boczek - 14002 przepisów (strona:514/934)

Lasagne 171

domu jak nietrudno się domyślić zaowocował kuchenną rewolucją. I to jaką! Zrobienie lazanii zajęło mi dobre pół dnia. Zachęcam do zrobienia domowego makaronu i dodania do potrawy wędzonego boczku. Pycha! Składniki na 6 porcji: Makaron: 2 szklanki mąki np.tortowej 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 1 łyżka oleju 3 jajka 0,5 szklanki wody Sos mięsny: 25dag wieprzowiny 25dag wołowiny(...)20dag wędzonego boczku 1 cebula olej do smażenia  1 średnia marchewka 600ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku natka pietruszki bazylia tymianek oregano 2 gałązki mięty szczypta lawendy cząber papryka słodka papryka ostra sól pieprz Sos beszamelowy: 50g masła 2 łyżki mąki 400ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Warstwa serowa: mozzarella parmezan Makaron: Z mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy

Wrzosowa Polana
Brytyjskie kruche paszteciki 205

szklanki bardzo zimnej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Farsz : Optymalnie resztki pieczonego kurczaka , jeśli nie to podpieczone kawałki podudzi bez kości kawałek wędzonego boczku , około 100 g 2 średniej wielkości cebule białe 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worcester lub maggi w płynie sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić(...)obieramy kroimy i rumienimy na patelni na złoty kolor , taki dość przypieczony, odstawiamy do wystygnięcia . Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać

Ogrodnik w podróży
Tradycyjne rolady wołowe. 117

Możemy użyć np. wołowiny z udźca. Najważniejsze jest to żebyśmy mogli pokroić mięso na plastry o dużej powierzchni w poprzek włókien.  SKŁADNIKI: około 1 kg. wołowiny kilka plastrów boczku wędzonego lub szynki 1-2 ogórki kiszone 2 cebule -dymka albo szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy pieprz, ewentualnie odrobina soli 3 łyżki mąki 2- 3 liście laurowe(...)ziaren angielskich łyżka masła klarowanego tłuszcz do smażenia WYKONANIE: mięso pokroić w plastry, nakłuć, rozbić na duże, cienkie płaty, boczek w paski i usmażyć na maśle klarowanym, ogórki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać, wszystkie składniki farszu wymieszać, płaty wołowiny posmarować farszem, zwinąć, zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, smażyć z każdej strony do zrumienienia, następnie włożyć

Kuchnia Beaty
Patelnia warzyw z boczkiem i salami 182

Mały "bałagan" na talerzu, który znika w ekspresowym tempie.   4 ziemniaki 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 1/2 cukinii (małej) 1/2 czerwonej papryki 4 plastry boczku (pieczonego lub wędzonego) kawałek szerokiego salami (o grubości około 1 cm) Dodatkowo: olej zioła prowansalskie przyprawa do ziemniaków sól, pieprz   Obrane ziemniaki pokroić w szóstki (lub ósemki) i ugotować(...)półtwardo (w lekko osolonej wodzie). Tak samo postąpić z fasolką szparagową. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć kawałki boczku i salami. Warzywa skropić oliwą i dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Smażyć pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodać kukurydzę z puszki i w razie potrzeby dosypać przypraw

Di gotuje
Feijoada po raz kolejny 169

sposób przygotowania. A zatem zaczynamy! Uprzedzamy będzie bardzo dużo zdjęć i nie dla wegetarian: CZĘŚĆ PIERWSZA - PRZYGOTOWANIE MIĘSA: Składniki: - pół kilo żeberek,  - pół kilo podgardla - pół kilo boczku - noga wieprzowa - pół kilo kości cielęcych. Mięso oraz boczek kroimy w kawałki i wrzucamy do głębokiego garnka/miski. Bierzemy blender. Wrzucamy do niego 2 cebule, 2 papryki zielone i miksujemy. Otrzymany

Smaki Brazylii
Farofinha 192

dodać smaku feijoadzie Brasileiro przygotował FAROFINHA. To rodzaj zasmażki, gdzie składnikami są FARINHA, pół cebuli i pasek boczku pokrojonego w drobne kawałeczki.  Bierzemy patelnię, dajemy łyżeczkę oleju i gdy się rozgrzeje smażymy pokrojony w kawałeczki drobne boczek. Następnie dodajemy kubek farinha. Mieszamy na patelni (niski ogień) parę minut

Smaki Brazylii
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 271

Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy(...)tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli i ćwiartkę ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z dorsza z boczkiem 69

Ryba z boczkiem? Kompozycja może wydawać się dziwna ale efekt końcowy naprawdę pozytywnie zaskakuje. Delikatny smak ryby staje się nieco cięższy i bardziej wyrazisty w połączeniu z podsmażonym boczkiem. Danie to początkowo zaplanowałam jako przekąskę jednak ostatecznie wyszedł mi obiad

Milion Smaków
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 397

armią Napoleona. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego wołowego 100 gramów wątróbki lub innych podrobów 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 cebula 1 marchew 500 mililitrów passaty pomidorowej (przepis na passatę znajdziecie TUTAJ ) 3 jajka beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa(...)odstawiamy pod przykryciem na około 40 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy. Boczek kroimy, podroby siekamy i razem ze skrojonymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso oraz passatę. Niektóre wersje przepisu uwzględniają dodanie w tym momencie dwóch / trzech jajek. Płaty ciasta gotujemy

Bon Ton Italia
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 220

sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe) 3-3,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki(...)miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła

Czerwień i błękit
Brukselka zasmażana z boczkiem 139

Uwielbiam brukselkę i mogłabym ją jeść na okrągło.   Tak przyrządzona idealnie smakuje na ciepło - jako przystawka lub dodatek do dania głównego.     400g świeżej brukselki 150g wędzonego boczku 2-3 łyżki masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej sól i pieprz   Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, umyć i przekroić na połówki. Następnie(...)najlepiej na całą noc, aby pozbyć się goryczy). Odcedzoną zalać wodą i podgotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Kapustkę odcedzić i opłukać bardzo zimną wodą (nie utraci koloru). Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z drobno posiekaną cebulą. Wrzucić brukselkę i przemieszać. Po 5 minutach przecisnąć przez praskę czosnek, dodać masło i bułkę tartą. Dobrze wymieszać

Di gotuje
Kiełbasa chłopska 177

trzymać się sztywno przepisu, lecz przypadek sprawił, że mój przepis się różni. Nazwę jednak postanowiłam zachować – kiełbasa chłopska. Składniki: - 6 kg karkówki - 2 kg bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie białej gorczycy ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki(...)uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak u rzeźnika wyboru sitek do maszynki – miał tylko jedno. Na pewno nie była to ósemka tylko drobniejsze. Karkówka z boczkiem zostały więc zmielone na drobniejszym, a łopatkę zmieliłam w domu na szarpaku. Obawiałam się, że moja maszynka zwyczajnie nie poradzi sobie z taką ilością mięsa (10kg), dlatego skorzystałam z uprzejmości

mojewypiekiinietylko
Zimowa zupa fasolowa 175

mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka: 2 plastry wędzonego boczku 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki   Do dużego garnka wlewamy 1,5 l wody i dodajemy skrzydełka lub żeberko. Stawiamy na ogniu. Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę(...)angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz fasolę. Zmniejszamy ogień i nadal gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż cebula się zezłoci. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki mąki i dokładnie

My simple kitchen
PIZZA Z KURCZAKIEM 167

drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju dodatki: 40 dag piersi z kurczaka 20 plastrów żółtego sera pół puszki kukurydzy pół puszki zielonego groszku 5 plastrów boczku wędzonego 1 opakowanie mozzarelli zioła prowansalskie przecier pomidorowy Krokus Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn.  *Pierś z kurczaka oprószamy solą(...)wykładamy pokrojony w paski żółty ser, zawijamy brzegi.  *Na pozostałe ciasto wykładamy kilka łyżek przecieru, rozsmarowujemy. Układamy plastry żółtego sera, obok plastry mozzarelli, pomiędzy wykładamy osączonego kurczaka,plastry boczku, osączona kukurydzę, groszek, piórka cebuli, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Gotową zapiekamy ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 265

Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy : 1 łyżeczka(...)rozgrzanym oleju na patelni przez około 3 minuty ( często mieszając ) . Końcowe przygotowanie pasztetu : W maszynce do mielenia mięsa mielę razem : ugotowane mięso , marchew , pietruszkę , seler , usmażoną cebulę i pieczarki , boczek , wątróbkę . Do zmielonej masy dodaję jajka , bułkę tartą , zioła prowansalskie , paprykę słodką , sól ( dwie duże szczypty ) , pieprz ( 2 dwie duże szczypty , pieprz cayenne ( 1 dużą szczyptę ) . Całość dokładnie mieszam dłonią

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania