boczek - 14002 przepisów (strona:525/934)

Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty 137

słodko, a właśnie na "konkretnie"!  Dużo mięsa, oczywiście wysokokalorycznego i do tego dobre piwko, to chyba najlepszy zestaw na ten wyjątkowy dzień! Składniki: 800g karkówki 300g wędzonego boczku (najlepiej długie paski) kilka liści młodej kapusty (ok 5) 1/3 czerwonej, świeżej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Marynata: 1/3 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy gajowego np Bella(...)układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon. Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki, by później nikt ząbka nie stracił :) Lepiej jeśli są długie, ale ja miałam krótkie i też sobie poradziłam. Roladę mocno okręcamy nicią

Kuchnia w czekoladzie
pasztet domowy 163

domowy Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak  z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy(...)wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką

Miód i pieprz
Leczo 105

pyszne dokładnie takie jakie lubię:) Składniki :  5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano)   Wykonanie : Wszystkie składniki(...)Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią kostkę. Pomidory przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia.   Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia

cucinare
kiełbasa biała domowa 223

wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda(...)myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce

Miód i pieprz
Młoda kapusta z miodem i czosnkiem 106

Składniki: * główka młodej kapusty * pęczek koperku * 25 dag boczku * 2 ząbki czosnku * pęczek koperku * 3 łyżki miodu * sok z połowy cytryby * płaska łyżka soli * 2 łyżki mąki * sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i siekamy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy płaską łyżkę soli, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 15 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy

Pobite gary Barbary
porowa fasolowa 157

typowości, tradycyjności nie złamać czymś nowym? W tej wersji sugerujemy Wam byście spróbowali wersji z porem. Składniki : 200g białej fasoli "jaś" 2 łyżki masła 150g chudego boczku duży por 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5l bulionu drobiowego - może być z kostki 250g kiełbasy podwawelskiej liść laurowy Sposób przyrządzenia : fasolę wsypujemy do naczynia, zalewamy na noc z zimną(...)wodą by napęczniała i zmiękła fasolę płuczemy na sitku w garnku rozpuszczamy masło i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek pora kroimy w talarki, seler w cienkie krążki, a marchewkę w drobną kostkę i całość dodajemy do garnka i przez kilka minut przesmażamy całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolę zagotowujemy i zmniejszamy ogień

zobacz ich smak
Risotto z boczniakami - wersja fusion 159

Składniki: opakowanie mieszanki meksykańskiej 170 g boczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia(...)pora, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto:  Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab

Karczma Honorietty
Bretonianki 125

Jaś" zasługuje na swoją nazwę i pasuje idealnie jeśli chcemy trzymać się tradycyjnej wersji. Równie dobrze sprawdzi się czerwona fasola, czy cieciorka.      Składniki:   fasola biała boczek wędzony ulubiona kiełbaska cebula ziele angielskie liście laurowe  przecier pomidorowy sok pomidorowy  sól, pieprz Przygotowanie: Składniki podałam bez proporcji wagowych. Myślę, że każdy sobie poradzi z dobraniem optymalnej(...)Następnie polecam odcedzić pozostałą wodę. Przepłukać fasolę. Zalać ją na nowo i gotować do miękkości z kilkoma kulkami ziela i kilkoma listkami laurowymi. Osobno podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, boczek i kiełbaskę.  Gdy fasola zmięknie, wodę w której się gotuje solimy dość szczodrze i gotujemy jeszcze z 20 minut. Do osobnego, docelowego gara dla naszej Bretonki przekładamy podsmażone składniki

Karczma Honorietty
Soljanka 168

Zadziwiająca kombinacja smaków! Składniki: 250 g wędzonego boczku 300 g wołowiny 150 g wieprzowiny 2 marchewki i korzeń pietruszki z bulionu 2,5 l bulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik(...)wołowiną i wieprzowiną. Dodatkowo użyłam kilogram kaczych skrzydełek. I tak w wielkim garze wszystko się kitosiło do miękkości. Bulion przecedziłam. Następnie podsmażyłam na patelni pokrojony boczek, do którego stopniowo dorzucałam mięso z rosołu, poza kaczymi skrzydełkami. Bulion połączyłam z przecierem pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś

Karczma Honorietty
Szparagowa jajecznica 122

dnia, a metoda zamiatania lodówki zapewne jedną z ulubionych form pichcenia każdego. Sezon na szparagi w pełni, zatem czemu nie zacząć od nich dnia?  Składniki: jajka zielone szparagi boczek wędzony szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć i odciąć główki z ok 5-7 cm marginesem. Ugotować w osolonej wodzie (ok 5 min.) i odcedzić. Jajka rozkłócić w miseczce(...)doprawić. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a następnie wlać jajka i  dodać pokrojone na kawałki szparagi. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Wszakże każdy lubi inną. Co do szparagów - to polecam wybierać jak najcieńsze, czy to białe czy zielone. Nie trzeba ich wtedy obierać, bo nie są jeszcze łykowate i co najważniejsze szybciej się ugotują

Karczma Honorietty
Capunti z boczkiem i papryką 150

można przygotować. Polecamy kupowanie różnego rodzaju makaronów, zawsze można coś z nich przygotować niesamowicie pysznego. Przepis na 2 osoby. Składniki   250 g makaronu Capunti   150 g boczku wędzonego   1 czerwona papryka   1 cebula   2 pomidory   natka pietruszki   2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów   sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Boczek, cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę, smażymy na oliwie przez 10 min. Następnie dodajemy makaron oraz pomidory i smażymy razem przez kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę, do smaku

R'n'G Kitchen
Bigos 177

kapusty - 500 gram mięsa (może być łopatka) - 300 gram kiełbasy (może być śląska lub każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść śliwek suszonych - 4 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - kapusta kiszona (tyle samo, co świeżej kapusty)  - koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie(...)garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie kroimy grzyby, podsmażamy je i dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek oraz przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Rolada schabowa nadziewana mieloną wołowiną z pieczarkami 126

PIECZARKAMI Składniki: - 2 kilogramy schabu - 500 gram mielonej wołowiny - 1 pęczek pietruszki - 400 gram pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko(...)razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki boczku. Całość nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy w 190 stopniach przez około 2 godzin. Podpiekamy z jednej strony przez 30-45 minut, obracamy i podpiekamy z drugiej strony przez ten sam czas, a następnie przykrywamy całość folią aluminiową

Życie zamknięte w smaku
Szynka pieczona (ze skórą) 145

ziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis. SZYNKA PIECZONA Składniki: - 1,5 kilograma szynki - 100 gram wędzonego boczku - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję, że wstawię przepis na domową vegetę, ale to zrobię. Kiedyś.) - sól - pieprz Przygotowanie: Szynkę myjemy, osuszamy, nacieramy vegetą, solą(...)pieprzem. Następnie robimy w szynce głębokie nacięcia i wkładamy w nie: 1/2 ząbka czosnku, kawałek cebuli lub kawałek boczku (do każdego nacięcia co innego). Otwory robimy na całej powierzchni szynki i powtarzamy czynność do braku składników lub wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny

Życie zamknięte w smaku