boczek - 14002 przepisów (strona:494/934)

Polędwica a'la Wellington. 126

wieprzowej 200-300 g. pieczarek (można pomieszać z leśnymi grzybami) 1 szalotka garść drobno posiekanej pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła 150 g. boczku w plastrach 1 ciasto francuskie 1 żółtko WYKONANIE: polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki  przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem, rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej(...)żeby mięso odpoczęło, pieczarki obrać, zetrzeć, czosnek, cebulę drobno posiekać, dodać zmielone mięso, wszystko razem przesmażyć na maśle, do odparowania wody, dodać pietruszkę, na dużym kawałku folii aluminiowej rozłożyć boczek, tak aby plastry nachodziły na siebie, rozłożyć farsz położyć polędwiczkę, mocno i szczelnie zwinąć w folię, wstawić do lodówki na około dwie godziny, schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii, przełożyć

Kuchnia Beaty
Boczek wędzony surowy 239

Surowiec -2 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub pakowarka próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy w paski 6-8 cm. Nacieramy peklosolą zgodnie z gramaturą i pakujemy bądź wkładamy w pojemnik. Peklujemy 4-5 dni w lodówce w temp(...)stopni, co 12 godzin obracamy. Po tym czasie wiążemy pętelki na końcach boczku i wieszamy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu. Ja to robiłem przy wentylatorze przez 8-10 godz. Osuszanie w wędzarni bez dymu 45 min w 35-40 stopni przy dużym ruchu powietrza Wędzenie -dwa dni po 6-8 godzin w temp.20-25 -później chowamy do lodówki 8-10 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaczka faszerowana szynką i jabłkami 147

farszem - można się trochę najeść. Farsz upieczony w kaczce jest pyszny, niezwykle soczysty i aromatyczny. Kaczka faszerowana szynką i jabłkami 1 kaczka około 50 dag mięsa szynki 10 dag boczku wedzonego 1 cebula 2 łyżki satrtego jabłka 1 łyżka majeranku sól, pieprz świeżo zmielony sos sojowy 1 łyżka pieprzu ziołowego Oczyść kaczkę, skrop ją sosem sojowym i oprósz pieprzem ziołowym(...)odstaw w chłodne miejsce. Mięso zmiel razem z boczkiem, dodaj posiekaną drobno cebulkę, starte jabłko, majeranek. Dopraw solą i pieprzem czarnym swieżo zmielonym. Nakładaj farsz do środka i w miejscu szyji  kaczej. Zaszyj skórę za pomocą igły nawleczonej nicią bawełnianą tak, by farsz nie wychodził w czasie pieczenia. Zwiąż skrzydełka, by nie spiekły się zbyt bardzo. Naczynie żaroodporne posmaruj

Gotuj Sam!
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 158

Jaś 3-4 suszone grzyby (około 10 g ) 3 cebule 1 jajko olej lub smalec do smażenia cebuli 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku skwarki z wędzonego boczku do okrasy Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą w dużym garnku i odstawiamy na noc. Grzyby również płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę i grzyby osobno(...)rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka. Do każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy i okraszamy skwarkami z wędzonego boczku. Więcej PODKARPACKICH PRZEPISÓW znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
ŚWIĄTECZNY BIGOS 3-DNIOWY 886

kiełbasa np. śląska ok. 1 kg.  mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek surowy wędzony 300 g.  liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt.  suszone grzyby 1 duża garść powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki  śliwki suszone 5 szt.  kostka rosołowa(...)dnia dodać ziele angielskie,przyprawę do bigosu,liście laurowe, pokruszone kostki rosołowe, grzyby, doprawione mięso, pokrojone w kostkę i podsmażone do miękkości ( drobiowe oskubane ), podsmażoną kiełbasę w kostce i boczek. Co jakiś czas dolewać wodę, aby bigos nie przywarł do dna. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.  Trzeciego dnia dodać śliwki, powidła i przecier

Kuchnia Paulettes
Solianka 181

wieprzowej    łopatki     30 dag wołowiny     10 dag kiełbasy wieprzowej     10 dag boczku     10 dag wędzonej słoniny     2 marchewki     2 cebule     4 ząbki czosnki     1 pietruszka     pół selera(...)wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę z ogórków kiszonych. Dodać

