później wychodzi. A wyszło pysznie, więc gorąco polecamy, nie tylko do piekarnika, również na grilla ;) Składniki 4 udka z kurczaka 300 g ziemniaków 1 cebula 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, doprawiamy solą i pieprzem, odciskamy z nadmiaru płynu. Udka(...)kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy kości. Udka rozkładamy skórą do spodu, dodajemy farsz, zawijamy jak na roladki, oprószamy solą i pieprzem. Udka owijamy w boczek, układamy na blaszce, zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubioną surówką. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenSkładniki filet z kurczaka czerwona cebula półwytrawne białe wino boczek wędzony kilka pieczarek śmietana 18% sól, pieprz, estragon 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokroić na dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, estragonem i czosnkiem. Podsmażyć na łyżce oleju na ładny brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka
Gaździnka warzyprzyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majeranku suszonego Dodatkowo: kminek do posypania farszu mięsnego kilka plasterków chudego boczku do wyłożenia formy lub tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania ścianek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki farszu umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy (można np. mikserem). Krok(...)Formę wykładamy plasterkami chudego boczku, wykładamy farsz mięsny, obsypujemy kminkiem - wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy przez 70 minut na środkowym poziomie. Najlepiej, jeżeli wierzch pieczeni będzie dobrze zrumieniony -w razie czego, można podnieść temperaturę i podpiec jeszcze chwilę pieczeń. Smacznego
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI -groch połówki -ziemniaki -marchew -cebula -wędzona kiełbasa,boczek i skóra wieprzowa - kulki z mięsa mielonego przyprawione jak na kiełbasę np;białą PRZYPRAWY -majeranek -sól -pieprz czarny -ziele angielskie -liść laurowy Wykonanie Do garnka wlewamy wodę do połowy wrzucamy skórę wieprzową wędzoną,listki laurowe,ziele angielskie oraz sól i gotujemy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.muszlach makaronowych i pomidorach są pyszne. 200 g makaronu muszle 40 dkg kurek 2 cebule 750 ml przecieru pomidorowego tymianek świeży bazylia świeża sól, pieprz oregano 15 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 ząbki czosnku papryka wędzona koper świeży 10 dkg sera żółtego olej rzepakowy Makaron muszle gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję(...)przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam. Kaszę kuskus zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na 15 minut. Do kaszy dodaj kurki i boczek który przesmażyłam na patelni, pokrojony koper, sól, pieprz, starty ser żółty i mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos pomidorowy. Muszle nadziewam farszem i układam w sosie, wstawiam do nagrzanego
wesoła kuchniaPrzygotowałam roladki z indyka z nadzieniem z boczku oraz sera żółtego.Miła odskocznia od wszech obecnych roladek z drobiu.Można ją podawać z ziemniakami ,ryżem lub kaszą .Jest łatwa i szybka w wykonaniu. składniki: 5 plastrów z podudzia z indyka 5 plastrów cienkiego wędzonego boczku 5 plasterków szynki przyprawa gyros pieprz świeżo zmielony ,sól jajko oraz bułka
Ugotujmy Cośpostaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom, podczas pieczenia pachnie w całym domu. Ciasto drożdżowe jest puchate i leciutkie, idealne do tego nadzienia z boczku. Polecam gorąco. Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniektórym może przypaść do gustu!.Polecam. Kluski kładzione: 1.5 szklanek.mąki 2 jajka lub 3 w zależności sól pieprz słodka czerwona sypka papryka szczypta ostrej papryki gałka muszkatołowa Kawałek boczku w kosteczce 1 cebula kostka oliwa ******************************** Jajka rozkłócić z 3 łyżkami wody letniej i dokładnie połączyć z mąką i przyprawami.W garnku zagotować wodę z solą , kłaść łyżką kluski.Gotujemy ok.3(...)minut.Cebulę na oliwie udusić wraz z boczkiem.Kluski wyłożyć na talerze , polać boczkiem z cebulką i posypać natką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwarstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam! Składniki: 40 dag makaronu penne ½ kg mięsa mielonego z indyka 15 dag chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 mała cukinia 1 biała papryka 1,5 szklanki sosu pomidorowego jak do spaghetti 15 dag startego ostrego sera np. cheddar Zioła prowansalskie do smaku Sól himalajska(...)smaku Świeżo mielony pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa
Wanilia i Kardamonkanapek. Tym razem zrobiłam kiełbasę do słoików nieco bardziej aromatyczną. Z dodatkiem ziela angielskiego oraz kolendry. Wyszła naprawdę smaczna :) Składniki: Na 1kg mięsa łopatki wieprzowej( można dodać nieco boczku lub podgardla jeśli lubicie bardziej tłustą wędlinę) 5g majeranku 3g ziaren pieprzu czarnego 1g ziaren kolendry 1g ziaren ziela angielskiego 18g soli peklowej wtedy mięso jest bardziej różowe ale można(...)też użyć zwykłej soli 1-2 ząbki miażdżonego czosnku 100ml zimnej wody Przygotowanie: Mięso pokroić i zmielić na sitku o dużych oczkach( nr.3) Jeśli będzie dodawany jeszcze boczek lub podgardle wtedy bardziej tłuste kawałki zmielić na sitku o drobnych oczkach(nr.1). Mam taką zasadę, że najbardziej tłuste kawałki mielę na najmniejszym sitku, chudsze na średnim a zupełnie chude mięso
W garach u GosiSKŁADNIKI Kapusta kiszona 200 g boczek wędzony 50 g 1 cebula 2 paróweczki smalec lub olej zielenina Do rondla wkładamy trochę smalcu wrzucamy pokrojony boczek i cebule, chwilę podduszamy i dodajemy pokrojone w plasterki parówki. Wszystko musimy delikatnie podsmażyć. Dodajemy kiszona kapustę i tylko wymieszać a następnie wyłożyć na talerz, posypać zieleniną. Taką sałatkę możemy zjeść na wiele sposobów
harrisaokresie kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, gdyż wzmaga się wtedy ochota na sycące dania jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku 2 szklanki fasoli cebula kiełbasa koncentrat pomidorowy boczek wędzony przyprawy bulion Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Fasolkę ugotować do miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć
Pieguskowa Kuchniamoim pierwszym „dzieckiem” na Youtube. Mam nadzieję, że króciutki filmik zachęci Was do zmierzenia się z tym daniem. Zapraszam:) ZRAZY WOŁOWE wołowina (udziec lub ligawa) marchewka cebula boczek wędzony ogórek kiszony musztarda sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie mąka i suszone grzyby opcjonalnie Mięso pokroić na plastry i roztłuc dość cienko (najlepiej przez woreczek foliowy wówczas mięso(...)będzie się rwało). Posolić i popieprzyć oraz posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku marchewki, boczku, cebuli i ogórka. Zwinąć ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczką). Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą
Pieguskowa Kuchniałyżeczka cukru * sos: - 1 średnia cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżka oleju - 1 mały kubeczek śmietany 42% (lub 30-36%) - sól, pieprz - świeży tymianek * dodatkowo: - 6 plastrów boczku - mozzarella Ciasto: Przygotowanie ciasta w Tefal CC: Do misy wsadzić mieszadło do wyrabiania, wlać mleko, wodę, 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże. Ustawić temperaturę 30 stopni, obroty: 5, czas: 30s. Włączyć(...)przypalić. Zdjąć z ognia i dodać listki świeżego tymianku (ok. 1 łyżeczka) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Nałożyć sos i obsypać startą mozzarellą. Na wierzch wyłożyć pokrojony boczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 20 minut. Smacznego
CookYourselfkażdej porcji nakładamy po porcji sera, całość szczodrze posypujemy nie za drobno posiekaną bazylią i delikatnie skrapiamy redukcją balsamiczną. To danie nie jest ani odrobinę podobne do śliwek w boczku, co to to nie. Owszem – brzoskwinia też śliwka, pestkę ma, prosciutto jak i boczek – też wieprzowina. Ale to, jaki duet tworzą, to już inna bajka – letnia, słoneczna i soczysta. Kontrasty
Karo in the Kitchen