jest w przypadku tej fasolki, która smakuje mi lepiej niż taka z fasoli Jaś. Całość do zrobienia dosłownie w kilka minut. 2 puszki białej fasoli 400g kiełbasy 200g wędzonego boczku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz olej 1. Cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę
Szefowa kuchnimałym, przytulnym, fajnie urządzonym miejscu. Ceny nie spod sufitu, potrawy proste i smaczne. Warte polecenia. rozpływający się gulasz wołowy w piwnym sosie... Po zjedzeniu rewelacyjnych pieczonych ziemniaczków z jabłkiem, boczkiem, cebulą i natką oraz gnocchi z sosem z bryndzy i boczku oraz gulaszu chwilę jeszcze pospacerowaliśmy i musieliśmy wracać do Polski. Wiewióra pozdrawiała z Pragi :) Pisałam Wam, że Karpacz kulinarnie
Dzieje kuchennej Wiewiórymakaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku(...)parmezan do dekoracji bazylia do dekoracji Przygotowanie; Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około
Radość kipiąca uśmiechem.dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy. Kartoflanka z zacierkami źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec 2 l . wody 1 kg ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 20 dag wędzonego boczku (wybrałam jak najchudszy) 1 cebula 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz (pominęłam) oraz: 1 porcja zacierek: 1 jajko (wielkość sklepowa M) 100 g mąki(...)obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do wywaru. Zagotować. Teraz zacierki: odstane ciasto ścierać na tarce bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotować 2 minuty od utarcia ostatniego okruszka
Posadzone i zjedzonepokrojonego drobno. sól, pieprz do smaku trochę tymianku i majeranku 2 jajka słodka papryka 1/2 średniej cebuli starkowanej 3 ząbki czosnku kilka łyżek tartego zóltego sera wedle uznania boczek - ale nie koniecznie 1 bułka czerstwa namoczona w mleku olej dowolny ja użyłam musztardowy bo taki miałam pod ręką Sposób: Skórki myjemy oczyszczam z błonek ale nie tłuszczu Płuczemy dużą(...)mielone z dodatkiem szczypiorku i sera . Mięso , odsączoną bułkę ,wyciśnięty czosnek, dwa jajka, majeranek, tymianek, sól, pieprz, cebulę mieszamy dokładnie , dodajemy szczypiorek i ser. Rozkładamy skórkę ,kładziemy boczek , formujemy dużego kotleta i ściśle zawijamy wszystko , tak by zamknąć całą roladkę. W razie potrzeby użyć wykałaczki, ale raczej nie będzie potrzebna. Polewamy delikatnie olejem musztardowym i posypujemy papryką. Pieczemy ponad
Viola cooks with passionpieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego pieprzu – pół szklanki jasnego sosu sojowego Wykonanie: Warzywa umyjcie, jeśli mają w miarę ładną(...)skórkę to nie musicie ich obierać. Pokrójcie wszystkie w kostkę lub w plastry w zależności od warzywa. Boczek pokrójcie w kostkę. Wszystko dodajcie do miski i wsypcie wszystkie przyprawy, które zostały uprzednio zmielone lub utłuczone w moździerzu. Wymieszajcie całość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso
karmelowymieli moich dylematów ;) : polędwica wieprzowa, im grubszy kawałek tym lepszy, około 400 g 300 g świeżych kurek, choć im więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki masła klarowanego do smażenia grzybów łyżka zwykłego masła kilka łyżek śmietanki 30% sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, tymianek Przygotujcie także folię aluminiową. Na początek oczyszczam grzyby, siekam jeśli(...)długi a wąski, więc było nieco trudniej, ale wszystko da się zrobić. Wam polecam jednak wybrać grubszy kawałek mięsa. Delikatnie solę go i pieprzę z obu stron, układam plastry boczku i posypuję suszonym czosnkiem niedźwiedzim- taki czosnek jest nieco mniej intensywny w smaku i świetnie nadaje się tam, gdzie nie chcemy, by zdominował smak potrawy. Na polędwicę wykładam grzyby. Ponieważ
PichceniomaniaSkładniki kaszanka kilka plastrów wędzonego boczku kiszona kapusta sól, pieprz kilka gałązek tymianku kilka ząbków czosnku Przygotowanie Kaszankę przyprawić solą i pieprzem. Owinąć kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem. Dodać po 2 ząbki czosnku i jedną dwie (do smaku) gałązki tymianku. Szczelnie zawinąć w aluminiową folię i położyć na grilla. Piec ok 40-45 min na lekkim ogniu. Smacznego
