DODATKOWO : 300 g szparagów 200 g cienkich plastrów boczku kilka młodych ziemniaczków pomidorki koktajlowe do ozdoby olej PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty(...)licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy je na talerz i studzimy. Szparagi owijamy plastrami boczku i pieczemy na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Stek grillujemy 5-7 minut z jednej i drugiej strony lub pieczemy na patelni z dodatkiem masła. Stopień wysmażenia regulujemy sami, ja przygotowałam stek wysmażony. Mięso po upieczeniu odkładamy na deskę, czekamy kilka
Kulinarne Fantazje MarioliParzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE - ścinki wołowe 2 kg (2-3 mm) -boczek 3 kg (13 mm) -karkówka 2 kg (13 mm) -3 kg mięsa 1 klasy z szynki i łopatki po połowie . (1,5 kg mielimy na szarpaku natomiast drugie 1,5 kg tniemy w drobną kostkę 1-1,5 cm) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-19 g/kg(...)podczas mieszania z przyprawami i 200 mil przed napełnianiem jelit WYKONANIE Kupione mięso myjemy i tniemy w kawałki 4 na 4 cm w pierwszej misce ścinki wołowe w drugiej boczek i karkówka i w trzeciej mięso pierwszej klasy. Peklujemy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Następnie rozdrabniamy i przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. chowamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kolejn\u0105 godzin\u0119.\r","Pieczemy w 200 stopniach ok 50 min.\r","10 min przed ko\u0144cem pieczenia wyjmujemy chleb z foremki i podpiekamy od do\u0142u i boczki.\r","Kilkukrotnie w czasie pieczenia warto przesmarowa\u0107 wierzch chleba zwil\u017conym wod\u0105\u00a0p\u0119dzlem. \r"]} Drukuj Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach Składniki 560 g mąki pszennej(...)Odstawiamy przykryty chleb do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Pieczemy w 200 stopniach ok 50 min. 10 min przed końcem pieczenia wyjmujemy chleb z foremki i podpiekamy od dołu i boczki. Kilkukrotnie w czasie pieczenia warto przesmarować wierzch chleba zwilżonym wodą pędzlem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybki-pszenny-chleb-pomidorami-drozdzach/ MieszamWGarnku Artykuł Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI 2 kalarepy- duże 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g boczku wędzonego 1 łyżka masła sól pieprz tymianek kminek szczypiorek ok 1/2 l wody Boczek pokroić w kostkę i wytopić, dodać pokrojoną cebulę a po chwili pokrojone warzywa, przesmażyć, dodać masło, przyprawić wlać wodę i zagotować. Gdy warzywa są prawie miękkie, zmiksować. Doprawić
harrisaSkładniki: schab bez kości 4 sztuki duże, musztarda sarepska 4 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ogórki kiszone 2 sztuki, boczek wędzony 4 plastry, smalec 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, mąka pszenna 6 łyżek, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 litr kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku(...)foliowym, każdy kotlet posmarować musztardą i nałożyć porcje ogórka, cebuli, boczku, posypać trochę pieprzem ciasno zwinąć na zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką obwiązać, na smalcu w garnku szybkowara zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wlaćwodę, dodać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały, dodać kostki rosołowe, ziele i liście laurowe, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym
W Mojej Kuchni Lubięschabu bez kości, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, 150 g pomidorów suszonych, 100 g boczku wędzonego, 100 g tarkowanego sera Mozzarella, 20 g masło, 1/2 słoiczka marynaty Kujawski "Ostra papryka - czosnek - zioła", olej, sól, pieprz. Dzisiaj mój drugi przepis z wykorzystaniem marynaty Kujawski, które jakiś czas temu otrzymałam do wypróbowania. Zdecydowałam się(...)kawałek mięsa delikatnie rozbić i dokładnie obtoczyć marynatą Kujawski. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby mięso dokładnie przeszło przyprawami. Następnie w środku każdej kieszonki umieścić plaster wędzonego boczku, pomidora suszonego oraz około łyżki sera. Docisnąć. Tak przygotowane mięso ułożyć na grillu, lub w piekarniku z opcją grill i grillować z obu stron, do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Paprykę
