boczek - 14002 przepisów (strona:526/934)

Rolada schabowa nadziewana mieloną wołowiną z pieczarkami 120

PIECZARKAMI Składniki: - 2 kilogramy schabu - 500 gram mielonej wołowiny - 1 pęczek pietruszki - 400 gram pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko(...)razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki boczku. Całość nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy w 190 stopniach przez około 2 godzin. Podpiekamy z jednej strony przez 30-45 minut, obracamy i podpiekamy z drugiej strony przez ten sam czas, a następnie przykrywamy całość folią aluminiową

Życie zamknięte w smaku
Szynka pieczona (ze skórą) 140

ziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis. SZYNKA PIECZONA Składniki: - 1,5 kilograma szynki - 100 gram wędzonego boczku - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję, że wstawię przepis na domową vegetę, ale to zrobię. Kiedyś.) - sól - pieprz Przygotowanie: Szynkę myjemy, osuszamy, nacieramy vegetą, solą(...)pieprzem. Następnie robimy w szynce głębokie nacięcia i wkładamy w nie: 1/2 ząbka czosnku, kawałek cebuli lub kawałek boczku (do każdego nacięcia co innego). Otwory robimy na całej powierzchni szynki i powtarzamy czynność do braku składników lub wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 130

cytryną. No i jest bardzo pożywna. Składniki: ·          2 l wody ·          150 gram wędzonego boczku ·          150 gram kiełbasy ( ja dałam śląską ) ·          150 gram wędzonki – szynki(...)jajka ugotowane na twardo ·          2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól

Smaki Ewy
Polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonym boczkiem 148

polędwiczkę narodził się przez przypadek, tak jak zresztą na wiele innych przepisów.  Efekt był bardziej niż pozytywny. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 150 gram boczku wędzonego 1 cebula Sól, pieprz Słodka papryka mielona Olej bulion 50 ml śmietany 18% Wykonanie: Polędwiczkę oczyszczamy i wąskim nożem przez całą jej długość robimy otwór. Boczek wędzony kroimy drobno lub pokrojony

Smaki Ewy
Odmienione zrazy z szynki 188

które robię mają trochę inne dodatki. Chciałam coś dla odmiany w nich zmienić i tak powstały odmienione zrazy z szynki z papryką konserwową. Składniki: Dowolna ilość szynki Cienkie plastry boczku wędzonego Ogórki kiszone Papryka konserwowa Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Olej Bulion / woda Nitka Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ( jak na kotlety ), rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą i pieprzem(...)przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął. Przygotowane zrazy dodatkowo przyprawiamy słodką papryką. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Warto na koniec gotowania zdjąć nitki aby nie było niespodzianek na talerzu. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Krupnik – zapomniana zupa 135

Mimo to gorąco go Wam polecam. Składniki: 2 ½ l wody 3 marchewki 1 pietruszka 3 – 4 ziemniaki Kawałek korzenia selera 1 cebula Ok. 200 gram mięsa Niewielka ilość boczku wędzonego 100 gram kaszy jęczmiennej Liść laurowy Ziele angielskie Natka selera i pietruszki Sól, pieprz Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, szumujemy. W czasie kiedy gotuje się mięso, przygotowujemy warzywa. Marchew(...)ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zupy wraz z całą cebulą, kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim oraz kaszą jęczmienną. Niewielką ilość boczku wędzonego kroimy w małe kawałki i również dodajemy do zupy ( głównie dla smaku i zapachu wędzonki ). Natkę selera i pietruszki kroimy drobno i również dodajemy do zupy. Całość doprawiamy ewentualnie jeszcze

Smaki Ewy
Smażone kotlety rybne z koperkiem 130

którzy nie są miłośnikami ryb. Przekonałam się o tym we własnym domu. Zresztą sami spróbujcie. Polecam. Składniki: 600 gram filetów z ryby ( ja miałam dorsza ) 200 gram świeżego boczku 2 jajka Ok. 2/3 szklanki bułki tartej 100 ml mleka Pęczek koperku Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i wraz z boczkiem mielimy w maszynce do mięsa ( średnie

Smaki Ewy
Zasmażane ziemniaki z cebulką i pieczarkami 116

pozostały nam ziemniaki z dnia poprzedniego albo zaplanować i ugotować więcej ziemniaków. To alternatywa dla typowego sposobu podania ziemniaków. Składniki: Ugotowane ziemniaki – dowolna ilość Pieczarki –kilka 1 cebula Boczek wędzony - mały kawałek 1 łyżka smalcu Szczypiorek Wykonanie: Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na patelni z łyżką smalcu. Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy

Smaki Ewy
Mini kotlety rybne w zalewie 149

rybne w zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem. Składniki: 600 gram ryby 200 gram świeżego boczku 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Ok. 100 ml mleka 2 jajka Sól, pieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru(...)duża cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu i przekładamy pokrojoną cebulą, liściem laurowym

Smaki Ewy
Bigos – czyli porządki po świętach 169

robimy przegląd lodówki. Składniki: Kapusta świeża – 1 średnia główka Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego(...)Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu

Smaki Ewy
Zupa fasolowa z nutą wędzonki 93

moim rodzinnym domu zupa fasolowa była na słodko – kwaśno, tradycyjnie jak na Kaszubach. Nie robię fasolowej w ten sposób. A robię ją z wędzonymi skórkami boczku ( dla smaku i zapachu ) i majerankiem. Z fasolową jest ten problem, że trzeba namoczyć porządnie fasolę ( najlepiej na noc ), ale cóż czego się nie robi aby zjeść dobry posiłek. Składniki: 500 gram fasoli ( namoczonej(...)wody Wędzone skórki z boczku ( ile mamy, możemy tez zastąpić wędzonymi elementami : kości itp. ) ok. 250 - 300 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso obgotowujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy fasolę i solimy. Gotujemy fasolę z mięsem tak długo, aż fasola będzie prawie ugotowana ( trochę to trwa

Smaki Ewy
Pasztetowa słoikowa 165

robię kiełbasę w słoiku, pieczone pasztety, to dlaczego nie mam zrobić pasztetowej w słoiku. Teraz wiem co w niej jest. A słoiczek łatwo otworzyć J . Składniki: 2 kg świeżego boczku 500 gram mięsa typu łopatka 500 gram wątróbki ( ja miałam z indyka ) 2 cebule Ok. 20 gram majeranku 150 gram kaszy manny Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Wykonanie: Boczek

Smaki Ewy
Pizza omletowa – wiejska z boczkiem 93

Muszę przyznać, że na śniadanie to rewelacyjny pomysł. Koniecznie go kiedyś wypróbujcie, bo warto. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka ( będzie bardziej delikatne ) Sól Pieprz chili mielone 100 gram boczku wędzonego Ok 5 cm pora Kilka pieczarek marynowanych Ok 3 kawałków marynowanej papryki Ser typu mozzarella lub gouda Olej Wykonanie: Jajka roztrzepujemy  z mlekiem i przyprawiamy solą, pieprzem(...)podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony boczek razem z posiekanym porem. Wykładamy na omleta. Pieczarki i paprykę kroimy na mniejsze kawałki i również układamy na omlecie. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku aż ser się

Smaki Ewy
Kotlety z łososia z kaparami i oliwkami 138

później urozmaicić posiłek dodaję do ryby różne dodatki. Dzisiaj właśnie tak jest, bo zrobiłam kotlety z łososia z kaparami i oliwkami. Składniki: 600 gram łososia 150 gram świeżego boczku 14 oliwek Łyżka kaparów Pieprz Sól Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Z ryby usuwamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem mielimy. Kapary i oliwki siekamy lub miksujemy

Smaki Ewy
Domowy kapuśniak 155

Wniosek jest jeden, robię go chyba zbyt rzadko. Oczywiście zrobiony został na bazie własnej kiszonej kapusty. Składniki: Ok. 3 l wody 1 szyja indycza 200 gram antrykotu 150 gram boczku wędzonego Kilka marchewek ( ja miałam małe ) Kawałek selera Korzeń pietruszki 3 ziemniaki Kapusta kiszona ( tyle co mieści się w słoiku 720 ) Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziela angielskie – kilka Wykonanie(...)Antrykot i szyję gotujemy w osolonej wodzie ( zdejmujemy szum ) z liściem laurowym i zielem angielskim. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na patelni, również dodajemy do gotującej się zupy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania