Dziś zapraszam na domową wędlinę choć nie należy do chudych to od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na bardziej tłustą wędlinę. 1 kg chudego boczku 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sznurek do zawinięcia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można(...)niego zrobić domowy smalec). Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem. Zlewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarne125ml kremówki - 30g masła - 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam) - 1/2 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - sól do smaku Dodatkowo: - kawałki podsmażonej szynki włoskiej (surowej, wędzonej) lub boczku - lub grzanki W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dorzucić pokrojony w plastry por. Chwilę podsmażyć. Dodać obrane i pokrojone(...)gotować na małym palniku, pod przykryciem ok.15 minut. Na końcu dodajemy mleko i śmietanę. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Podajemy z podsmażoną na suchej patelni szynką włoską, kawałkami boczku lub grzankami. Smacznego
Smaczne Zdrowepolskim krupnikiem, która jednak w swoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna. SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie(...)liśc laurowy 2 kulki ziela angielskiego. 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zrumienił i nieco wytopił. Kiedy uzyska ładny kolor, przekładamy bez tłuszczu do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Dodajemy majeranek, ziele angielskie oraz listek laurowy, przykrywamy i zmniejszamy płomień do minimum
Kuchnia od dwojgaDzisiaj proponuję sycące śniadanie w roli głównej – jajka. Do tego pachnący chlebek z masłem. I śniadanie bogów gotowe. Polecam. Składniki: ( dla 1 osoby ) 2 jajka 2 łyżki pokrojonego boczku wędzonego Sól 2 łyżki tartego sera żółtego szczypiorek Wykonanie: Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy niewielką ilością soli. Na zimną ( dzięki temu się wytopi a nie od razu usmaży ) patelnię wykładamy boczek. Przesmażamy
Smaki Ewyorzekli moi goście i domownicy. Polecam, do wypróbowania. Składniki: • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego • ketchup łagodny • koncentrat pomidorowy • zioła włoskie • czosnek Farsz I: • 500 g pieczarek • 200 g chudego boczku • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Farsz II: • 200 g salami • mozzarella • ser żółty Farsz III: • 200 g szynki • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować dowolny(...)farsz. Aby zrobić farsz I, należy podsmażyć na odrobinie oleju cebulkę pokrojoną w kostkę, boczek i pieczarki. Doprawić i ostudzić. Zetrzeć na tarce ser. 2. Farsz II wymaga pokrojenia salami na cieniutkie plasterki i starcia sera. 3. Farsz III: na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce ser. 4. Piekarnik rozgrzać
W mojej kuchnikuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki. Składniki 1 duża główka kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g surowego wędzonego boczku 500 g mielonej karkówki 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle ) cząber majeranek tymianek sól pieprz Przygotowanie Na patelni przesmażyłem(...)drobno pokrojony boczek, dodałem drobno posiekaną cebulę, zeszkliłem. Wymieszałem w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiłem farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Liście kapusty osączyłem z zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułozyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty
R'n'G Kitchendżemem , które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z białym serem miał największe wzięcie, lubiłam go też w wersji wytrawnej ze skwarkami z boczku. Nieważne jakiego kształtu jest makaron, chociaż prawdę mówiąc mi najbardziej smakują rurki lub spiralki. Do tego dania nie był wykorzystywany makaron domowy , bo w tym daniu głównie chodzi o krótki czas(...)serem można przygotować na różne sposoby: z bułka tartą, masłem i cukrem, można dodatkowo polać makaron posłodzoną śmietaną lub jogurtem, oraz jak wcześniej wspomniałam polać skwarkami wytopionymi z boczku (nie podczas postu), oraz bardziej oszczędnie polać podsmażoną cebulką. Przepis na najlepszy Makaron z serem na słodko. Składniki 400 g makaronu pszennego 250 g sera białego, twarogu 50 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMŁYNÓW STOISŁAW . Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów, polecam i zapraszam do sklepu on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/kasza-jeczmienna-mazurska-ekstra-400-torebki-p-3687 . Składniki : 1 pętko dobrej podsuszanej kiełbasy kawałek wędzonego boczku 4/5 ziemniaków 2 marchewki 1 woreczek kaszy jęczmiennej Mazurskiej Młynów Stoisław kawałek selera i pora natak pietruszki sól, pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu(...)śmietanki 12 % 2,5 l wody lub troszkę więcej Wykonanie : Kiełbasę i boczek kroimy w grubą kostkę, warzywa obieramy, marchewkę kroimy w plasterki a seler wkładamy w kawałku.Por i natkę związujemy i również wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko połowa wody, gdy woda się zagotuje dodajemy łyżkę soli, ziarenka ziela i pieprzu, gotujemy około 5 minut następnie dodajemy Kaszę
