rejonie certyfikowanych produktów tradycyjnych, (zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) największą liczbę znajdziecie i dla każdej miejscowości charakterystycznych dań, produktów skosztujecie. Ja dzisiaj gołąbki ziemniaczane z boczkiem i skwarkami przygotowałam, bo kiedy w dzieciństwie pierwszy raz je skosztowałam, to moje "kubki smakowe oszalały", tak mi posmakowały. Często babcia, mama, teściowa je przygotowywały i o tym, że je lubię(...)łyżki masła klarowanego, 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego (ma być ostre), sól do smaku, ½ łyżeczka cukru białego, pozostałe składniki: 1 główka białej kapusty (ok. 2 kg), boczek surowy, słonina. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito. Z ziemniaków
Moniki Smakołykimacie czasu na zrobienie kolacji , przygotujcie tę potrawę. Jest gotowa w kwadrans i zawiera łatwo dostępne składniki. To makaron z grzybami i chrupką szynką parmeńską(szwarcwaldzką lub boczkiem ). Składniki : 160 g szynki parmeńskiej, ( ja miałam Szwarcwaldzką ), możemy zastąpić boczkiem , ale z szynką ta potrawa jest dużo smaczniejsza. 350 g makaronu rurka, 250 g pieczarek . 100 g sera parmezan ( ja dodałam
Pysznosci Babci Basimajeranku - 1 łyżeczka suszonego tymianku - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 2 liście laurowe - 3 łyżki smalcu - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - sól Dodatkowo: - kilka grubych plastrów boczku - cebula dymka Zioła i przyprawy dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. 1. W dużym rondlu roztapiamy smalec i smażymy pokrojony w paski boczek, skwarki wyciągamy na miseczkę i odstawiamy
Apetyczna babeczkadwukrotnie pojawiła się na naszym obiadowym stole i coś czuję, że teraz o niej nie zapomnimy :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " Niecodziennik Pary ") 400 g kiełbasy 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka suszonego majeranku 0,5 łyżeczki kminku sól, pieprz Boczek i kiełbasę pokroić
Simply Foodguanciale lub pancetty 50ml oliwy z oliwek pęczek świeżej kolendry 1 gałązka rozmarynu dwie szczypty chili świeżo mielony pieprz Z guanciale lub pancetty odcinamy skórę (oddajemy ją ptaszkom), kroimy "boczek" w paski a następnie w słupki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy chili, podgrzewamy i wkładamy pokrojone guanciale/pancette. Na małym ogniu podgrzewamy zwartość patelni do momentu, aż "boczek" ładnie się wytopi
Gotowanie i blogowanieżółtego sera 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 50 ml mleka olej do smarowania gofrownicy świeży rozmaryn do podania: jajka ugotowane w koszulce, chips z boczku lub podsmażony bekon, cebula dymka Włączam gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem powinna się nagrzewać minimum 10 minut. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, odstawiam na bok a następnie odciskam nadmiar(...)natomiast upieczone gofry przekładam na kratkę, jeden obok drugiego. Upieczone gofry układam na talerzu jeden na drugim (około 4-5 sztuk). Podaję z jajkiem w koszulce i chipsem z boczku lub podmażonym bekonem. Całość posypuję cebulą dymką. Obie wersje przetestowane, są równie smaczne! Smacznego, Klaudia
Mango PapajaMoje ulubione roladki.Swietne na imprezy w gronie rodzinnym i inne okazje. 50dag.mięsa mielonego z łopatki 1 bułka 100g.mleka sól pieprz olej do smażenia kilka plastrów boczku wędzonego ogórki konserwowe ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć.Dodać do mielonego mięsa.Przyprawić solą i pieprzem.Mięso rozklepać w dłoniach i nadziewać plastrem boczku i posiekanymi drobno korniszonami.zlepić brzegi i uformować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikiszonej kapusty 4 łyżki masła 1,5 l rosołu drobiowego 1 marchew 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g kaszy gryczanej białej 150 g wędzonego boczku 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy. W garnku rozpuszczamy masło (3 łyżki), podsmażamy kapustę (kilka minut(...)talarki i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy koncentrat. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty, mieszamy. Do całości wsypujemy kaszę, wlewamy pozostały rosół, dodajemy pokrojony boczek, liść laurowy, gotujemy 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenjajka 1 cebula (około 120 g) do smaku sól, pieprz olej do smażenia tłuszcz do polania ugotowanych pierogów pierogi możemy podać polane masłem lub podsmażonym boczkiem z cebulką Link do filmu z przygotowania: Pierogi leniwe Przygotowanie: Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo(...)pierogi i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch, gotuję jeszcze około 1 minuty. Następnie pierogi wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem (pierogi możemy również polać podsmażonym boczkiem z cebulką lub skwarkami ze słoninki). Pierogi leniwe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePachnąca jesienią smakowita zupa z kapusty , którą sama zakisiłam i zawekowałam.Nic nie ma smakowitszego niż pyrkający KAPUŚNIAK na kuchence i zapachu boczku wędzonego dla smaku.Tak zapamiętałam Zupę z mojego dzieciństwa.Zapraszam. 2 kości schabowe 30 dag.kapusty kiszonej 50 dag.ziemniaków 2 litry wody 3 plastry boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka podprażonej mąki pszennej na suchej patelni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipierogów , zajmuje czołówkę listy :-) Pierogi ruskie są bardzo smaczne, nadają się na wiele okazji, na piątkowe obiady, święta i imprezy, na przykład rodzinne oraz bez okazji. Okraszone cebulką z boczkiem połechtają najbardziej wymagające podniebienia! A oto i przepis na pierogi ruskie : Składniki: 400 g twarogu półtłustego 400 g ugotowanych ziemniaków (objętościowo mniej więcej ma być tyle samo ziemniaków(...)jest łagodniejszy. Takim farszem faszeruję pierogi. Gotuję do około 2-3 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody (nie może woda wrzeć z pierogami). Podaję z podsmażoną cebulką z boczkiem. Mniam
Anielska Kuchnia AniSkładniki: karkówka 6 porcji bez kości, musztarda sarepska 6 łyżeczek, boczek wędzony 15 dag, ogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam(...)tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubiętortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże szalotki bananowe - majeranek - pieprz - olej Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Kaszankę pozbawiamy osłonek, kroimy w plasterki. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy kaszankę. Gdy kaszanka się rozpadnie doprawiamy według potrzeb(...)ściereczką, aby nie wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze zrumienioną cebulką i boczkiem. Nadmiar pierogów warto zamrozić. Ugotowane i ostudzone rozkładamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Zamrożone przekładamy do woreczków na mrożonki i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi z kaszanką gryczaną
mojewypiekiinietylkokojarzy się z sezonem na dynie? Jakoś nie potrafią mi się znudzić. Ostatnio na blogu pojawiły się dwa przepisy z dynią w roli głównej: SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ Z BOCZKIEM, SZPINAKIEM I BATATAMI CIASTO DYNIOWE PALEO, BEZ GLUTENU Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo(...)jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat macie pod ręką, np. wiórki kokosowe, żurawina, boczek czy czekolada Chlebek wychodzi pyszny, miękki i pachnący cynamonem. Dynia i cynamon to fajnie ze sobą współgrający duet. Warto w sezonie kiedy jest duży dostęp do dyń, przygotować zapas puree i zamrozić. Można je potem łatwo i szybko wyjąć z zamrażarki i przygotować
PaleoLifeSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, boczek wędzony 25 dag, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kurki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony
W Mojej Kuchni Lubię