boczek - 14002 przepisów (strona:458/934)

Pierogi z kaszą gryczaną 201

celiakię. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: ¾ szklanki kaszy gryczanej 3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej 250 g pieczarek 2 duże cebule 50 g boczku 10 dag białego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przepis na pierogi z kaszą gryczaną Kaszę gryczaną zalej około 2 szklanek wody. Gotuj w osolonej wodzie do momentu(...)pierogi. Gotuj przez około 5 minut, gdy wypłyną na powierzchnię nakłuj je widelcem, gdy widelec będzie miękko wchodził w ciasto to znak, że są gotowe. Na rozgrzanej patelni zasmaż boczek dodając do niego drugą cebulę posiekaną w drobną kostkę. Podawaj pierogi ze skwarkami. Artykuł Pierogi z kaszą gryczaną pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapuśniak z kiszonej kapusty i kaszy 93

mięso. Doprawić delikatnie solą. Nie za dużo, ponieważ czasami kapusta kiszona jest słona. Gotować aż mięso lekko zmięknie. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kaszę, pokrojona kapustę kiszona, Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę aż mięso będzie miękkie. W między czasie oskrobać

Kuchnia Pokoleń
Kotlety z cukinii, kurczaka i boczku 122

wielu przypraw. Bogactwo smaków i aromat produktów sprawia, że danie jest smaczne i różnorodne. Polecam na rodzinny obiad! 1 mała cukinia 200 g fileta z kurczaka 50 g wędzonego boczku 1 cebula 5 różyczek kalafiora 1/3 żółtej papryki 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz Liść lubczyku Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Różyczki(...)dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.  Filet z kurczaka oraz wędzony boczek siekamy bardzo drobno. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę oraz żółtą paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Do masy wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość zagniatamy na zwartą masę. Formujemy okrągłe

VioletoweKucharzenie
Pieczeń z pieczarkami i jajkiem 111

cebule 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 2 małe jajka przyprawa do mięsa mielonego 1-2 łyżki bułki tartej 400-500 g pieczarek kilka cienkich plastrów surowego boczku sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Połowę podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Łączymy w misce z mięsem mielonym. Odstawiamy aż cebula lekko się przestudzi. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną(...)prostokąt (mniej więcej 35×40 cm). Na mięsie rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Zwijamy roladę. Roladę przenosimy do podłużnej formy, delikatnie usuwając folię. Na wierzchu rozkładamy pokrojone na pół plasterki boczku.  Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-70 minut

Smaki Na Talerzu
Pulpeciki rybne w zalewie 160

powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo: mąka i olej Zalewa: 1 ½ l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych warzyw 250 ml octu(...)łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Do garnka wlewamy wodę, ocet i do pozostałe składniki. Zagotowujemy

Smaki Ewy
Łazanki z kapustą i wędzonym boczkiem 134

Łazanki z kapustą i wędzonym boczkiem to świetna potrawa na zimowy czas. Kiszonki to bogactwo witamin, mikroelementów i błonnika. To … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Łazanki z kapustą</span> i wędzonym boczkiem pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
makaron z batata i zielone warzywa 149

Składniki 40 dag brukselki zielonek 30 dag groszek cukrowy garść fasolki szparagowej zielonej 1 batat starty jak makaron parę plasterków boczku 1 brokuł zioła, ulubione-lubczyk sól odkwaszająca Wykonanie "al dente" :) Gotować nieco krócej niż zwykle i tyle. Nie ma ścisłej definicji i bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania. To zalezy od rodzaju surowca, temperatury, itd. Brokuły do al dente(...)warzywach. Tu natomiast wszystko zostaje w warzywach. Zdecydowanie spróbuj tak gotować, a zobaczysz, że warto. Wykonanie końcowe Gotowe warzywa połączyć w jednym rondlu,najlepiej żeliwnym ,lub z grubym dnem. Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć w rondlu. Dodać warstwami przygotowane warzywa poddusić razem około 10-12 minut .W razie potrzeby dodać olej kokosowy .Na koniec dodać ulubione zioła

mojej kuchni
makaron z batata i zielone warzywa 141

Składniki 40 dag brukselki zielonek 30 dag groszek cukrowy garść fasolki szparagowej zielonej 1 batat starty jak makaron parę plasterków boczku 1 brokuł zioła, ulubione-lubczyk sól odkwaszająca Wykonanie "al dente" :) Gotować nieco krócej niż zwykle i tyle. Nie ma ścisłej definicji i bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania. To zalezy od rodzaju surowca, temperatury, itd. Brokuły do al dente(...)warzywach. Tu natomiast wszystko zostaje w warzywach. Zdecydowanie spróbuj tak gotować, a zobaczysz, że warto. Wykonanie końcowe Gotowe warzywa połączyć w jednym rondlu,najlepiej żeliwnym ,lub z grubym dnem. Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć w rondlu. Dodać warstwami przygotowane warzywa poddusić razem około 10-12 minut .W razie potrzeby dodać olej kokosowy .Na koniec dodać ulubione zioła

w mojej kuchni
ZUPA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 135

dzień, ale i od święta. Składniki – zupa cheesburgerowa: 1,5 litra bulionu 150 g żółtego sera dobrej jakości 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 100 g boczku wędzonego 50 g cebuli białej 50 g cebuli czerwonej 50 g ogórków kiszonych 50 g papryki czerwonej lub pomidorów ( mnie w makro papryka) 2 ząbki czosnku 20 g tłuszczu(...)rozpuścił się dokładnie. Gotową zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką lub/i chili oraz ulubionymi przyprawami. W tym czasie podsmażyć lekko pokrojony w plasterki lub kostkę boczek. Zupa cheesburgerowa najlepiej smakuje podawana od razu po ugotowaniu choć można ja też podgrzewać. Po nałożeniu do talerzy polecam dodać pokrojoną w kostkę świeżą papryką lub pomidora, podsmażony bekon oraz szczypiorek. Jeśli

Ola la LCHF
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado 112

Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i prosta kolacja. Pyszne połączenie smaków!   Artykuł Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Kasza gryczana zapiekana ze skwarkami i fetą 211

food w wersji dla mięsożerców 😊 W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem.  Składniki: 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 200 g sera feta 250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 3-4 cm parmezanu 100 ml śmietany 30% sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego olej lub smalec Boczek lub kiełbasę pokroić w niewielką kostkę

Ze smakiem bez glutenu
Roladki z indyka z kiełkami brokuła 162

obtoczenia mięsa 1 kostka rosołowa Vegeta Natur rosół z kury ( klik ) 2 szklanki wody kawałek brokuła 1/2 marchewki farsz: 150 g mięsa z piersi indyka 100 g surowego boczku 150 g kiełków brokuła 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: farsz: Mięso z filetu z indyka mielimy z surowym boczkiem oraz czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smak

Bon appetit mon amie
Kiełbasa pieczona z porem. 170

Składniki : 1 i 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej 0, 5 kg surowego boczku 20 dkg pora 10 g papryki słodkiej w proszku 6 - 8 g cząbru  4 g mięty zielonej ( menta spicata ) 6 - 8 g pieprzu czarnego mielonego 30 - 35 g soli najlepiej nieoczyszczonej 200 ml zimnej wody  Sposób wykonania :   M ięso i boczek zmiel

Przepisy i porady kulinarne
Szybki Makaron Z Sosem Śmietankowo Pomidorowym 124

Pomysł na szybki i prosty obiad lub kolacje które przygotujemy w krócej niż 30 minut :) Składniki na dwie osoby: odpowiednia ilość makaronu na dwie osoby kawałek boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 puszki pomidorów około 80 ml śmietanki 30 % przyprawy: papryka ostra i słodka, sól, cukier, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn 3 łyżki(...)tartego sera np. parmezanu olej/oliwa (może być smakowa np. czosnkowa, bazyliowa) 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy zachowując z około 1/2 szkl wody spod makaronu. 2. Boczek przesmażamy, a następnie odkładamy go na bok. 3. Następnie dolewamy jeszcze odrobinę oliwy/oleju i przesmażamy na nim cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, kiedy ta się podsmaży dorzucamy czosnek również drobno

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka ziemniaczana z farszem pieczarkowym 132

zapiekanki. Nasza propozycja jest równie smaczna i popularna. SKŁADNIKI: - 9 średniej wielkości ziemniaków - 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka) - 500g pieczarek - 2 średniej wielkości cebule - 10 cienkich plastrów boczku - 10 plastrów sera żółtego - przyprawy (kminek, rozmaryn, ostra papryka, pieprz, sól)   Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować, mogą być nawet delikatnie niedogotowane. Pieczarki(...)Posypujemy je kminkiem i szczyptą rozmarynu. Wrzucamy pieczarki rozprowadzając je po całej powierzchni. To samo robimy z mięsem mielonym i następnie cebulą. Na górę układamy plastry żółtego sera i boczek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 – 30 minut.  Czas przygotowania: około 1 godz 30 min.  SMACZNEGO

Związek na patelni