Świat Domowej Kuchnidzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie – kilka Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą dodajemy do wywaru. Boczek kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewylubię kiedy w gołąbkach jest mniej więcej tyle samo ryżu co mięsa. Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem Składniki: 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu średniej wielkości włoska kapusta łyżka smalcu granulowany czosnek papryka słodka pieprz sól Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści. Wycinamy głąb z kapusty(...)liści, uważając aby ich nie uszkodzić i delikatnie ścinamy zgrubienia z każdego liścia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy go razem z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa, dzięki temu nasz farsz będzie spoisty. W dużej misce mieszamy mięso mielone z mielonym ryżem. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym liściu
PatiGotujekorzeń pietruszki kawałeczek selera 1 mała cebula kawałeczek włoskiej kapusty kawałeczek pora (tylko ta biała część) sól do smaku (u mnie były to 3-4 łyżeczki) cienkie plasterki wędzonego boczku drobno posiekana natka pietruszki 2 – 2,5 litra wody Przygotowanie: Na wędzonych kościach, kurczaku i włoszczyźnie przygotowałam wywar. Trochę go odparowałam, żeby stał się bardziej „tęgi”. Z wywaru wyjęłam mięso(...)gotowałam do miękkości. Gdy szparagi zmiękły, dodałam mięso z ćwiartek z kurczaka i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam tylko solą do smaku. Na suchej patelni podprażyłam plasterki boczku tak, aby powstały z nich chrupiące chipsy. Zupę serwowałam z boczkowymi chipsami posypaną drobno posiekaną natką pietruszki
Kate's Kitchenszklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem(...)dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem
Fitsweet.meopakowania spaghetti Barilla 1 duży ząbek czosnku 1 pęczek liści z rzodkiewki 4 połówki orzechów włoskich 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka serka mascarpone 1 plaster (1 cm grubości) boczku wędzonego surowego świeżo mielony pieprz szczypta soli Do gotującej się wody dodajemy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al’dente. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy
Kuchnia na wzgórzurobione samodzielnie i oczywiście zgodnie z dietą rozdzielną, czyli bez jajek. Jak już wyeliminujemy jajka to czas na kolejny krok. Tym krokiem jest wyeliminowanie mięsa, w tym przypadku najczęściej boczku. Aga zastąpiła boczek pieczarkami. Tak naprawdę nie pamiętałem jakie były fundamenty potrawy wyjściowej do momentu gdy zostałem uświadomiony podczas obiadu. Podziwiam KREATYWNOŚĆ Agnieszki, obiad fantastyczny. P.S. Trochę się do uwolnienia
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezalewie 330 g Natureta Szparagi świetnie sprawdzają się jako obiadowa ”sałatka” lub produkt do dalszej obróbki. 5 jaj na twardo 6 plastrów boczku wędzonego miks sałat Składniki na sos do sałatki: 4 łyżki octu winnego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy z oliwek miód 1 łyżeczka sól(...)himalajska do smaku Wykonanie: Mix sałat kładziemy na przygotowany duży półmisek.Jajka gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w ósemki kładziemy na mix sałat.Boczek wędzony zwijamy w ruloniki i kładziemy po między jajeczkami . Szparagi odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałeczki kładziemy koło jajeczek.Składniki do sosu przekładamy do plastikowego pojemnika i miksujemy.Polewamy
Różowa kuchniaJeżeli nie polejemy kotletów boczkiem będzie to danie wegetariańskie:) SKŁADNIKI 5 ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie. 1 jajko 1/2 szklanki mąki FARSZ 1 cebula 1/2 papryki 1/2 bakłażana 1 łyżka masła sól pieprz kminek ostra papryka tymianek 1 jajko lub 1 serek topiony olej lub smalec do pieczenia Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić, połączyć z jajkiem i mąką, szybko wyrobić(...)pokroić w kostkę, przesmażyć, przyprawić. Ciasto rwać i spłaszczać w dłoni nakładając po łyżce farszu, dobrze skleić i delikatnie spłaszczyć. Pieczemy na średnio rozgrzanym tłuszczu. Do polania kotletów wytopiłam boczek z cebulką ale można też podać z ulubionym sosem. Z tej ilości składników wychodzi 7 dużych kotletów
harrisa