Składniki: - 160g wędzonego boczku - pół cebuli - 2,5l wody - 2 marchewki (ok. 100-120g) - 30g selera - 20g pora (u mnie posiekany i zamrożony) - ok. 800g ziemniaków - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - przyprawy : sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, natka pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele
Kulinarne blogowanieJest aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca, daje dużo energii dla ciężko pracujących. Składniki: kapusta kiszona 1 kg boczek wędzony ½ kg żeberka wędzone ½ kg groch łuskany 25 dag słonina wędzona 10 dag cebula biała 2 szt. kminek 1 łyżeczka mąka 2 łyżki sól do smaku Wykonanie: Groch zalać 1 litrem wrzącej wody i rozgotować. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wodą , włożyć(...)smaku i gotować. Słoninę drobno pokroić, stopić, przysmażyć na niej posiekaną cebulę z mąką i kminkiem. Połączyć z kapustą i gotować do miękkości a w międzyczasie ugotować oddzielnie boczek i dodać w kawałkach do kapusty. Kapustę połączyć z ugotowanym grochem, dokładnie wymieszać i podawać z pieczywem
Tradycyjna Kuchniajest ono także niezwykle kruche i delikatne. Jak wyczarować żeberka duszone w kiszonej kapuście - prosty przepis. Zamarynowane w winie, miodzie i przyprawach żeberka można z powodzeniem przygotować z kapustą, boczkiem i cebulą. Wyjęte i osuszone z marynaty mięso oprószamy solą oraz pieprzem, obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony w kostkę(...)boczek, następnie posiekaną cebulę, dokładamy osączoną kiszoną kapustę (ok. 1 kg) i ulubione przyprawy - chwilę zasmażamy, całość przekładamy do naczynia z żeberkami, mieszamy, aby mięso było dokładnie schowane w kapuście. Naczynie szczelnie przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 2 godziny. Smak potrawy można wzbogacić dodając do niej łyżkę miodu, suszone śliwki lub czosnek. Najlepsze żeberka w ciemnym piwie i coli
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI Na 2 osoby 6 długich plastrów surowego boczku 6 kawałków mięsa drobiowego ulubione przyprawy do drobiu długie wykałaczki 4-6 listków laurowych pół szklanki wina(białe lub czerwone )-niekoniecznie sól pół litra wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Posypać ulubionymi przyprawami kawałki mięsa z drobiu. Zawinąć mięso w plastry boczku a następnie nadziewać na wykałaczki oddzielając każdy kawałek listkiem laurowym
zielonacukinkajecie. Przyznam się Wam, że po raz pierwszy robiliśmy z mężem białą kiełbasę i wyszła naprawdę nie zła :) Dlatego wrzucam przepis, może komuś się przyda :) Składniki: 1/2 kg boczku surowego 1 kg. karkówki 2 kg. szynki 5 ząbków czosnku 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki majeranku 1 szklanka zimnej wody jelita wieprzowe Do parzenia: 4 l. wody(...)łyżeczka soli 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Mięso pokroić na małe kawałki. Boczek i karkówkę zmielić na sitku o małych oczkach, szynkę zmielić na sitku o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek roztarty w dłoniach. Dobrze wymieszać rękoma. Wlać wodę i dość długo wyrabiać. Polecam męskie ręce, mąż
Agusiowe smakołykiwieprzowe 50/50 1 jajko 200 ml śmietanki 2 cebule średniej wielkości 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku masło do smażenia Smażona kapusta 4 plastry boczku 300 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól i czarny pieprz do smaku Brązowy sos 1 mała cebula 2 łyżki masła 250 ml wywaru z mięsa 2-3 łyżki(...)farsz. Z farszu wychodzi 12 kotletów o wadze około 100 g. Rozgrzej masło i smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor około 6 minut po każdej stronie. Umaż boczek w całości, wyjmij na bok . Na wytopionym tłuszczu usmaż kapustę. Dopraw kapustę majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj na puszyste puree
codojedzeniaSkładniki dwa kotlety schabowe kilka pieczarek 3-4 plasterki wędzonego boczku średni por łyżka bułki tartej sól, pieprz, majeranek 3 ząbki czosnku sos sojowy grzybowy Przygotowanie Ostrym nożem z mięsa zrobić sakiewki, ostrożnie roztłuc aby powiększyły swoją objętość - przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Boczek pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Dodać obrane i pokrojone
Gaździnka warzydefinitely have to try it! Składniki/ Ingredients: - średniej wielkości domowy chlebek (u mnie ciemny) / medium size homemade bread ( I choose brown loaf) - 5 jajek / 5 eggs - 100 g boczku / 100 g pancetta - 1 łyżeczka pesto / 1 tsp pesto - 1/2 pomidora / 1/2 tomatoe - kilka plasterków prosciutto / a few slices of prosciutto - sól / salt - pieprz / black pepper - oregano - grana padano - mozzarella(...)szczypiorek / chives Sposób przygotowania: Ścinamy górę chleba i wydrążamy środek. W misce umieszczamy 4 jajka, boczek, pesto, drobno pokrojonego pomidora, kawałki prosciutto, starty grana padano i rozdrobnione kawałki chleba, które wyjęliśmy ze środka (nie wszystko). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Nadzienie umieszczamy w bochenku, robiąc po środku wgłębienie na wbicie jajka. Przykrywamy kawałkami mozzarelli i posypujemy grana padano. Pieczemy
DominikaDolciopakowanie makaronu w typie kolanka 2 piersi , pojedyncze z kurczaka – filety 8-9 pieczarek 3 pomidory śliwkowe , typu pasta 100 ml śmietany kremówki 30 % kawałek pancety lub boczku wędzonego na zimno 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/1 płaskiej łyżeczki drobno siekanego rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 łyżki tartego sera pecorino(...)parmezanu Boczek lub pancetę , kroimy w kawałki , tak jak cebulę i podsmażamy na patelni z cukrem, aż zrobi się złocista . Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki , znowu podsmażamy na złoto . Następnie dokładamy , wyciśnięty praską czosnek, rozmaryn , pokrojone w kostkę kawałki kurczaka i pomidory , także podsmażając . Doprawiamy solą , wędzoną papryką , zalewamy śmietanką i dusimy przez około 10 minut , do momentu
Ogrodnik w podróżyjedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny pasuje do nich doskonale. Zrazy: 1 kg szynki wieprzowej 200g wędzonego boczku 4 ogórki kiszone 1 duża cebula musztarda sól, pieprz, papryka słodka Sos: 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki(...)łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany. oleju 1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, smarujemy z jednej strony musztardą. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Układamy na szynkę, zwijamy by powstał zraz, spinamy wykałaczkami. Robimy tak z każdym kawałkiem mięsa. 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu podsmażamy zrazy, najpierw
Szefowa kuchniMięso ze słoika smakuje wybornie, smaczne, pachnące i otulone galaretką. Prawdziwy smak dzieciństwa. SKŁADNIKI : 2 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku 50 g peklosoli 6-7 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu majeranek tylko do smaku 1 łyżeczka utartej kolendry 1 szklanka wody 3 łyżki żelatyny spożywczej(...)laurowym kilka kulek pieprzu około 6-8 słoików 0,5 l PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, wycinamy wszystkie tłuste kawałki. Chude mięso kroimy w większą kostkę a tłuste łącznie z boczkiem, w drobną kostkę. Przekładamy je do miski, wsypujemy całą peklosól i dokładnie mieszamy. Mięso odkładamy do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień należy je przemieszać. Po upływie
Kulinarne Fantazje Mariolimyślicie...? Wydaje się, że to jeszcze mnóstwo czasu, ale patrząc na kalendarz, to zaledwie 3 tygodnie ;) Składniki: 6 sztuk białej kiełbasy 4 duże pieczarki 12 długich i cienkich plastrów boczku wędzonego 2 duże cebule Sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia(...)całkowicie odparują. Każdą kiełbaskę nacinamy wzdłuż, nadziewamy pieczarkami i owijamy 2 plastrami boczku. Spinamy końce wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanymi w talarki cebulami i przykrywamy folią spożywczą, matową stroną na zewnątrz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na 45 minut, po czym odkrywamy całkowicie i pieczemy jeszcze 15 minut na grzałce górnej z funkcją grilla. Podajemy
Kuchnia w czekoladziepól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki opcjonalnie 3-4 rodzaje pieprzu młotkowanego jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę zakwas buraczany domowy Wykonanie Łapki maja dużo lepkości i powodują ,że wywar(...)gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki . Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem około 15-20 minut do miękkich ziemniaków (czas zależy od ziemniaka i wielkości cząstek.)Na głęboki
w mojej kuchniSkładniki: 400 g słoniny krojonej w kostkę bez skóry 1 duża cebule 1 duże jabłko 100 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki majeranku sól do smaku Wykonanie: Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy na patelnie, dodajemy sól i topię na malutkim gazie przez około 25 minut. Gdy skwarki będą przyrumienione dodajemy rozdrobnioną w kostkę cebule i boczek. Smażymy kolejne 15 minut
Fiołkowe TalerzeSKŁADNIKI: 1,7kg kapusty białej 300g makaronu łazanki 3-4 cebulki szalotki 300g boczku pieczonego firmy DUDA 2-3 łyżki masła sól pieprz WYKONANIE: 1. Makaron łazanki ugotować. 2. Kapustę pokroić na ćwiartki, ugotować, odcedzić. 3. W dużym garnku rozgrzać masło, kapustę pociąć w drobne paski i smażyć. 4. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę, dodać do kapusty(...)Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelce, dodać do kapusty. 6. Całość jeszcze chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, na samym końcu dodać makaron łazanki, dokładnie wymieszać. Kochani w wolnej chwili zapraszam was do oglądnięcia różnych cudeńków w sklepie internetowym Tarka i Miarka . Drewniana tacka na zdjęciu pochodzi z tego sklepu maja tak rewelacyjne produkty że warto tam zajrzeć
Dziś Ja gotuje