boczek - 14002 przepisów (strona:464/934)

Rumpuć 99

Kuchnia wielkopolska - regionalna. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości 1/2 kg łopatki wieprzowej 30 dag boczku wędzonego 1/2 kg kapusty kiszonej ¼ małej główki kapusty włoskiej 1/2 kg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki ¾ kostki masła 2 kwaśne jabłka przecier pomidorowy sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy(...)ziele angielskie. Na maśle przesmażyłem pokrojoną w kostkę łopatkę, boczek wędzony i cebulę. Dodałem do wywaru. Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem

R'n'G Kitchen
Szybka fasolka po bretońsku 148

typowo chłopskie albo studenckie.  Dużo mięcha, duża porcja. Dobre do odgrzania, schowania w słoikach :) Przepis ze strony  KwestiaSma ku Składniki 2 puszki fasolki w zalewie 250 g boczku 300g kiełbasy (ok. 1,5 laski)  1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty przyprawy : 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, pieprz Zagotować fasolkę(...)razem z zalewą, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem kilka minut. Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w polplasterki kiełbasę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut

W kuchni bez szafek
Smaki Bieszczadów 187

rozdzielenie porcji na mniejsze kubeczki, ale kto by sobie żałował? Na każdym kroku również można zobaczyć przydomowe wędzarnie, a co się może równać z domową wędzoną szyneczką, czy boczkiem? Pozdrawiamy Panów Wędzarników z Hnatowego Berda spotkanych w Bazie Ludzi z Mgły i jeszcze raz dziękujemy za zaproszenie na jajecznicę z wędzonym boczkiem, niestety trzeba było wracać do cywilizacji

Gotuj z Rumcajsem
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 157

czosnkowym z dodatkiem białego wina, podane z zieloną natką pietruszki i grzanką z pieca. Tak dobre, że zamówiliśmy przy obu wizytach. Proste, ale doskonałe. Pstrąg z Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka z grzybami leśnymi i cebulką, duszone w sosie z białego wina i śmietany, gnocchi, mieszanka

Karola gotuje
Jak przygotować grilla 145

Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego(...)Żeberka grillujemy w niskiej temperaturze, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla. Czas pieczenia bezpośrednio na ruszcie, w zależności od grubości porcji, to około 10 do 20 minut z każdej strony. Boczek na grilla kroimy w plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6  do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając

Cztery Fajery
Udka z kurczaka na sposób włoski 95

gustu. Składniki 1 kg udek z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu drobiowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 100 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 100 g startej mozzarelli natka pietruszki garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie Pomidory przekładamy do miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę(...)czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz. Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 60-65 min w temperaturze 200°C . Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą. Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami

R'n'G Kitchen
Gołąbki z meksykańską nutą 112

kapusty białej 2 cebule średniej wielkości 1 jajko kurze lub kilka przepiórczych 1/2 szklanki ryżu – surowego 2 ząbki czosnku 2 -3 papryczki jalapeno , najlepiej czerwone dojrzałe kawałek wędzonego boczku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka słodkiej ,mielonej wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej ,mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu sól(...)kapusty nadziewamy łyżką farszu mięsnego i zwijamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki obsmażamy na smalcu z obu stron , to wprowadzi do sosu więcej aromatu . Przekładamy do brytfanki wyłożonej siekanym wędzonym boczkiem i liśćmi kapusty . Dodając jeden wyciśnięty praską ząbek czosnku i łyżkę ostrej ,mielonej papryki . Jeśli nie wiążecie , tak jak ja ,to trzeba gołąbki ułożyć ciasno żeby się nie rozpadły . Delikatnie

Ogrodnik w podróży
Kartacze 306

mączystych ziemniaków 2 cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Farsz : 500 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku majeranek sól pieprz lubczyk opcjonalnie 1 jajko Okrasa : boczek wędzony Przygotowanie Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotowałem w mundurkach, drugą połowę obrałem i starłem na tarce o drobnych oczkach razem z cebula. Surową masę ziemniaczaną włożyłem do sitka wyłożonego gazą(...)kawałki ciasta, włożyłem farsz, zlepiałem w podłużne pyzy. Do osolonego wrzątku wkładałem delikatnie kartacze, gotowałem ok. 30-40 minut, 15 minut do wypłynięcia. W tym czasie przygotowałem skwarki z boczku. Odcedzone kartacze polałem okrasą

