suszonych grzybów, np. podgrzybków 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej do smażenia Polewka: olej rzepakowy kilka plastrów boczku lub innej wędliny 1 cebula pokrojona w piórka Wykonanie: Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne i miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto klei się(...)wierzch gotujemy około 5-8 minut. Możecie zrobić także polewkę (chyba, że nie macie ochoty albo macie ochotę na inną): na oleju podsmażcie kilka pokrojonych w kostkę plastrów boczku albo jakiejś innej wędliny plus 1 cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Doprawcie solą i pieprzem, przyrumieńcie i polejcie pierogi. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipyszne, szybkie oraz niezwykle pożywne i sycące. Dodatek żółtego sera nadał całości lekko kremowego i jeszcze bardziej nadzwyczajnego smaku. Polecam! (około 3 porcje) 100g kaszy jęczmiennej pęczak 100g wędzonego boczku 100g pieczarek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: 300 ml wody 80 ml śmietanki 50g żółtego sera (startego(...)olej Boczek pokroić w niewielką kostkę i delikatnie zarumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać posiekaną (nie na drobno) cebulę i pieczarki. Całość podsmażyć i następnie połączyć z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), wodą i dokładnie opłukaną kaszą. Wszystko wymieszać z przyprawami i doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie ogień zmniejszyć do minimum, a patelnię przykryć pokrywką. Całość gotować około
Di gotujeprzykładowe, które znajdują się w mojej wersji na zdjęciu. Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony boczek pomidorki koktajlowe szczypiorek sos kremowo-serowy (przepis na końcu) Dodatkowo: olej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć(...)placka powinna być około 3-4 razy większa od tradycyjnej.) Placki smażyć z obu stron na rumiano. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki oraz cienkie plasterki boczku. Gorące placki posypać startym serem (aby się rozpuścił) i kolejno ułożyć pieczarki oraz bekon. Placki polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i poukładać na nich pokrojone pomidorki. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu
Di gotujeprzygotować praktycznie każde danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu(...)gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego kociołka, poczekać aż tłuszcz się wytopi. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Gdy cebula będzie już zeszklona dodać mięso i obsmażyć je z każdej
Dobra karmadomu, a nie w fast foodzie :) 2 porcje Składniki: 2 jajka pęczek szczypiorku 6 pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej papryki kilka liści świeżej bazylii 4 plastry wędzonego boczku 2 plastry żółtego sera (może być gouda) sól i pieprz do smaku 2 placki tortilli Przygotowanie: na patelni bez tłuszczu wytop boczek, aby powstał chrupiący bekon. Na pozostałym tłuszczu podsmaż
Niezły Młynekprzecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje 0,5 kg ziemniaków (nie młodych) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (160 g) + do podsypania 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kopytka na wrzątek. Gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na półmisek. Podajemy z sosem pieczarkowym lub podsmażoną cebulką i/lub zrumienionym boczkiem
cool and mintyKartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym boczkiem, kiełbasą, zrumienioną cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych(...)kapusty 600 g ziemniaków 2 łyżki masła 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 3 ziarnka pieprzu sól, pieprz do smaku kiełbasa lub boczek do podania
Kulinarne Fantazje Marioliwoda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, boczek wędzony 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, groszek konserwowy 1 puszka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka buraki obrać i połowę zeterzeć na tarce(...)wsypać ziemniaki pokrojone w kostkę grubszą i gotować do miękkości ziemniaków wlać groszek z puszki z zalewą, wsypać kucharka, majeranek, pieprz mielony, śmietanę, posiekany koperek, zagotować na smalcu usmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą, wsypać mąkę i wymieszać na złocisty kolor, zasmażkę dodać do barszczu mieszając i doprowadzić do zagotowania, wyłączyć barszcz jest syty, smaczny zwłaszcza w chłodne
