Wiem, że białe pieczywo nie jest zdrowe. Wiem, aż za dobrze, że od każdej bułki rosną boczki (tak na marginesie,to lepiej jeść parzystą liczbę, żeby boczki były symetryczne ;) Wiem, że pieczywo razowe daje więcej korzyści. A mimo wszystko zjadam te bułki. Ba! Nie dość, że zjadam to, jeszcze sama je piekę i karmię nimi rodzinę. A to wszystko dlatego
Pełny talerzzdjęć z imprezy, ale degustacja potraw z gęsiny niezapomniana. Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego 100 ml cydru 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki szczypta cynamonu(...)garnku z grubym dnem. Ułożyć w nim pokrojone mięso, dolać cydr, wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu kilka godzin (mniej więcej 4-6), aż do momentu, gdy z boczku wytopi się tłuszcz, a mięso gęsi będzie się rozpadać po dotknięciu widelcem. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Na dużej misce ułożyć sito. Na sito przełożyć partie mięsa (zachowując spływający tłuszcz). Przyprawy
Pełny talerzrobiłam zapiekanego pasztetu. Poczytałam, poszperałam trochę i oto jest. Podobno dobry pasztet musi być tłusty. Ja wybrałam różne mięsa niekoniecznie bardzo tłuste, ale następnym razem dopilnuję, żeby boczek był naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty
Kuchnia Beatysobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny pasztet z królikiem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 5 nóg z królika, 1/2 kg boczku surowego wieprzowego, 30 dag wątróbki z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 4 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: woda 2 litry, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, groszek konserwowy 1 puszka, boczek parzony 20 dag, kucharek 1 łyżka, kurkuma Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki zagotować wodę i wsypać zupę mrożoną "bukiet jesienny", dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować z 25 minut pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę(...)plastry boczku parzonego zawartość puszki groszku konserwowego wlać do zupy, dodać kucharka, pieprz, kurkumę, dodać śmietanę gęstą słodką i zagotować krótko zupa jest smaczna na szybki pożywny obiad..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępietruszka pół selera średni por (zielona część) ziele angielskie liście laurowe do zupy właściwej spora cebula 4 ząbki czosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól(...)podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać
Stare Garyśrodek wbić surowe jajko. Taka domowa pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki: spód na pizzę kukurydza z puszki pieczarki cebula pomidory suszona bazylia szynka lub boczek wędzony jajko sól, pieprz starty żółty ser Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć na średnim(...)pieczarek wyparuje. Na przygotowanym surowym spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). Dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem (pomijająć jajko!). Piec około 15 minut w 180°C. Nie bójcie
UgotowaćJajko w bułce to pomysł na ciepłe śniadanie. Jeżeli lubicie chrupiące pieczywo - to poniższe propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: bułki (mogą być "wczorajsze") jajka plasterki boczku posiekany szczypiorek sól, pieprz Z bułek odciąć kapelusiki, a ze środka delikatnie wyjąć miąższ. Na dnie bułki ułożyć plasterek boczku, następnie wbić jajko i przyprawić je solą oraz pieprzem
UgotowaćSkładniki 1kg karkówki, 2,4 kg boczku, 1,6 kg łopatki wieprzowej, 100g soli, suszony majeranek, około 4 kopiaste łyżki. 20g pieprzu czarnego, świeżo rozdrobnionego, 1 główka drobno pokrojonego czosnku, 1 łyżka świeżego tymianku, 1200ml lodowatej wody, jelita Wykonanie Jelita : Płuczemy jelita w ciepłej wodzie. Zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok 1-2h. Mięso myjemy i osuszamy przed zmieleniem(...)Łopatkę i karkówkę mielimy w maszynce na sitku o największych oczkach (8mm), boczek na oczkach średnich (4mm). Obrany czosnek siekamy na drobno. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania kleistości,około 25-30 minut .Dobrze wyrobione mięso ,odstawiamy na około 2godz.w chłodne miejsce. Po tym czasie ,tak przygotowanym mięsem nadziewamy jelita(wcześniej wymoczone). Nabijamy jelita
w mojej kuchniłosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru: boczek około 2 plasterki lub ośmiornica pokrojona w plasterki surimi pokrojone w plasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone w plasterki 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż(...)zmieszać wodę, mąkę oraz jajka na gładką masę, dodać kapustę i por, wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy
KreatywnePinydodatek sera pleśniowego rozpuszczonego w bulionie czyni to danie bardziej wykwintnym . składniki na 4 porcje 500 g makaronu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 por 20 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag sera pleśniowego szklanka bulionu 1 łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz przepis Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojonego w plastry pora przez około 3minuty(...)Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się zarumieni , dodajemy pokrojone pieczarki całość chwilę dusimy a następnie wlewamy bulion . Na koniec dodajemy pokrojony ser pleśniowy i zioła prowansalskie , doprawiamy solą i pieprzem .Całość podgrzewamy delikatnie mieszając aż ser się roztopi . Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy i podajemy z przygotowanym sosem
Smakowite DaniaPrzygotowuję go na święta i cieszy się on dużym powodzeniem wśród domowników . składniki na 1,5 litra żurku 250 ml żurku z butelki 10 dag wędzonego surowego boczku 15 dag pieczarek marchew pietruszka 2 ząbki czosnku liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego majeranek pół szklanki śmietany 5 jajek sól pieprz przepis W litrze wody gotujemy boczek z liściem
Smakowite Daniafarsz 40 dag mięsa mielonego łyżka oleju do smażenia 2 cebule 1/2 szklanki bułki tartej zioła prowansalskie sól pieprz 15 dag boczku wędzonego przepis Cebulę kroimy w drobną kosteczkę następnie na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulkę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zrumienioną cebulkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi , dodajemy bułkę tartą i dłonią wyrabiamy masę mięsną(...)wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni . Pierogi podajemy ze skwarkami
Smakowite Daniaprostą w przygotowaniu i tanią potrawą. składniki na około 15 klusek 1,5 kg ziemniaków 50 g kaszy manny 2 jajka sól czarny mielony pieprz 15 dag podgardla lub boczku przepis Połowę z 1,5 kg ziemniaków gotujemy, odcedzamy, studzimy a następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy. Pozostałe surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odlewamy z nich(...)kaszy manny. Z powstałej masy formujemy okrągłe kulki i gotujemy je w osolonym wrzątku około 20 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wod. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową . Podgardle lub boczek kroimy w kostkę i topimy na rozgrzanej patelni. Gotowe kluski okraszamy skwarkami
Smakowite Danianadzienie 5 ugotowanych ziemniaków 30 dag sera białego 1 łyża masła lub margaryny 1 cebula 10 dag podgardla lub boczku czarny pieprz sól przepis Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również(...)dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 7- 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podgardle lub boczek kroimy w drobną kostkę i topimy na rozgrzanej patelni. Pierogi podajemy okraszone skwarkami
Smakowite Dania