R'n'G Kitchen
Kiełbasa firmowa 245

klasyfikacji -1,5 kg karkówki /krojona w kostkę 1,5-2 cm bez klasyfikacji -2 kg łata wołowa /8 mm błony wycinamy i dodajemy do golonki -1,5 kg boczek /10 mm -1 kg golonka /2,5 mm -1 kg podgardle /8 mm PRZYPRAWY -peklosól 18g/kg -sól nie jodowana 18 g/kg /do podgardla -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony(...)laurowy mielony 0,5 g/kg -czosnek świeży 6 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda dodana do mielonego i krojonego mięsa podczas dodawania przypraw 400 ml do łaty wołowej,podgardla i boczku. 200 ml do golonki i błon z łaty wołowej, 200 ml do krojonej łopatki i karkówki WYKONANIE  Kupione mięso kroimy w większe kawałki aby zapeklować, łopatkę i karkówkę kroimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron z grzybami i białą kiełbasą 115

drugi dzień. Wybrałam do dania makaron pióra (penne), który według mnie do takich sosów pasuje najlepiej, ale jest też moim ulubionym. Zobacz też: Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem Makaron z białą kiełbasą i pomidorami Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Przepis na makaron z grzybami i białą kiełbasą Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki

Kuchnia Bazylii
Pieczeń 128

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 1 hr 50 min Ingredients 700 g szynki wieprzowej 600 g łopatki wieprzowej 500 g boczku surowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka estragonu 8 g majeranku 8 g pieprzu czarnego 30 g soli peklowej Dodatkowo 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku zimna woda Instructions(...)Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić

Wędrówki po kuchni
Co dziś na obiad? Filety z kurczaka w jogurcie 142

dobry pomysł na obiad, a także większą uroczystość rodzinną. Składniki: 500g. filetów z kurczaka 250g. jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz przyprawy (łyżeczka): słodka papryka, tymianek opcjonalnie – plastry boczku Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę . Do miski wlej jogurt i dodaj sól, pieprz, suszony tymianek, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj, aby przyprawy się połączyły. Filety z kurczaka pokrój(...)obtocz w niej, a następnie odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij filety z kurczaka i opcjonalnie możesz je owinąć w plastry boczku. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a następnie ułóż filety z kurczaka . Jeśli pozostanie trochę marynaty, polej ją kurczaka w naczyniu. Piecz przez 30 minut. Ja podałam filety z kurczaka w jogurcie razem

Rozdomowiona
Letni bigos z białej kapusty 132

SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty 4 pomidory polne(paprykowe) 1 cebula 1 średnia marchewka 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła klarowanego 2 parki kiełbasy lekko wędzonej 3 grubsze plastry boczku wędzonego pęczek koperku szklanka bulionu drobiowego WYKONANIE: tłuszcze rozgrzać, cebulę pokroić w drobną kostkę,zeszklić, kiełbasępokroić w półkrążki, boczek w kostkę , dodać do cebuli, do kiełbasy dodać pomidory i startą

Kuchnia Beaty
Piątek: Danie jednogarnkowe z kuskusu, pomidorów i krewetek 129

gotowe. W przepisie występują krewetki, jeśli ktoś nie lubi owoców morza, lub nie ma na nie ochoty, może wykorzystać gotowane, lub pieczone mięso z kurczaka. Kuskus z pomidorami i boczkiem Ważnym składnikiem dania są pomidory. Jeśli macie sposobność kupcie różne rodzaje pomidorów: koktajlowe, malinowe, truskawkowe, wszystkie jakie znajdziecie. Każda odmiana ma swój smak i wszystkie zamknięte w jednym garnku tworzą(...)łyżka suszonego tymianku 1 szklanka wina 2 szklanki kuskusu Sok z 1 limonki Szklanka liści bazylii Przygotownie: Krok 1 Rozgrzej w szeroki rondel i wyłóż na niego 4 plastry boczku. Smaż do momentu aż bekon stanie się chrupki – 5-7 minut. Zdejmij z rondla Krok 2 Na wytopiony tłuszcz wyłóż obrane z pancerzyków krewetki. Smaż 2 minuty . Dodaj

Niedzielny kucharz
Kurczak zapiekany w boczku z pomidorem i mozzarellą 113

Danie ekspresowe na każdą porę roku. Jednak najlepsza jest, latem, gdy mamy najsłodsze pomidory... Składniki: 4 filety z kurczaka 8 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku przyprawa do gyrosa przyprawa do pizzy 2 pomidory kawałek mozzarelli olej do smażenia Filety umyć osuszyć. Każdy przekroić wzdłuż na pół. Posypać z obu stron przyprawą do gyrosa i obsmażyć z obu stron(...)rumiano. Odstawić do przestudzenia. Następnie owinąć w boczek. Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchy każdej porcji ułożyć gruby plaster pomidora, posypać przyprawą do pizzy, a na górze położyć ser. Zapiekać około 25 minut w temperaturze

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania