Składniki: pierś kurczaka 2 ząbki czosnku 3 plasterki boczku szczypior pół papryki czerwonej i żółtej 1/3 pora czerwona cebula 50 g fety 25 g sera z zieloną pleśnią 150 ml czerwonego wytrawnego wina bulion warzywny śmietanka garść pistacji sól, pieprz, papryka ostra i słodka 50 g masła olej do smażenia Przygotowanie: Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać
Gaździnka warzymakaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta 3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec(...)włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą i............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: kilka ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 cebula mały seler 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy myśliwskiej skórka z wędzonego boczku 4 łyżeczki chrzanu majeranek, sól, pieprz, 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2,5 l wody zakwas z mąki żytniej ( ja kupiłam z P.P.H. Bies z Pisarzowic ) 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Do wody dodać skórkę(...)boczku, włączyć ogień. Cebulę opiec na ogniu, dodać do wody. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze
Gaździnka warzytuńczyka w ole ju kilka s uszonych pomidorów - Helc om pomidory su szone kilka kaparów 1 czerwona cebula kilka kropel cytryny pół pęczka natki pietruszki 4 - 5 plasterków wędzonego boczku Przygotowanie: Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w mał ą kostkę i podsmażyć , skwarki odsączyć z tłuszczu. Pomidory pokroić w paski, natkę poszatkować
Gaździnka warzySkładniki: 1 żółta papryka większa cebula 70g boczku wędzonego 280g piersi z indyka 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku łyżka świeżej bazyli 2 mniejsze kiszone ogórki 300ml sosu pomidorowego sól, pierz, słodka pa pryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir 2 listki laurowe, c hilli 2 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie: Boczek pokroić w cienkie paski , podsma żyć
Gaździnka warzySkładniki: 2 gruszki 200 g mrożonego groszku 3 cebule ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek bulion warzywny 50 ml białego półwytrawnego wina kilka plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) 60 g masła Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 50 g masła, dodać cebulę-trzymać na ogniu niech się zeszkli. Dodać groszek, przyprawić solą, pieprze, tymiankiem i wymieszać(...)dodać obrane gruszki pokrojone w większą kostkę, wymieszać i trzymać na ogniu 2-4 min. Wszystko zalać bulionem, trzymać na niedużym ogniu, aż groszek będzie miękki. Kilka plasterków boczku pokroić w cienkie słupki, podsmażyć i zdjąć z patelki. Następnie na tej samej patelni roztopić 10 g masła i podsmażyć na nim plasterki gruszki. Przyprawić szczyptą soli i tymiankiem. Ugotowany
Gaździnka warzySkładniki: 300 g wędzonego boczku 3 cebule 350 g mrożonego groszku 2 ząbki czosnku Ciasto na paszteciki Tutaj Przygotowanie: Groszek zalać bulionem lub wodą i ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną też w kostkę cebulę, a na końcu ugotowany odcedzony groszek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz lekko zmiksowany układać na prostokąciki
Gaździnka warzyPrzepis podpatrzony od babci. Podobno moje wyszły tak samo dobrze;) Serdecznie polecam;) Składniki:* Farsz: 1,2 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg białego sera 8-10 cebul skwarki z boczku (2-3 łyżki) wegeta pieprz masło klarowane Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Ser, ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce(...)mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli szklanka ciepłej wody łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto w celu sprawdzenia poprawności jego wyrobienia, jeżeli
Krakowskie smaki Aninawet wolę ten od klasycznego bigosu z kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule 300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Cukinie wymyć, obrać i pokroić na kostkę (nie musi być
Krakowskie smaki Anikurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 25 dag boczku wędzonego 2 cebule Sałata: 1 sałata 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Piersi kurczaka przyprawić i polać olejem. Ostawić(...)lodówki na 1 godzinę. 2.Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki a następnie rozdzielić warstwy. Boczek pokroić w plastry. 3. Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. 4.Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków. 5.Położyć na rozgrzanym grillu i piec do zrumienienia się mięsa. 6. Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 młoda kapusta 3 marchewki 1 pęczek szczypioru, pietruszki, kopru 2 gałązki lubczyku 1/2 kg kiełbasy śląskiej 20 dag boczku wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka warzywna sól, pieprz, ziarenko smaku Kluski: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki soli ciepła woda (ok 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić. Przełożyć(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. 3. Szczypior, pietruszkę i koper drobno pokroić i przełożyć do garnka. Gotować i co jakiś czas przemieszać. 4. Kiełbasę i boczek pokroić. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do kapusty. 5.Dodać kostkę warzywną. 6.Gdy kapusta już będzie miękka dodać rozrobiony w niewielkiej ilości koncentrat i doprawić solą, pieprzem oraz ziarenkiem
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 kg ziemniaków 15 dag wędzonego boczku 1 cebula mielona słodka papryka pieprz cayenne 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na blachę, dodać pokrojony w paski boczek i pokrojoną w pióra cebulę. 3. Doprawić słodką papryką i niewielką ilością pieprzu cayenne. 4. Całość
A Ty Smakuj Mniewody 1 mały seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Marchew, seler(...)się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie. 3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. 4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą kostkę, dodać do zupy. 5. Boczek podsmażyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać do zupy. 6. Gdy ziemniaki będę miękkie, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Całość zaciągnąć zasmażką z oleju i mąki
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 4 skrzydełka lub 150g wędzonego boczku (można pominąć) 2 kostki rosołowe lub warzywne 1 torebka kaszy jęczmiennej 4 ziemniaki 3 łyżki drobno pokrojonego kopru 1 gałązka lubczyku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody. 2. Do warzyw dodać kurczaka(...)pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. (Ten etap można pominąć i ugotować zupę na wywarze warzywnym.) 3. Dodać kostki i wsypać zawartość torebki. 4. Po ok. 15 min. dodać obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. 5. Gdy ziemniaki już będą prawie miękkie dodać lubczyk. 6. Na sam koniec zupę doprawić solą i pieprzem oraz dodać koper
A Ty Smakuj Mnieposiekana w kostkę cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone laski selera naciowego kawałek drobno pokrojonego w kostkę selera 100-150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli ok.1,5-2 litrów bulionu (u mnie warzywny) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu muszelki(...)garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę, czosnek i boczek. Po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa i dusić ok. 3-5 minut nie dopuszczając do przebarwienia warzyw. Dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać 3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Po ok. 5 minutach dodać białą i czerwoną fasolę oraz makaron. Sprawdzić czy zupa jest dobrze doprawiona
KUCHARNIA