Gaździnka warzymarnować. Obrałam za dużo ziemniaków , i jest kolejne danie ;-) Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków 130 g mąki pszennej plus trochę do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Zasmażka -boczek i cebula drobno pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju Może być sama cebula Sposób: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy Nie przykrywamy niczym(...)wody. Dodajemy partiami Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 1-2 minutki musicie sami ocenić wzrokowo ponieważ ziemniaki są różne i wyławiamy je łyżka cedzakową . Polewamy zasmażką z boczku i cebulki. Smacznego
Viola cooks with passionPancett-y 1 plaster limonki 1 mały plaster arbuza 4 łyżki owocu granatu Sól morska z dodatkiem cytryny Sposób: Przegrzebki myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, Poruszymy solą morską ,i owijamy boczkiem włoskim Nadziewamy na wykałaczki grillowe najlepiej metalowe Rozgrzewamy grilla na maxa i pieczemy około 2 min. Jeśli przegrzebki są zakryte całkowicie boczkiem, i nie dotykają bezpośrednio blatu grillowego możemy śmiało
Viola cooks with passionmakaronu 2 szalotki, obrane i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane oliwa do smażenia po pół łyżeczki suszonego oregano i płatków chili 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 300 g mielonej wołowiny 800 g krojonych pomidorów z puszki sól i pieprz Rondel stawiamy na średnim ogniu. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy oliwę i czosnek. Dodajemy oregano(...)chili oraz boczek i smażymy pod przykryciem ok 15 minut. Mieszamy by nam się nie przypaliło. Gdy mieszanka będzie ładnie pachnieć i się lekko rumienić zwiększamy płomień, dodajemy mielone mięso i dobrze mieszamy. Gdy mięso zacznie się rumienić dodajemy pomidory, zmniejszamy płomień i dusimy bez pokrywki ok. 25 minut. Sos doprawiamy sola i pieprzem. Ekstra mięsny
Dzieje kuchennej WiewióryNasza lekka, zmodyfikowana wersja popularnej fasolki po bretońsku. Równie smaczna, łatwa w przygotowaniu. Składniki 2 puszki ciecierzycy 3 pętka kiełbasy śląskiej 200 g parzonego boczku 1 duża cebula 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju ostra papryka w proszku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w większą kostkę
R'n'G Kitchenschabu przyprawa do wieprzowiny, sól i pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła klarowanego FARSZ: około 10 cm. cukinii 10 cm. białej części pora około 10 dag. boczku wędzonego parzonego 1 mała szalotka drobno siekany lubczyk lub kilka kropli magii sól, pieprz WYKONANIE: rozbite plastry schabu posypujemy przyprawą, solą i pieprzem, cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki(...)boczek kroimy w cienkie paski, por w drobne półkrążki, cebulkę w drobną kostkę, wszystko mieszamy z dodatkiem lubczyku i przypraw, farsz nakładamy na środek schabu, zawijamy brzegi i zwijamy roladki, roladki obtaczamy w mące(wówczas powstanie pyszny sosik , wystarczy go tylko przetrzeć), zamykamy wykałaczką, smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem cebuli do miękkości
Kuchnia BeatyViolaPassion Wschodnia część Polski Kartacze-Cepeliny SKŁADNIKI; na okolo 30 sztuk w zaleznosci od naszych ziemniakow czy sa mocno wodniste i wielkosci Zadmazka:boczek, cebula i smalec Ciasto: 10kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ(...)muza Gotujemy okolo.godziny czasu od wsadzenia pierwszych kartaczy czasami mieszajac delikatnie drewniana łyżka musimy uważać by nie rozwalic Smacznego Na koniec polewamy nasze kartaczyki zasmazka z boczku i cebulki
Viola cooks with passionciężko jest dostać flaki akurat do tej potrawy. Ponieważ flak na kiełbasę się nie na daje potrzebujemy kiszkę tzw. pasztetową Składniki: (6 osób) 5 kg ziemniaków 1 kg.kiszek 300g boczku wędzonego 3 cebule 3 ząbki czosnku sól,pieprz,majeranek do smaku smalec,olej 2 surowe jajka około 2 szklanek wody(po raz pierwszy sprawdziłam tą metodę i powiem(...)jednolitą masę. *wedle uznania dodać możemy trochę kaszy mannej i mąki ziemniaczanej-ja tym razem nie dodałam i powiem wam że kiszka nie była ubita,twarda,była miękka ,inna. Boczek kroimy w kostkę i smażymy,dodając również pokrojoną w kostkę cebulę,odcedzamy z nadmiaru tłuszczu. I dodajemy do ziemniaków Wszytko mieszamy i wyrabiamy,dodajemy wodę. Nadziewamy nasze kiszki farszem. Warto
Viola cooks with passion