boczek - 14002 przepisów (strona:484/934)

Kiełbasa zwyczajna 220

parzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2,5 kg łopatki 1 i 2 klasa razem  - 13 mm -3 kg ścinki (z boczku, szynki, schabu, karkówki) 2 klasa  - 13 mm -2,5 kg ścinki (z łopatki ,szynki ,schabu ,karkówki ,boczku) 3 klasa – 2,3 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -czosnek 4-5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Spring Rolls 5003

papieru ryżowego, ale nie taki diabeł straszny jak go malują i moje sajgonki wyszły bardzo pyszne!  Składniki na około 6 sztuk 5 małych pieczarek 100 g boczku wędzonego w plastrach pół czerwonej cebuli 1 mała papryczka jalapeno 1 łyżka gęstej śmietany 18% papier ryżowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki, cebulę, papryczkę siekamy w kosteczkę. Boczek kroimy w paseczki. Całość podsmażamy

Delusional Trine
Polędwiczki pieczone z boczkiem i cebulą 257

mięsa na konkretny obiad:). Podałam ją z mizerią i pieczonymi ziemniakami, bardzo nam smakowała. W smaku bardzo podobna do szaszłyków kupowanych na mieście.  500g polędwiczek wieprzowych 100g wędzonego boczku w plastrach 3 cebule 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki keczupu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w piórka. Polędwiczki nakrawamy wszerz(...)powstały "kieszonki". Nacieramy je przyprawami, do każdej kieszonki wkładamy po plasterku boczku i cebulę. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.  2. Wodę, keczup, musztardę, miód i przyprawy mieszamy ze sobą. Zalewamy polędwiczki.  3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę

Szefowa kuchni
Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą 127

wygląda sprawa z wołowiną, czy przygotowujecie ją czasami i w jaki sposób? Składniki: (3 - 4 porcje) 1 kg wołowiny (u mnie rozbratel)  3 - 4 cienkie plastry boczku (w przypadku, gdy wołowina jest słabo przerośnięta tłuszczem) 2 cebule 6 - 7 suszonych pomidorów 6 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżeczki suszonego roztartego rozmarynu świeżo mielony pieprz(...)przed dalszą obróbką i oczyścić je z cebuli i pomidorów. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Dno brytfanki do pieczenia wyłożyć boczkiem lub posmarować oliwą, poukładać na nim podsmażoną wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, a na wierzchu równomiernie rozłożyć cebulę i pomidory łącznie z pozostałością marynaty. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki

Kuchcik gotuje
zasmażana kapusta kiszona z jabłkiem... 242

Składniki boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jabłka 2 sztuki, mąka pszenna 1 łyżka kapustę kiszoną zalać wodą, wsypać cukier, liście laurowe, kostkę(...)rosołową i gotować do miękkości kapusty, po ugotowaniu odlać nadmiar wody z kapusty, zostawić wody trochę na dnie boczek świeży pokroić w kostkę, usmażyć razem z cebulą pokrojoną, wszystko dodać do kapusty, wsypac pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, dodać starte jabłka ze skórką na tarce większe oczka wszystko wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas zamieszać, na koniec

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z sarniny 121

blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny 2 średnie marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g boczku surowego 2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki  mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka tymianku 1 liść laurowy 3 ziela(...)angielskie sól pieprz Mięso pokroić w kawałki i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać olej i  zrumienić mięso z każdej strony, a następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę w piórka. Marchewkę pokroić w półplasterki, a seler w słupki, a następnie dodać do mięsa i chwilę smażyć mieszając. Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem i zalać winem

O kuchni z uczuciem
Kopytka bezglutenowe 160

ziemniaków - można je przepuścić przez praskę ale ja rozgniotłam gęstym tłuczkiem do ziemniaków 250 ml mąki bezglutenowej jaglanej 2 jaja  ciepła woda - 100-200 ml odrobina soli Okrasa: boczek, cebulka, tłuszcz - ja użyłam smalcu domowej roboty Składniki na ciasto dokładnie zagnieść na początek dodając mniejszą ilość wody. Jeśli ciasto będzie gęste można dodać więcej wody ale ostrożnie... ciasto musi(...)się i nie rozlecą się w gotowaniu. Gotować ok 1 minuty od czasu wypłynięcia. Odcedzić i odrobinę przelać zimną wodą.  Zrobić okrasę. Tłuszcz rozpuścić na patelni, wrzucić pokrojony boczek i go podsmażyć. Jak się zrumieni dodać cebulkę pokrojoną w kostkę. Zrumienić. Polać kopytka. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
pesto ze szparagami (bez glutenu, paleo) 156

potem gotujemy. Szparagi obieramy obieraczką do warzyw na cienkie paski, aby swoim kształtem przypominały makaronowe wstążki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię dosłownie na 30 sekund, aby tylko delikatnie się podsmażyły. Boczek również podsmażamy na patelni. Pesto przygotowujemy blendując 1,5 szklanki bazylii, ¼ szklanki oliwy, 2 łyżki orzeszków pini, 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy wstążki makaronowe(...)szparagów, boczek, groszek i ⅓ szklanki pesto. Jeśli tolerujecie i stosujecie w swojej diecie, to można delikatnie całość posypać parmezanem. Smacznego! Artykuł pesto ze szparagami (bez glutenu, paleo) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 489

denary albo lordy. Jakie kombinacje smakowe można stworzyć na ich bazie? Sprawdź kilka inspiracji na pyszne połączenia! Zapiekanka ziemniaczana z wędliną Plasterki ziemniaków z kawałkami kiełbasy, szynki albo boczku to bardzo popularne i proste składniki, z których przygotujesz pyszny obiad. Jednak dzięki doborowi odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy, że zwykłą szynkę zamienisz(...)ziemniaków z warzywami, mięsem, rybami… Co zrobić, by zapiekankę przyrządzić w zupełnie innej formie? Postaw na babkę ziemniaczaną ! To danie szczególnie popularne na Podlasiu, piecze się je z dodatkiem boczku, grzybów, mielonego mięsa, albo po prostu obficie doprawia się je ziołami. Miękki środek i chrupiąca skórka na zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa biała kaszanka 204

wyroby przynajmniej wiemy z czego są zrobione i używamy naturalnych przypraw bez wzmacniaczy smaku. Do kaszanki użyłam zestawu od firmy Tradismak .  Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 200 gram boczku surowego 400 gram kaszy gryczanej  400 gram kaszy jęczmiennej 4 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu Sól, pieprz 4 łyżki przyprawy krupniok śląski biały Tradismak Jelita(...)wieprzowe Tradismak Sznurek masarski Tradismak Sposób przygotowania: Łopatkę i boczek kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso wyjmujemy z rosołu, pozostawiamy do ostudzenia. Obydwie kasze wsypujemy do garnka, zalewamy 3 litrami gorącego rosołu, garnek przykrywamy pokrywką

Bajeczna Kuchnia
Łazanki z makaronem szpecle 139

Kuchnia Bawarska w moim wydaniu Składniki • 1 kg kiszonej kapusty( mam kapustę z marchewką  i cebulką przepis w mojej kolekcji ) • 300 g kiełbasy  • 100 g surowego boczku wędzonego • 1 cebula  • ząbek czosnku  • 1 opakowanie szpecli (kluski lane gotowane) • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej  • pęczek ziół lubczyk ,pietruszka może być z zamrażarki  • sól  • pieprz Sposób(...)przepłukać ugotować do miękka odcedzić wodę 2.  Do wrzątku wrzucić szpecle gotować aż wypłyną  odcedzić dodać do kapusty nie gotować już 3.  Na patelni podsmażyć pokrojony boczek dodać cebulę, przeciśnięty czosnek ,pokrojoną kiełbasę .  Wszystko razem usmażyć dodać do kapusty dodać  posiekane zioła i przyprawy wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Kopytka ze skwareczkami i jajkiem pod serową pierzynką 147

Kopytek chyba nie muszę opisywać? Pewnie większość osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu.   Już Wam je opisywałam wcześniej - klik , a tym razem prezentuję w niespotykanej wersji, którą baaardzo pozytywnie zaskoczył mnie mój mąż.  Postanowiłam(...)seeer! Jeśli nie znacie sera korycińskiego , to zapewniam, że po jego spróbowaniu - na stałe zagości w Waszej lodówce. Polecam! kopytka z tego przepisu - klik Dodatkowo: 1 cebula chudy boczek lub dowolna kiełbaska 2 jajka ser koryciński ( polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ; w ostateczności może być zwykły żółty) Ponadto: olej do smażenia Cebulę posiekać, a boczek/kiełbaskę pokroić

Di gotuje
Smietankowe penne ze szparagami 120

niestety przyczyniają się do odkładania kwasu moczowego w organizmie. SKŁADNIKI (dla 4 osób) pęczek młodych zielonych szparagów 400 g makaronu penne lub tagliatelle 100 g plastrów surowego wędzonego boczku 400 ml śmietanki 12 lub 30 % 1 łyżka masła 8 pomidorków koktajlowych sól pieprz parmezan lub inny twardy ser do posypania szczypta szafranu - opcjonalnie Szparagi łamiemy w  najtwardszym miejscu, dzięki(...)wrzucamy makaron i gotujemy na pół twardo. Hartowanie w zimnej wodzie pomoże na zachowanie koloru oraz chrupkości i sprężystości warzyw. Na suchej, głębokiej patelni lub w woku przesmażamy pokrojony boczek. Kiedy się zrumieni zalewamy go śmietanką i dodajemy pokrojone w 2 - 3 cm kawałki szparagi. Doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy nitki szafranu, sól oraz pieprz. Gotujemy przez

Kuchnia od dwojga
Pieczeń boczkowa z warzywami 152

piątkowy wieczór mam dla Was przepis na pyszną pieczeń boczkową. Pieczeń doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1,5 kg boczku bez kości, 700g łopatki, 2 cebule, 2 marchewki, ½ selera, 4 jajka, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę oraz selera gotuję al dente we wodzie. Cebulę kroję(...)piórka i szklę na oliwie. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól. Dokładnie wyrabiam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm. Wyrównuję. Wierzch blaszki przykrywam folią aluminiową. Pieczeń

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem 163

łazanki to polecam tą zapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli  kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste ) 6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30 % sól, pieprz do smaku Masa jajeczna: 1 spore jajko 1/2 kubeczka(...)łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz  mała garstka sera startego na wierzch 1. Zamrożony bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. 2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki słodkiej papryki :) Całość mieszamy

Gotowanie...to proste !