boczek - 14002 przepisów (strona:513/934)

Kapusta zasmażana 116

Dziś mój ulubiony dodatek do drugiego dania który zawsze zamawiam w górach, tam kapusta zasmażana smakuje najlepiej.   Kapusta zasmażana Składniki: - 500 g kapusty kiszonej - 150 g boczku wędzonego - 1 cebula - olej - ziele angielskie - liść laurowy - pieprz - szczypta kminku - jeden grzybek suszony - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - mąka Przygotowanie: Kapustę płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, kroimy i gotujemy w niewielkiej(...)ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku i grzybka. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, (jeżeli jest chudy możemy dodać nie wielką ilość oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy. Przekładamy do gotującej się kapusty baz tłuszczu. Na patelni po smażeniu robimy zasmażkę. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy zasmażkę, wszystko mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy świeżo

Kulinarne życie
Żur śląski 133

Niedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka(...)litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość

Kulinarne życie
Tarta z gorgonzolą i pomidorami 102

Tarta z gorgonzolą i pomidorami Składniki: - ciasto francuskie - 20 dkg sera gorgonzola - 25 dkg serka typu włoskiego - 3-4 pomidory - 20 dkg boczku wędzonego - masło - sól - pieprz Przygotowanie: Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Gorgonzolę z serek rozgniatamy widelcem, przyprawiamy pieprzem. Przekładamy do formy i rozsmarowujemy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki(...)przykrywamy masę serową. Oprószamy pieprzem i solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę lub małe paski. Podsmażamy i posypujemy pod koniec pieczenia. Tarta jest bardzo dobra również na zimno. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Wiejski pasztet do słoików 176

Najpyszniejszy pasztet jaki jadłam, Wytwarzany pod czas świniobicia w każdym gospodarstwie na wsi. Przepis został podpatrzony od rzeźnika Składniki • 2,5 kg podgardla • 1 kg boczku surowego • 20 dag wątroby (może być drobiowa ) • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 liście laurowe • 4 kulki angielskiego ziela • sól • pieprz • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania 1. • Z podgardla i boczku odciąć skórę

W królestwie smaków Beaty
Zupa zimowa 164

Składniki: mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka) 30 dag pieczarek 4-5 dużych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy(...)wody. Dodajemy ziele i liście laurowe, zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Dokładamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez kwadrans. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy

Pobite gary Barbary
Zimowa pizza 155

puszki 1 ząbek czosnku i łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz dodatkowo: 1 duży burak 150 g miękkiego sera z niebieską pleśnią 150 g wędzonego boczku 1,5 czerwonej cebuli 150 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć plasterki buraczków, sera pleśniowego i cebuli, posypać pokrojonym w kostkę boczkiem, a na końcu startym żółtym serem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! Zawsze sobie obiecuję, że popołudnia takie jak to, będę spędzać na słodkim

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bigos z cukinii 158

kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!   (3-4 porcje) 650-700g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 250g kiełbasy/mięsa (użyłam dwóch gatunków kiełbas oraz wędzonego boczku) 100-150g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Pokrojoną kiełbasę (i w moim przypadku boczek) podsmażyć z posiekaną

Di gotuje
Fasolka po bretońsku 157

bretońsku jest smaczna i sycąca, często przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Składniki: 0,5 kilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia(...)wodę, fasolę płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, zalewamy wodą aby przykryła fasolę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i fasoli. Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli, gotujemy przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką wymieszana

Bajeczna Kuchnia
Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 180

super propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo zetrzeć tak drobno(...)placki). Jeżeli pojawi się dużo płynu odlać. Dodać mąkę i jajka, dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę i boczek pokroić i obsmażyć na patelni. Lekko wystudzić i dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami szynki. Na nie wlać gotową masę ziemniaczaną. Piec

Smaczne Potrawy
FASOLKA PO BRETOŃSKU 190

mamy pomysłu jak ja wykorzystać - możemy ugotować własnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu Składniki: fasola kiełbasa, boczek, wędlina wędzona cebula sol pieprz koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie majeranek Sposób przygotowania: 1. Fasole zalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy. 2. Kiełbasę(...)wędlinę, boczek - to co mamy w domu wędzonego, kroimy w kostkę i podsmażamy.  3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki  lub kostkę - szklimy  4. Gdy nasza fasole jest już prawie dobra wsypujemy do niej podsmażoną wędlinę oraz zeszklona cebulkę. 5. Gdy jest potrzeba podlewamy wody i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat

Kulinarnie z Polką na Kresach
Smarowidło do pieczywa 150

wersję oryginalną, aczkolwiek powiększoną, bo robiłam z większej porcji, a kolejny postaram się przygotować już wg własnego "widzimisie". Pomysł już jest :) Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smarowanko-z-jablkiem-4 Składniki: 350g wędzonego boczku (taki nie za chudy, nie za tłusty;) ) 300g dobrej kiełbasy (u mnie wiejska) 120g smalcu 2 duże cebule 5 małych ząbków czosnku 2 duże kwaśne jabłka 2 łyżki majeranku sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia i smażyć z dodatkiem smalcu ok 30 minut, mieszając co jakiś czas.  2. Cebulę obrać, pokroić na drobne piórka lub w kostkę i dodać do mięsa. Przyrumienić.  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grube wiórki, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do przyrumienionego

Kuchnia w czekoladzie
Quiche serowe z boczkiem 145

Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży  125 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli masa 200 g wędzonego boczku 3 jajka 250 ml śmietany 30% 150 g sera cheddar  sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie: Do miski odsypać pół szklanki mąki(...)wykładamy spód formy do tary 26 cm ( formę najlepiej wysmarować wcześniej masłem lub wyłożyć papierem pergaminowym). Ciasto nakłuwamy widelcem  Na ciasto układamy pokrojony w kostkę boczek i zalewamy masą - w misce trzepiemy jajka dodajemy śmietanę i starty ser, wszystko ze sobą ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Quiche pieczemy w 180 C przez 45-60 minut, aż się ładnie

Niezły Młynek
Indycze rolady zapiekane w zupie cebulowej 151

Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została.  Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula papryka słodka, pieprz, sól, 1 mały słoiczek musztardy stołowej olej do smażenia(...)smarujemy musztardą, przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Ja uwielbiam pieprz więc dodaję go dość sporo. Następnie dodajemy na górę pokrojoną w kostkę: cebulę, porę, ogórki kiszone, szynkę i boczek. Mięso zawijamy w roladki za pomocą nici. Smażymy na rozgrzanej patelni aż się mięso zarumieni i odstawiamy na bok aż ostygnie by ściągnąć nici. Następnie wkładamy roladki do naczynia żarootpornego

W Moim Magicznym Domu
Ziemniaczana zupa z kapustą 92

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana. W sam raz na chłodne, zimowe dni. ok. 800 g ziemniaków 1/4 małej białej kapusty 1 cebula 150 g boczku 3 l wywaru 2 – 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę posiekać. Cebulę obrać

Polska Zupa
Smalec – receptura jak u Babci 113

wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki, czasami też inne, mniej konwencjonalne dodatki jak np. kawałki drobno pokrojonego jabłka. Składniki: 500 słoniny 300 g boczku mała cebulka   Przepis: Słoninę i boczek zmielić lub drobno pokroić, włożyć do garnka i podlać niedużą ilością wody oraz w całości cebulkę. Smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia

Gotowanie-uk

Proponowane wyszukiwania