tych którzy lubią fasolkę po bretońsku ale nie chce im się czekać na fasolę, którą trzeba moczyć Składniki: 1 plaster selera 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 200 g boczku 3 kawałki kiełbasy 2 puszki fasoli piękny Jaś jamar 1 średni przecier pomidorowy 4 L bulionu sól, przepis, domowy kucharek, ostra papryka (wedle uznania) Wykonanie: wziąć fasole i opłukać(...)dobrze wodą, pozostawiać na sitku. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę i seler, wszystko razem podusić, zalać bulionem, dobrze usmażyć kiełbasę i boczek dodać do buliony, następnie dodajemy przecier, doprawić solą, pieprzem, domowym kucharkiem, przegotować i na koniec dodać fasolę nie wcześniej aby nam się nie rozpadła. Doprawić jeżeli zajdzie jeszcze taka potrzeba i fasolka gotowa
W Moim Magicznym DomuRobi się praktycznie sam, a połączenie smakowe sprawia, że zasmakuje każdemu. To jak ? Gotujecie dziś na obiad gulasz? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 20 dag pieczarek sól, pieprz słodka papryka, ostra papryka mielona listek laurowy 3 ziarna ziela ang olej do smażenia 3 łyżki mąki 2 łyżki(...)śmietany Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej, przesmażamy, posypujemy dość obficie paprykami, mieszamy. Na patelnię dokładamy posiekaną cebulę i wędzony boczek. Dokładamy też pieczarki pokrojone na małe kawałki. Przesmażamy razem ok 10 minut. W oddzielnym garnuszku wrzucamy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele ang i listek laurowy. Gotujemy
Z Majeczką w kuchnitego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 250 g wędzonego boczku 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 duży batat pół cebuli 3 ząbki czosnku ¾ czerwonej soczewicy kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę 2 łyżki suszonych(...)mielonego kminku gałązka lubczyku 2 gałązki posiekanego lubczyku 2 gałązki posiekanej natki pietruszki łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%sól i pieprz Boczek i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę (batata nieco grubiej). Zagotować w bulionie. Kiedy warzywa zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przepłukaną soczewicę, pomidory i płatki papryki. Dodać wszystkie zioła
Czerwień i błękitpasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 duża czerstwa bułka 3-4 marchewki (około 350 g) 2 korzenie pietruszki (około 150 g) połowa średniego korzenia selera 2 ząbki czosnku 2 jajka pół szklanki(...)być też łyżka suszonego) pęczek natki pietruszki sól Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler
PatiGotujefareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dwudziestolecia”. Prostota wykonania wbiła nas w ziemię. I oto są, grysikowe njoki, do tego omasta z boczku i cebuli. Pycha <3 Składniki 500 ml mleka 100 g kaszy manny 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki masła 2 żółtka jaj gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie(...)układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypujemy startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekamy 15 min w temperaturze 170°C. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas omasta z boczku i cebuli. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenzajada się nią cała rodzina. To bardzo ciężkie danie a mała miseczka wystarczy by nasycić się na długie godziny. 1 kg fasoli jaś 1/2 kg kiełbasy 300g boczku wędzonego 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki majeranku 5 liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego(...)całą noc. 2. Z fasoli odlewamy wodę, wlewamy 2,5 litra świeżej, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Gotujemy do miękkości przez około 1,5 h. 3. Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na suchej patelni, kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zarumienienia. Wraz z tłuszczem przekładamy do garnka
Szefowa kuchniświetnie, bo mam następną propozycję wykorzystania słonecznego warzywka. Dziś pasztet z dyni. Z założenia powinien być wegeteriański, mój jednak nie jest, bo do jego przygotowania wykorzystałam resztki wędzonego boczku zalegającego w lodówce. Zależy jakiej odmiany dyni użyjesz pasztet może być słodkawy w smaku. Nam to nie przeszkadzało, bo z domowym, chrupiącym pieczywem smakował wyśmienicie. Możesz jednak zniwelować słodycz dodatkiem delikatnej(...)wówczas musisz dodatkowo dać jeszcze 1 jajko. Skladniki: 500 g puree z dynii (przepis z bloga ) 2 jajka 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych tarta bułka - opcjonalnie kawałek boczku - opcjonalnie 1 duża cebula 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 4 cm kawałek imbiru kurkuma 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka gałka muszkatałowa 1/4 łyżeczki listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcję dla 4-6 osób: 0,5 kg miękkiej wołowiny 100 g kaszy (mieszanka pęczaku, owsianej i czerwonego ryżu) + 1 i 1/4 szklanki wody 80 g wędzonego boczku 1 cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody sól, pieprz Olej Wielkopolski Słonecznikowy(...)garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod pokrywką, aż do ostudzenia kaszy. W międzyczasie grzyby zalać odrobiną wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia większości tłuszczu. Następnie dodać cebulkę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Na sam koniec, patelnie zdjąć z ognia i do podsmażonej masy dodać ugotowaną kaszę. Całość
Ugotowaćłyżki papryki, ~2 szklanki bardzo ciepłej wody, 1/2 szkl. oleju, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem. Farsz: 4 torebki ugotowanej kaszy, 250-300 gr boczku,2 cebule, 5 z.czosnku,sól 1/2 łyżeczki, pieprz 1/2 łyżeczki, papryka 1 łyżka, majeranek 1 czubata łyżka, garść zielonego, 1 jajko, smalec. Boczek-cebulę-czosnek kroimy i przesmażamy, potem dodajemy
chleba naszegowodzie co najmniej przez całą noc. To chyba tyle tytułem wstępu, najwyższa pora na przepis… Domowa fasolka po bretońsku – składniki 400-500g fasoli 250 g wędzonego boczku 500g kiełbasy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pomidory w puszce 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki majeranku liść laurowy 3-4 ziela angielskie olej do smażenia Domowa fasolka(...)namoczoną w wodzie. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy ok. 1 l wody solimy szczyptą soli i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny. Na patelni przesmażamy drobno pokrojony w kostkę boczek , dodajemy do fasoli. Jeśli wytopi nam się zbyt dużo tłuszczu odsączamy go na sitku. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i również przekładamy ją do fasoli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek lub kiełbasę. Taka zapiekanka wymaga dobrego przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania(...)makaronu łazanek 1/3 główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania) Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przecedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do garnka. Ugotowaną kapustę odcedzamy
Raj dla Podniebieniaszczypty cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, ok. 2 łyżki soli, 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki(...)folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki najlepiej będą smakować z podsmażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego
Moniki Smakołykijako - 2 łyżki roztopionego masła - 1/2 szklanka wody Masa: - 2 duże pory, tylko biała część - 3/4 szklanki startego żółtego sera - 2 jajka - 2 łyżki kwaśnej śmietany - kilka plastrów boczku (opcjonalnie) - 2 łyżeczki suszonej bazylii - sól - pieprz - olej 1. W wodzie rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól . Gdy drożdże(...)przestygły. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, bazylię oraz starty ser, mieszamy tworząc gęsty sos. 4. Na przygotowany wcześniej spód dajemy pory, oprószamy je solą i pieprzem, dajemy boczek i równo rozprowadzamy masę serowo - jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 25-30 minut
Apetyczna babeczkapozytywnie! I nic w zamian nie chciał 😜 Składniki dla 2-3 osób Pappardelle: 300g mąki + do podsypywania 100g puree z dyni ½ łyżeczki soli 1 jajko Sos: 200g wędzonego boczku lub chudego podgardla 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 150ml słodkiej śmietanki 30% 150g sera żółtego typu gouda Sól morska oraz pieprz kolorowy do smaku(...)składniki do misy z założonym hakiem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 10 na ok 1½ minuty, po czym zmniejszamy obroty do 5 i ugniatamy jeszcze przez ok 30 sekund. Sos: Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Podsmażamy kilka sekund. Dodajemy odcedzony makaron, jajka roztrzepane ze śmietanką oraz drobno starty ser żółty. Mieszamy
Kuchnia w czekoladzieogórki kiszone wywar do gotowania: 2 litry bulionu warzywnego ziele ang 3 szt liść laurowy 1 szt sól 3 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% dodatkowo: musztarda 8 plastrów boczku wędzonego bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: *Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy(...)półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki. * Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego). Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste. Po nałożeniu farszu formujemy zraz. Tak postępujemy z całym mięsem. Wszystkie zrazy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano
Z Majeczką w kuchni