W Mojej Kuchni Lubięprzeszła na kolejne pokolenie :). Jej zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 3 łyżki śmietany 1 duża łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki startego chrzanu(...)mniejszych, jeśli planujemy po niej jeszcze kolejne danie, polecałabym raczej lekkie. My zupę zawsze jemy jako samodzielne danie obiadowe, pierwszy posiłek po powrocie do domu po pracy i szkole. Boczek, obrane i opłukane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę takiej wielkości jak lubimy. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dorzucamy listki i ziele angielskie. Wlewamy zimną wodę, około
I tu będę miała takie tepewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować! :) Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 1 marchewka pokrojona(...)się zeszkli, następnie dodajemy czosnek oraz seler naciowy i marchewkę (jeśli jej używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy go aż nabierze koloru, dorzucamy warzywa i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje
Cooking Monsterwbijam jajko. Solę i pieprzę oraz przykrywam pokrywką i smażę ok. 4-5 minut do ścięcia się białka. Swoje jajka podałam także z usmażonymi na chrupko paseczkami parzonego, wędzonego boczku, wystarczy, że przesmażycie je kilka minut z obu stron na suchej patelni, a następnie odsączycie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerz wykładamy krążki papryki z jajkami, układamy paski(...)boczku, purée z batatów oraz szparagi. Szparagi lubią się z jajkami, najlepiej smakują maczane w płynnym żółtku - mniam! Pysznie, zdrowo i mega kolorowo
Cooking Monsterprzystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry ulubionej wędliny ok. 100 g tartej mozzarelli 1 rozbełtane jajko do posmarowania zioła prowansalskie, chilli, sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Cebulę obieram i kroję w piórka(...)pieprz, smażę do momentu odparowania całego płynu. Ciasto francuskie układam na papierze lub stolnicy oprószonej lekko mąką, całość smaruję jajkiem oraz posypuję ziołami oraz chilli. Na wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy i posypuję całość serem. Całość zawijam w roladę. Nie musicie robić tego bardzo ściśle, gdyż ciasto i tak urośnie w piekarniku
Cooking Monsterboćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości 250 ml maślanki 2 łyżki zielonego curry 10 szparagów zielonych ( bez twardych końcówek ) 10 plastrów boczku wędzonego surowego pieprz, sól, płatki chili Udka z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy mieszanką zielonego curry i maślanki. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie płuczemy(...)kładziemy zielonego szparaga ukrojonego tak aby nie wystawał za rulon ( najważniejsza jest główka szparaga ) i posypujemy delikatnie pieprzem i chili. Zawijamy w rulonik, rulonik” związujemy” plasterkiem boczku. Tak przygotowane zawijańce kładziemy w naczyniu do zapiekanie, które wykładamy liści boćwiny. Całość podlewamy wodą około 1 szklanką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze
Kuchnia na wzgórzułamać😉 Z podanych proporcji wychodzą całkiem porządne cztery porcje tego pysznego dania. A podać możemy je jako samodzielna potrawa, z dodatkiem ryżu czy ze świeżym pieczywem. Składniki: 150g świeżego boczku 200g kiełbasy 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 150g pieczarek pół cukinii 1 łyżka przecieru pomidorowego 400g pomidorów w puszce sól pieprz cukier suszona papryka czosnek Przygotowanie(...)Świeży boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy w garnku o grubym dnie. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany ząbek czosnku. Całość przesmażamy na wolnym ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w paski kiełbasę. Całość przesmażamy mieszając od czasu do czasu doprawiając suszoną papryką. Kolejność jest w tym przypadku ważna. Warzywa do lecza czy jakichkolwiek
Jacob Tasteswiem czy smak jest taki sam, jednak szczerze mogę je Tobie polecić. Wyszły pysznie. Porcja na 10-12 gołąbków Składniki: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 g surowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi 0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy(...)Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki i usmażoną cebulę, następnie dodać kaszę wszystko wymieszać i doprawić do smaku. Kapustę włożyć do dużego garnka z gorącą wodą i sparzyć
Niezły Młynek