Sama słodycz i szczypta chilismaku niż na przykład kapusta pekińska, ale dłużej po dodaniu sosu utrzymuje świeżość od masłowej. Dzisiaj przepis na sałatkę z jej udziałem. Składniki: ok. 200 g chudego parzonego boczku 2 sałaty rzymskie mini kostka niezbyt miękkiej fety (użyłam ziołowej) puszka czerwonej fasoli opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 łodygi selera naciowego 1 łyżka majonezu łyżeczka soku z cytryny lub musztardy(...)kubek jogurtu naturalnego lub chudej śmietany (250 g) łyżka oleju pieprz Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na łyżce oleju. Ostudzić. Sałatę poszatkować na paski, fasolkę odcedzić i przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry, a fetę w kostkę. Selera pokroić w paseczki. W kubku wymieszać śmietanę, majonez, sok z cytryny lub musztardę. Doprawić pieprzem. Wlać do składników sałatki i delikatnie
Czerwień i błękitmnie zupa minestrone, prosty i pyszny przepis. Włoska jarzynowa zupa minestrone alla Bogdan Magierski Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół(...)opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól, Jak przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem
Ugotowane pozamiatanekażda) 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju 8 łyżek oleju ze słoiczka z pomidorami 1 duża kula mozzarelli 8 plasterków szynki parmeńskiej albo wędzonego boczku 50g sera żółtego, twardego Sól (ja używam morskiej albo himalajskiej), pieprz świeżo zmielony posiekana natka pietruszki, około 3 łyżki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć i płasko rozłożone naciąć(...)sera, pietruszki, soli i pieprzu. Farsz nie powinien wychodzić poza kieszeń, dlatego należy złączyć mięso w miejscu rozcięcia lekko dociskając do siebie. Zawinąć kawałki kurczaka w plastry szynki lub boczku tak, żeby całe nacięcie było przykryte. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, położyć na nim mięso, polać resztą
Moja Mama Gotujesię co rozwodzić – martini, to martini, tonic to tonic. Ładnie podany, przez miłą kelnerkę. Bardzo przyjemny gest na początek kolacji. Następnie przed nami pojawiały się kolejne dania: Boczek marynowany obsmażany, mus jabłkowy, wiśnie i borowiki peklowane, pumpernikiel – przystawka pyszna, idealnie przyrządzony boczek, fajnie komponujące się dodatki. Bardzo smacznym akcentem nadającym daniu charakter był skruszony, lekko podsuszony pumpernikiel. Danie naprawdę bardzo
Kate's Kitchenokoło 1/2 szkl. rosołu 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 marchewki z rosołu 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia ewentualnie sól, pieprz do okraszenia pierogów: 20 dag. wędzonego boczku, 1 szalotka WYKONANIE: ciasto: wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia, mąkę i sól wsypujemy do miski, wbijamy żółtka, mieszamy, dolewamy wodę, łączymy, następnie wyrabiamy ciasto na stolnicy,musi(...)mięso, smażymy około 5 min.dolewając rosół,jeśli mięso jest za suche, następnie lepimy pierogi, wodę gotujemy ze szczyptą soli, wkładamy pierogi i gotujemy około 5 min. od wypłynięcia, boczek kroimy w drobną kostkę, szalotkę siekamy drobno, smażymy około
Kuchnia BeatyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 ziemniaków, 100 g boczku wędzonego, 35 dag mieszanki chińskiej, opakowanie serka brie, 40 g tartego sera Grana Padano, 150 g tartego sera żółtego, 3 czubate łyżki śmietany, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, natka pietruszki. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej(...)wodzie, kroję w plastry. Boczek kroję w paseczki, podsmażam na odrobinie oleju na rumiano. Dodaję mieszankę chińską, chwilę razem smażę. Śmietanę łączę z tartymi serami: żółtym i Grana Padano, doprawiam solą i rozmarynem. Brie dzielę na połowę, kroję w plastry. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, papryki i zioła prowansalskie, 1/2 serka brie, 1/2 mieszanki chińskiej, 1/3 ziemniaków, papryki i zioła prowansalskie
JejKuchnianiedługo na blogu pojawi się przepis na udka z królika. Domaradzki pasztet z królika - kuchnia podkarpacka Składniki: przodek i podroby królika 150 g podgardla wieprzowego 100 g wędzonego boczku 250 g wątróbki (cielęcej lub wieprzowej) 100 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) 60 g słoniny 3-4 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 1 sucha bułka(...)jajka 20 g suszonych grzybów gałka muszkatołowa, sól i pieprz Przodek i podroby, boczek, oczyszczone warzywa i grzyby dobrze płuczemy, dodajemy liście laurowe i ziarna pieprzu, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. W połowie gotowania solimy, a pod koniec dodajemy słoninę w kawałku i gotujemy jeszcze około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie zdejmujemy
Trzeci talerz