boczek - 14002 przepisów (strona:527/934)

Bigos z wolnowaru 155

Bigosik z wolnowaru...robiony jakiś czas temu w wolnowarze..Muszę teraz jeszcze wypróbować w multicookerze.. mała główka kapusty 20-30 dkg kiełbasy  30 dkg boczku wędzonego 1-2 marchewki 2-3 pomidory  kilka suszonych pomidorów sól, pieprz listek, ziele koperek Kapustę poszatkować,kiełbasę i boczek , pomidory pokroić.Dodać przyprawy , wymieszać i  przełożyć do wolnowaru, wlać trochę

Moje domowe kucharzenie
Zupa ziemniaczana z kukurydzą 149

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · boczek wędzony 15 dag · cebula 1 szt · mąka pszenna 1-2 szt · kukurydza w puszce 1 op · keczup 2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną

Camilla w kuchni
omlet z pieczarkami, papryką i boczkiem 144

więc warto je rozpocząć od czegoś smacznego i sytego. Ten omlet podany ze świeżym chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem da nam dużo energii na kilka godzin. Składniki : 50-70g boczku 1/4 czerwonej papryki 1/2 średniej cebuli 5-6 średnich pieczarek 2 jajka 50g sera żółtego oregano, bazylia sól, pieprz Sposób przyrządzenia : boczek z cebulą kroimy w drobną kostkę i smażymy

zobacz ich smak
Szaszłyki 111

Szaszłyki Gotowe szaszłyki Składniki Danie dla czerech osób 300 g piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 cebule Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz ziołowy Szpatułki na szaszłyki Marynata Sól Pieprz(...)Oliwa z oliwek Sposób przygotowania Pierś kurczaka dzielimy na niewielkie kwadraty i mieszamy ze składnikami marynaty, zostawiając w  na 1 godzinę. Cebulę kroimy w cienkie krążki, papryki i boczek na niewielkie kwadraty, a następnie nabijamy kolejno na szpatułkę razem z wyjętym z lodówki kurczakiem.  Szaszłyki smarujemy oliwą z oliwek, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym, układamy na rozgrzanym grillu

Miód i pieprz
Pasztet domowy 126

Pasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso

Miód i pieprz
Zupa buraczkowa 103

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego(...)Sól pieprz Sposób przygotowania Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka postawionego na niewielkim palniku ( temperatura nie może być zbyt wysoka) i pozwalamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku, liście laurowe i połowę majeranku przesmażając całość. Do podsmażonej cebuli dodajemy  obrany seler pokrojony w słupki i marchew obraną

Miód i pieprz
pstrąg z grilla 105

grilla Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka naci pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz(...)środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki razem z grubo posiekanym czosnkiem i spinamy wykałaczkami zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania. Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając. Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając za górną płetwę grzbietową, ( powinna

Miód i pieprz
kiełbasa biała 84

wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda(...)myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce

Miód i pieprz
Pieczony boczek 136

SKŁADNIKI: 4 plastry boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki) 2 pomidory malinowe 500 g bobu 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą

ClauditteMissCooking
Leczo prawie węgierskie 136

mała puszka kukurydzy – 1 mała cukinia – 2 czerwone papryki – 1 biała papryka – 350g kiełbasy podsuszanej (lub inna, jaką lubicie) – 100 g chudego boczku wędzonego – sól, pieprz – 2-3 łyżeczek papryki słodkiej wędzonej – 5-6 łyżeczek papryki słodkiej mielonej – 3-4 łyżeczki papryki ostrej mielonej – 1 łyżka oleju Wykonanie: Boczek pokroić

Pociąg Do Kuchni
Zielony sok odchudzający i oczyszczający: Pietruszka, szpinak, spirulina i chilli. Prosty i szybki przepis jak szybko wrócić do 640

Wyjazdy wakacyjne często niestety kończą się dodatkowymi kilogramami, gratisową oponką na brzuchu lub pojawieniem się znienawidzonych boczków...   Jak szybko pozbyć się dodatkowych kilogramów nabytych podczas wakacji?   Pierwszy krok to 14-dnowa kuracja oczyszczająca organizm - bardzo przyjemna i prosta dieta warzywno-owocowa. O bfituje w koktajle, zupy, napoje i sałatki.   Kolejny krok to systematyczna aktywność fizyczna (tak, oponki(...)boczki tego nie znoszą!) i dieta odchudzająca.   Sukces gwarantowany! Sokoterapia:   Koktajl orzeźwiający, smaczny, pełen witamin i minerałów.   Zielony sok, który pomoże zrzucić zbędne kilogramy, ułatwi pozbycie się nadmiaru wody z organizmu a dodatkowo oczyści twój organizm z toksyn.   Jeśli wypiję jedną szklankę, robię kolejną ale już tylko z jabłka i pietruszki.   Ta bomba witamin zawiera

IzaGotuje
Fasolka szaparagowa w sosie pomidorowym 131

się Wam, obiecuję.  Jeżeli nie jecie mięsa, można je pominąć.      Składniki: 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 kg pomidorów 1 większa cebula 15 dag wędzonego boczku 15 dag kiełbasy sól, pieprz gałązka tymianku liść laurowy, ziele angielskie olej   Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można tego nie robić, ale polecam).  Fasolkę umyć, odciąć(...)końcówki i przekroić na pół.  Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.  Przełożyć do garnka.  Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (tej po cebuli).  Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli.  Dodać fasolkę, liść, ziele i tymianek i dusić na niewielkim ogniu.  Początkowo dość często mieszając, dopóki pomidory

Sto kolorów kuchni
Sos do makaronu z batatami i boczkiem 135

makaronie poczytacie  (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech  (KLIK) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw np. Vegeta Sól Pieprz Olej do podsmażenia(...)Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem

VioletoweKucharzenie
Placki ziemniaczane po Litewsku 364

cebule średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1/2 małej cebulki 1 ząbek czosnku Najlepiej zacząć od sosu , gdyż placki nie powinny czekać . Boczek i filet z kurczaka kroimy na równej wielkości małe kawałki , podsmażamy na patelni , dodając podczas smażenia posiekaną cebulkę i wyciśnięty praską czosnek . Dolewamy wodę , solimy , doprawiamy gałką , pozwalamy się zagotować , po czym od razu po zagotowaniu

Ogrodnik w podróży
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 163

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki: 1 duża główka młodej kapusty 350 g wędzonego boczku 150 g masła 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki sól, pieprz mielony kminek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Po ok. 10 minutach duszenia na maśle, podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy do miękkości przez 20 minut. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż ładnie się zarumieni, dodajemy do kapusty. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, podgrzewamy i dodajemy zimne masło (w takiej kolejności). Mieszamy, lekko zarumieniając mąkę. Podlewamy

bistro mama