z podsmażoną cebulką i/ lub boczkiem stanowią pyszne samodzielne danie. Przepis od babci, która umie je przygotować jak nikt na świecie Składniki: 1 kg ziemniaków obranych 200 g mąki 1 jajko sól morska Kamis młynek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy(...)wyjmujemy z garnka. Dzięki temu ze nie przetrzymamy ich za długo w wodzie nie będą się rozwalać i lepić. Podajemy polanym tłuszczykiem ze zrumienioną cebulką, można też dodać podsmażony boczek w maleńką kosteczkę

Z Majeczką w kuchni
MIELONKA W SŁOIKU 218

domowe wędliny, domowe mięska...Pyszne. Tę mielonkę lubimy i My dorośli i dzieciaki..a  a ta pyszna galaretka !mniam.. Składniki: 1,5 kg łopatki 1,5 kg boczku 3 łyżki soli czosnkowej Kamis 1 czubata łyżka majeranku Kamis 1 płaska łyżka pieprzu Kamis 1 łyżeczka ostrej papryki Kamis 500 ml wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać

Z Majeczką w kuchni
ŻUREK CHRZANOWY 158

Żurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny.. Składniki: na 4 osoby: 1kg białej kiełbasy surowej 20 dag wędzonego boczku 3l wody pęczek włoszczyzny 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu na żurek majeranek 3 ząbki czosnku 3 cebule kilka łyżek oleju rzepakowego(...)łyżek pół małego słoiczka chrzanu tartego(ok.70 g) Wykonanie: Warzywa zalewamy wodą.Wrzucamy białą kiełbase.Gotujemy ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wędzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku

Z Majeczką w kuchni
KASZOTTO Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI W DYNI 210

Przepyszne danie na jesienny obiad, fajnie smakuje,ale też ładnie wygląda podane na stół Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku  40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn(...)obgotowane wczesniej grzyby( jesli mamy pieczarki nie obgotowujemy). kiedy zaczną sie rumienić dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemy obsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskie przyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn, wyłaczamy. Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do piekarnika

Z Majeczką w kuchni
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 174

mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane  żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach Składniki: 1 kg kapusty 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag boczku wędzonego pętko kiełbasy 5 żeberek 4 marchwie garść suszonych grzybów 3 liście laurowe Kamis 5 ziaren angielskich Kamis 4 pieprze ziarniste Kamis sól do smaku Wykonanie: Grzyby moczymy najlepiej(...)garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym

Z Majeczką w kuchni
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 161

lekko strawną skrobię i substancje hamujące powstawanie tkanek nowotworowych. Obniża poziom cholesterolu. Niestety powoduje wzdęcia i gazy, a tu pomoże nam dodanie majeranku. - 600 g fasoli Jaś - 300 g boczku wędzonego - 300 g karkówki - 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka - sos pomidorowy 1 l - rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku) - majeranek , pieprz Wieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano(...)pozostałe warzywa  kroimy w kostkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Gdy już fasola jest miękka dodajemy podsmażone warzywa. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek , i gdy już się wytopi dokładamy karkówkę , również pokrojoną w kostkę. Chwilę smażymy, nie solimy. Dodajemy do naszej fasolki. Chwilę gotujemy i dodajemy sos pomidorowy http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html Po czym

Pasje Jolki