Bon Appetit Małgorzaty
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 163

cała wędlina zostanie już skrojona, pozostaje dobrze uwędzona wieprzowa noga wraz ze sporą ilością mięsa, która doskonale nadaje się na żurek) Można ją oczywiście zastąpić wędzonymi żeberkami lub wędzonym boczkiem w ilości około 40-50 dag. pęczek włoszczyzny 1 duża cebula  1/4 do 1/2 litra zakwasu na żurek (w ostateczności można zastąpić gotowym ze sklepu) 1,5 litra wody(...)przez praskę czosnek i łyżeczkę Marmite. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i na niewielkim ogniu gotować jeszcze około 10 minut. Podawać z chlebem lub z ziemniakami okraszonymi boczkiem usmażonym z cebulką (ziemniaki podajemy na oddzielnym talerzu - nie wrzucamy ich do żurku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gorące papryki 158

mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia Jeżeli czas nam pozwala to lepiej ugotować sobie wywar na warzywach jak do rosołu. Expresowa wersja to po prostu(...)trakcie duszenia podlać jeszcze odrobiną gorącego bulionu lub wody. Taki ryż powinien być miękki po 20 minutach duszenia. Na osobnej patelni podsmażamy mięso i drobno pokrojony boczek. Pomidory z puszki kroimy każdy na cztery części i wrzucamy do podsmażonego mięsa. Chwilę razem dusimy bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował. Solimy, pieprzymy do smaku oraz

Kulinarne przemyslenia
Pierogi ze szpinakiem 209

mąki 1 jajko szczypta soli 300 ml ciepłej wody Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (400-450g) 2 ząbki czosnku 1 kostka twarogu półtłustego (200-250g) 150g wędzonego boczku sól, pieprz 1/2 kostki masła 1 cebula Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2. Szpinak przełożyć do patelni i na wolnym ogniu odmrozić. Dodać pokruszony twaróg oraz pokrojony(...)kostkę i podsmażony boczek. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając do momentu zredukowania powstałego sosu. Odstawić do wystygnięcia. 3. Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie. 4. Podawać na ciepło z cebulą podsmażoną na maśle

A Ty Smakuj Mnie
Grochówka 179

wędzonką, czosnkiem i majerankiem. Składniki na 1,5 L zupy: 200 g grochu - łuskany połówki 1 kostka bulionu drobiowego 70 g (saszetka) Grochówka Winiary 3 średnie ziemniaki 20 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu pieprz 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Groch wrzucamy do miski, zalewamy wodą i moczymy(...)łyżkę oliwy - dzięki temu groch będzie smaczniejszy :) Całość gotujemy pod przykryciem z lekko uchylona pokrywką. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy a boczek kroimy w paski - smażymy na rozgrzanej oliwie. Po 30 minutach gotowania grochu, do garnka wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę

Alutka-Gotuje
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 144

łyżki) aby ciasto się ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki aby  mocno schłodzić. Wędlina może być różna, w oryginale zazwyczaj jest mowa o boczku, albo boczku i kiełbasach. Ja użyłam samej kiełbasy, pokrojoną dałam na suchą patelnię, aby się wytopił tłuszcza. Podsmażoną wykładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu  dusimy pokrojoną cebulę

Dieta moja pasja
Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 194

danie. A jak smakuje…. szczerze pysznie .. jest lekko wytrawne, lekko słodkie .. pyszne ! Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 1 pierś z kurczaka 3 plastry surowego boczku 1 duża czerwona cebula 1 garść żurawiny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku  1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego  2 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni(...)Pierś z kurczaka nacinamy tak aby uzyskać kieszonkę. Do kieszonki łyżeczką delikatnie tak aby nie dać za dużo nakładamy naszą czerwoną cebulę. Pierś zamykamy wykałaczkami i owijamy plasterkami boczku.  Na patelni rozgrzewamy Ramę i obsmażamy pierś z kurczaka, przekładamy do piekarnika i pieczemy pierś przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al’dente.  Na talerzu układamy makaron

Kuchnia na wzgórzu
kotlet drobiowy z pieczarkami i kapustą zasmażaną... 180

pierś z kurczaka podwójna 1 większa, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, kapusta biała 1 mała, boczek surowy 20 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, pieczarki(...)sztuka, masło 1 łyżka, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, koperek 1 pęczek kapustę białą drobno pokroić-poszatkować, zalać wrzącą wodą na 5 minut, wylać na durszlak, boczek drobno pokroić i zrumienić w garnku, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodać sparzoną kapustę, przyprawy, wlać z 1/2 - 1 szklankę wody, dusić do miękkości i odparowania wody, wsypać mąkę

W Mojej Kuchni Lubię
SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA 263

FARSZ :  1 duża cebula 2 kiełbasy śląskie 4 ogórki konserwowe 20 dkg boczku wędzonego sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 jajko                                                            PRZYGOTOWANIE(...)następnie przecinamy ją tak ( wzdłuż, zdjęcia poniżej ) aby powstał jeden duży płat mięsa. Nacieramy ją przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Pozostawiamy na około 3 godziny aby przeszła przyprawami. Kiełbasę, cebulę, boczek i ogórki mielimy rozdrabniaczem lub maszynką do mięsa o największych oczkach. Farsz przekładamy do miski, dodajemy musztardę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą, mieszamy aż masa się połączy. Mięso umieszczamy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania