boczek - 14002 przepisów (strona:486/934)

Pieczeń boczkowa z warzywami 149

piątkowy wieczór mam dla Was przepis na pyszną pieczeń boczkową. Pieczeń doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1,5 kg boczku bez kości, 700g łopatki, 2 cebule, 2 marchewki, ½ selera, 4 jajka, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę oraz selera gotuję al dente we wodzie. Cebulę kroję(...)piórka i szklę na oliwie. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól. Dokładnie wyrabiam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm. Wyrównuję. Wierzch blaszki przykrywam folią aluminiową. Pieczeń

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem 156

łazanki to polecam tą zapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli  kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste ) 6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30 % sól, pieprz do smaku Masa jajeczna: 1 spore jajko 1/2 kubeczka(...)łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz  mała garstka sera startego na wierzch 1. Zamrożony bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. 2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki słodkiej papryki :) Całość mieszamy

Gotowanie...to proste !
Kiełbasa Jałowcowa Mix 243

Podsuszana Po wędzeniu SUROWIEC -szynka 1 kg -boczek 1 kg -wołowina ścinki 1 kg -łopatka 1 kg -podgardle 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól 17-19 g/kg – do podgardla -jałowiec mielony 1 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -przyprawa jałowcowa 7 g/kg(mieszanka przypraw) -czosnek świeży 8 g/kg -jelita wieprzowe 28-30 -woda 150 mil dodana(...)kawałki i dajemy do miseczki z wołowina. Czas peklowania 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. ROZDRABNIANIE  -szynka krojona nożem w kostkę 1 cm -łopatka 13 mm -boczek 10 mm -podgardle 8 mm -wołowina ścinki oraz wykrojone kawałki z łopatki 2-3 mm Dalsze czynności Po rozdrobnieniu dodajemy wszystkie przyprawy oraz 150 mil wody i wyrabiamy do kleistości

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
WIELKANOCNA GALANTYNA LAST MINUTE 129

Jeśli chcecie, abym nagrała filmik jak sprawnie luzować kurczaka - dajcie znać w komentarzu! Składniki: 1 kurczak (1,5 - 2kg) 100g wątróbki drobiowej kilka bardzo cienkich plastrów szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej / boczku - to co lubicie 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku suszone oregano sól i pieprz mielone chilli wędzona papryka folia do pieczenia mrożone maliny pistacje niesolone + garść do serwowania konfitura(...)smak, po upieczeniu moc przypraw nieco blednie. Wyluzowany drób rozłóżcie na płasko na folii do pieczenia, skórą do dołu. Oprószcie solą i pieprzem. Na górę połóżcie plastry szynki lub boczku, a na to schłodzone nadzienie - najlepiej porcjami, nie wszystko na raz. Delikatnie zawińcie kurczaka jak tortillę, starając się, aby jak najmniej farszu uciekło ze środka. W razie potrzeby złapcie skórę

Spektrum Smaku
Wielkanocny żurek bez glutenu i laktozy 183

możecie zrobić na jakimkolwiek innym wywarze.  Składniki: 1 litr zakwasu bezglutenowego na mące z quinoy i mące gryczanej (przepis tu ) 700 ml rosołu z kaczki 200 g wędzonego boczku 2 białe kiełbasy z dzika (mogą być zwykłe) 1 cebula 1 łyżka smalcu 3 ząbki czosnku majeranek starty chrzan pieprz  sól jajka na twardo plasterki ugotowanej marchewki  szczypiorek(...)Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na smalcu. Boczek i kiełbasę kroimy w plasterki i razem z cebulką wrzucamy do rosołu i zagotowujemy go, gotujemy około 5 minut.   Wlewamy rozmieszany zakwas, mieszamy, aż do momentu ponownego zagotowania.  Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dużą ilością majeranku, chrzanem (według uznania, ja lubię sporo, ale tak żeby nie zdominował

Quinoa Raz!
Pasztet z sarny 134

zróbmy sobie przyjemność i podajmy na stół coś troszkę innego. Zaskoczmy bliskich i samych siebie . Cieszmy się czasem który spędzimy z bliskimi ;-) Składniki: 1kg. sarniny 750 dag wieprzowiny najlepiej boczek Cebula×3 Marchew ×2 Pietrucha korzeń x2 Pietruszka natka 1 pęczek Czosnek cała główka Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie Sól  i pieprz do smaku liść laurowy x6 Owoc Jałowca(...)ziaren 2 suche bułki (kajzerki) Smalec gęsi - kilka łyżek Sposób: Mięso sarny kroimy w wielka kostkę Tak samo boczek Smażymy na smalcu gęsim często mieszając i dusimy na małym ogniu dodaaj jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy i przyprawy Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu (może być kostka rosołowa) i zagotować później dodajemy

Viola cooks with passion
Pizza chiena. Neapolitański placek wielkanocny. 182

ciasto na pizzę lub ciasto kruche                             kilkanaście plasterków salami kilka plastrów szynki gotowanej kilka plastrów boczku kilka plastrów mozzarelli 150 g ricotty kilka plastrów sera żółtego 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki 3 jajka surowe 1/2 szklanki startego parmezanu Wykonanie: Przygotować ciasto(...)kupić dwa opakowania ciasta gotowego.   2/3 ciasta ułożyć w natłuszczonej formie do tarty pozostawiając końce wystające około 2 cm ponad brzeg. Ułożyć warstwami salami, mozzarellę, jajka, boczek, ser, szynkę i ricottę. Zalać jajkami wymieszanymi z parmezanem. Przykryć warstwą ciasta uformowaną w koło i założyć brzegi dolnej części ciasta sklejając je palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg

zadanie-gotowanie
Pasztet mięsny z żurawiną 160

suszoną żurawinę. Z dodatkiem  domowego chrzanu  będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)jajka 2 bułki kajzerki 2 garści suszonej żurawiny Wykonanie: Boczek, łopatkę i łatę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, obraną marchewkę i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec dodajemy wątróbkę i zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i warzywa

Kulinarne przygody Gatity
Mielonka z szynkowaru 215

może też z powodzeniem znaleźć się na półmisku wędlin. Bardzo łatwo się kroi, a dzięki dodanej soli peklowej ma piękny różowy kolor. 800 g. surowej szynki 300 g. surowego boczku 0,5 szklanki zimnej wody 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę i boczek przekręcić przez maszynkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Klops mięsny z pieczarkami 179

mięsa mielonego z łopatki 3 jajka bułka kajzerka 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 5 dużych pieczarek tłuszcz do smażenia kilka plastrów surowego, wędzonego boczku Przygotowanie : Do mielonego mięsa dodać jajka, namoczoną wcześniej w wodzie twardą, suchą bułkę ( oczywiście odciśniętą przed dodaniem do mięsa), przyprawy i wyrobić dokładnie Umyte pieczarki pokroić drobno i przesmażyć je na tłuszczu(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć razem, przestudzić Grzyby z czosnkiem dodać do mięsa, całość wyrobić dokładnie- najlepiej ręką i przełożyć do foremki wyłożonej papierem, ( ucisnąć) na wierzch położyć plastry boczku Piec ok. godziny w temp. 180*C, ja piekłam w prodiżu. Jeśli mięso podamy na ciepło do ziemniaków i dodamy surówkę to będziemy mieć świąteczne danie

Proste Potrawy
Wielkanocna zupa chrzanowa 105

KREM CHRZANOWY Składniki:  1 l bulionu 4-5 ziemniaków 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz do smaku grzanki lub chipsy z boczku do podania Przygotowanie: W bulionie gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemnaki.Cebule kroimy w kostkę i szklimy na patelni, a potem dodajemy do gotujących sie ziemniaków. Śmietanę łączymy z chrzanem(...)bulionu. Gotujemy przez chwilę.  Całość miksujemy blenderem na krem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub usmażonymi na suchej ptelni cienkimi plastrami boczku

Bon appetit mon amie
PASZTET POMIDOROWY 140

toż to prawie darmo a starczy dla całej rodziny. Do dzieła!!! Składniki:  500 g mięsa na gulasz z indyka  450 g drobiowej wątróbki  135 g wędzonego boczku  2 małe jajka  2 duże marchewki puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą 3 małe cebule białe  6 łyżek kaszy manny + 1 łyżka  sól(...)ziele i liść).  Gotować do miękkości. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć mięso, marchew i w tej samej wodzie ugotować wątróbkę. Mięso wystudzić.  Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, wymieszać z mięsem i wątróbką, dodać puszkę pomidorów. Wszystko razem zmielić blenderem   Do masy dodać jajka, przyprawy i 6 łyżek kaszy manny. Małą blaszkę wysmarować tłuszczem i wlać masę

pieprzny smaczek
Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami 121

połączenie smaków okazało się rewelacyjne. Kiełbasa wyszła przepyszna. Danie przygotujecie w niecałą godzinę a danie powali całą rodzinę na kolana- zapewniam. Składniki: 5 białych kiełbas parzonych 15 dag wędzonego boczku 2 garście suszonych śliwek 2 cebule 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania naczyniu Sposób przygotowania: Cebule pozbawiamy łupin. Kroimy w cienkie piórka. Mieszamy w misce(...)majeranku. Delikatnie opruszamy także solą i pieprzem. Kiełbasę płuczemy w zimnej wodzie, nakłuwamy z każdej strony widelcem. Przekładamy do formy. Przykrywamy resztą cebuli i śliwek. Ponownie posypujemy  przyprawami. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Wykładamy na wierzch dania. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Ilość porcji: 5 szt Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 436

przez godzinę.   Klopsiki z dorsza na dwa sposoby Klopsiki z dorsza na dwa sposoby (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 800 g dorsza bez skóry i ości 100 g wędzonego surowego boczku 1-2 ostre papryczki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 cebula 15 g suszonych grzybów, podgrzybków lub borowików 2 kiszone ogórki 1 łyżka(...)Sposób przygotowania: Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie, potem gotujemy około 25 minut, odcedzamy i drobno siekamy. Mięso dorsza mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy nożem. Surowy wędzony boczek kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do dorsza. Dodajemy też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie mieszamy. Z dobrze wyrobionej masy z dorsza

WojnaNaSmaki.pl
Pasztet z kurczaka z żurawinami 168

zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki: ok. 1300 g ćwiartek z kurczaka (4 szt.) 200 g filetów z udek kurczaka 200 g wątróbek z kurczaka 250 g boczku wędzonego 3 średnie cebule 2 duże marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 150 g suszonej żurawiny kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej(...)łyżka oliwy (brak na zdjęciu) Wykonanie: Mięso i boczek   umyłam i włożyłam do dużego garnka. Dodałam oczyszczone i umyte warzywa. Na wierzchu rozsypałam przyprawy i zalałam zimną wodą tak, żeby wszystko przykryła. Wstawiłam do gotowania na średnim gazie. Kiedy tylko się zagotowało, zdjęłam szumy,   zmniejszyłam gaz i zostawiłam do gotowania na małym ogniu, żeby tak tylko pyrkało

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania