Pyszne i dosłownie rozpływające się w ustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej
My Culinary Artpracy fasolkę , susz warzywny i przyprawy wrzuciłam do wolnowaru , zalałam wodą i ustawiłam na gotowanie..i poszłam do pracy...a potem to już "działał"mąż..podsmażył kiełbaskę boczek , cebulkę ..dodał do fasoli i doprawił po swojemu[ nawet nie wiem jakie przyprawy dodał] i jeszcze dalej się gotowało...Pyszne było...zawsze jest smaczniejsze jak ktoś inny przygotuje jakieś danie(...)fasoli 2 łyżki warzyw suszonych 50 dkg kiełbasy 15 dkg boczku wędzonego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki sól, pieprz majeranek Fasolę wraz z przyprawami zalać wodą i gotować w wolnowarze .Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec
Moje domowe kucharzeniesycące. Zasmakuje nawet tym, którzy nie jadają na co dzień kiełbasy i uparcie twierdzą, że jej nie lubią. :-) 400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa) 100g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 średniej wielkości korniszony sól, pieprz do smaku 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka(...)cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. 2. Na drugiej patelni podsmażamy do zarumienienia pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę. 3. Łączymy składniki z obydwu patelni, dodajemy paprykę w proszku, koncentrat, przyprawiamy do smaku. Na sam koniec dorzucamy pokrojone w kostkę korniszony
Szefowa kuchnirosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków kiszonych, 2 liście laurowe, 3 ziarnka(...)minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam na oliwie i wrzucam do zupy. Ogórki kroję w kostkę. Razem z zalewą dodaję do zupy. 4. Z mąki i masła przygotowuję
Tradycyjna kuchnia Kasijako zapychacza, psuje smak. Moja kiszka ziemniaczana jest mięciutka, delikatna, rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim do wypróbowania Składniki: 4 kg ziemniaków szklanka mąki 1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi sól- ok. 2 łyżek pieprz- około 2 łyżek flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości smalec -kilka plastrów(...)kostki Wykonanie: Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać
Z Majeczką w kuchniSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, cebula podsmażona 1 duża, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, boczek parzony 6 plastrów/duże, olej rzepakowy 6 łyżek mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną(...)łyżce masła zrobić 6 dużych kotletów i każdy owinąć plastrem boczku parzonego, można spiąć wykałaczką na gorącym oleju zrumienić kotlety z każdej strony przykryć pokrywką i dusić z 25 minut na małym ogniu, w połowie duszenia można obrócić kotlety kotlety są smaczne i na obiad i na zimno do pieczywa.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, sól koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień(...)jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem
Humanistka w kuchnispecjałem do zimnego piwa :) Trzeba przyznać, że smakuje wybornie. Szkoda tylko, że jest taki niezdrowy i kaloryczny :( Ten zrobiony był na ostatki. SKŁADNIKI: 25 dkg słoniny 25 dkg surowego boczku 1 nieduże jabłko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Słoninę i boczek umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Można również zmielić w maszynce.Przełożyć do głębokiej patelni i smażyć na małym ogniu aż do momentu uzyskania chrupiących skwarek.Na końcu dodać pokrojoną drobniutko cebulę i obrane starte na tarce jabłko.Jeszcze chwilkę poddusić wszystko razem,Przelać do miseczki, dodać przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek.Pozostawi
Gosia gotujejajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku(...)dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać cieniutko pokrojony boczek i smażyć aż się zarumieni. Na końcu dodać drobno pokrojoną kiszoną kapustę i dusić około 15 minut. Doprawić i ostudzić. Uformować w ręku krokiet , rozpłaszczyć i nałożyć
Gosia gotujeSkładniki: 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Dodatkowo: 15 dkg surowego boczku sałata maślana sos winegret Ziemniaki ugotować, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, . Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić na jednolitą konsystencję. Z ciasta utoczyć wałek, podsypując go lekko mąką i pokroić pod skosem na kopytka(...)garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami z boczku, białym serem, lub innym ulubionym dodatkiem w towarzystwie sałaty. Smacznego
Gosia gotujewspólnego z proponowaną ceną. Po drugie zaś my po prostu lubimy wiedzieć co jemy i domowe wędliny goszczą u nas nie tylko od święta.Dzisiaj zapraszam na pyszny boczek gotowany w rękawie. Składniki: 1,2 kg cienkiego boczku bez i żeberek Marynata: 1 l wody 2 łyżki soli pół łyżeczki saletry 3-4 liście laurowe
Gosia gotujetkwi jej sukces. Składniki na 3 osoby: 2 małe cukinie 1 łyżka masła 1 duży ząbek czosnku szczypta tymianku sól i pieprz do smkau Dodatkowo: 6 cienkich plastrów surowego boczku ulubione przyprawy ( u mnie tradycja: słodka papryka, majeranek, sól i pieprz) ugotowane ziemniaki 1 łyżka oleju ogórki małosolne Sposób przygotowania: Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cienkie plastry boczku umyć osuszyć i natrzeć przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i piec około20-25 minut, lekko podlać wodą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotoanymi ziemnaczkami i małosolnum ogórkiem...Smacznego
Gosia gotujekalori, bo choć sałatką się zwie, ma ich jednak trochę w swoim składzie. Mimo wszystko polecam, bo napawdę jest pyszna. Składniki na 2 porcje: 8 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1/2 główki sałaty rzymskiej kilka gałązek świeżego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku szczypta majeranku Sposób przygotowania: Na rozgrzanej(...)grilowej patelni ułożyć plastry boczku i podsmażyć z obu stron na chrupko. Posypać solą, pieprzem, majrankiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na wytopiony tłuszcz wrzucić sałatę i pokrojone w ósemki pomidory, dodać ugotowane , pokrojone w ćwiartki jajka. Podgrzać, aby wszystkie składniki były ciepłe. pOdawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowana gałązkami świezego tymianku. Smacznego
Gosia gotujeinnym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Składniki 80dag wołowiny 2 plastry goleni wołowej 3 marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 400ml wina riesling 10 ziaren pieprzu sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę ok. 4cm. Boczek pokroić w paski. Mięso zalać winem
W kuchni wieczorem