się upiecze.Pomysł na takie ziemniaki zapiekane z klopsikami podpatrzyłam u Aleex. • 1,5 kg ziemniaków • 3 cebule • 2 łyżki majonezu • koperek, może być suszony • 20 dag wędzonego boczku • oregano • wegeta • przyprawa do ziemniaków • przyprawa chili • 3 ząbki czosnku Mięso mielone: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego • 1 mała cebula • ½ bułki pszennej • 1 jajko • 2 łyżki zimnej wody • sól, pieprz(...)Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do ziemniaków dodać majonez, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy: koperek, przyprawę do ziemniaków, oregano, wegetę, chilli. Boczek pokroić w kostkę , ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Dodać do ziemniaków i w szystko razem wymieszać, włożyć na blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę
Moje domowe kucharzeniechrupiąco.. Karmelowy popcorn – wystarczy przygotować karmel, wrzucić popcorn, wymieszać, wystudzić. Popcorn na ostro z szynką dojrzewającą – do gotowego popcornu można wrzucić kawałki szynki dojrzewającej. Popcorn z boczkiem i suszonymi śliwkami – zgrilluj plasterki boczku, wrzuć do miski z popcornem, dodaj śliwki. Ciasta, ciasteczka, babeczki, muffinki z popcornem – jest masa przepisów na ciasteczka z popcornem i bakaliami
Zasmakuj Kuchniceliakię. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: ¾ szklanki kaszy gryczanej 3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej 250 g pieczarek 2 duże cebule 50 g boczku 10 dag białego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przepis na pierogi z kaszą gryczaną Kaszę gryczaną zalej około 2 szklanek wody. Gotuj w osolonej wodzie do momentu(...)pierogi. Gotuj przez około 5 minut, gdy wypłyną na powierzchnię nakłuj je widelcem, gdy widelec będzie miękko wchodził w ciasto to znak, że są gotowe. Na rozgrzanej patelni zasmaż boczek dodając do niego drugą cebulę posiekaną w drobną kostkę. Podawaj pierogi ze skwarkami. Artykuł Pierogi z kaszą gryczaną pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięso. Doprawić delikatnie solą. Nie za dużo, ponieważ czasami kapusta kiszona jest słona. Gotować aż mięso lekko zmięknie. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kaszę, pokrojona kapustę kiszona, Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę aż mięso będzie miękkie. W między czasie oskrobać
Kuchnia Pokoleńwielu przypraw. Bogactwo smaków i aromat produktów sprawia, że danie jest smaczne i różnorodne. Polecam na rodzinny obiad! 1 mała cukinia 200 g fileta z kurczaka 50 g wędzonego boczku 1 cebula 5 różyczek kalafiora 1/3 żółtej papryki 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz Liść lubczyku Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Różyczki(...)dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki. Filet z kurczaka oraz wędzony boczek siekamy bardzo drobno. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę oraz żółtą paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Do masy wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość zagniatamy na zwartą masę. Formujemy okrągłe
VioletoweKucharzeniecebule 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 2 małe jajka przyprawa do mięsa mielonego 1-2 łyżki bułki tartej 400-500 g pieczarek kilka cienkich plastrów surowego boczku sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Połowę podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Łączymy w misce z mięsem mielonym. Odstawiamy aż cebula lekko się przestudzi. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną(...)prostokąt (mniej więcej 35×40 cm). Na mięsie rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Zwijamy roladę. Roladę przenosimy do podłużnej formy, delikatnie usuwając folię. Na wierzchu rozkładamy pokrojone na pół plasterki boczku. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-70 minut
Smaki Na Talerzupowędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo: mąka i olej Zalewa: 1 ½ l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych warzyw 250 ml octu(...)łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Do garnka wlewamy wodę, ocet i do pozostałe składniki. Zagotowujemy
Smaki EwyŁazanki z kapustą i wędzonym boczkiem to świetna potrawa na zimowy czas. Kiszonki to bogactwo witamin, mikroelementów i błonnika. To … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Łazanki z kapustą</span> i wędzonym boczkiem pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSkładniki 40 dag brukselki zielonek 30 dag groszek cukrowy garść fasolki szparagowej zielonej 1 batat starty jak makaron parę plasterków boczku 1 brokuł zioła, ulubione-lubczyk sól odkwaszająca Wykonanie "al dente" :) Gotować nieco krócej niż zwykle i tyle. Nie ma ścisłej definicji i bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania. To zalezy od rodzaju surowca, temperatury, itd. Brokuły do al dente(...)warzywach. Tu natomiast wszystko zostaje w warzywach. Zdecydowanie spróbuj tak gotować, a zobaczysz, że warto. Wykonanie końcowe Gotowe warzywa połączyć w jednym rondlu,najlepiej żeliwnym ,lub z grubym dnem. Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć w rondlu. Dodać warstwami przygotowane warzywa poddusić razem około 10-12 minut .W razie potrzeby dodać olej kokosowy .Na koniec dodać ulubione zioła
mojej kuchniSkładniki 40 dag brukselki zielonek 30 dag groszek cukrowy garść fasolki szparagowej zielonej 1 batat starty jak makaron parę plasterków boczku 1 brokuł zioła, ulubione-lubczyk sól odkwaszająca Wykonanie "al dente" :) Gotować nieco krócej niż zwykle i tyle. Nie ma ścisłej definicji i bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania. To zalezy od rodzaju surowca, temperatury, itd. Brokuły do al dente(...)warzywach. Tu natomiast wszystko zostaje w warzywach. Zdecydowanie spróbuj tak gotować, a zobaczysz, że warto. Wykonanie końcowe Gotowe warzywa połączyć w jednym rondlu,najlepiej żeliwnym ,lub z grubym dnem. Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć w rondlu. Dodać warstwami przygotowane warzywa poddusić razem około 10-12 minut .W razie potrzeby dodać olej kokosowy .Na koniec dodać ulubione zioła
w mojej kuchnidzień, ale i od święta. Składniki – zupa cheesburgerowa: 1,5 litra bulionu 150 g żółtego sera dobrej jakości 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 100 g boczku wędzonego 50 g cebuli białej 50 g cebuli czerwonej 50 g ogórków kiszonych 50 g papryki czerwonej lub pomidorów ( mnie w makro papryka) 2 ząbki czosnku 20 g tłuszczu(...)rozpuścił się dokładnie. Gotową zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką lub/i chili oraz ulubionymi przyprawami. W tym czasie podsmażyć lekko pokrojony w plasterki lub kostkę boczek. Zupa cheesburgerowa najlepiej smakuje podawana od razu po ugotowaniu choć można ja też podgrzewać. Po nałożeniu do talerzy polecam dodać pokrojoną w kostkę świeżą papryką lub pomidora, podsmażony bekon oraz szczypiorek. Jeśli
Ola la LCHFSałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i prosta kolacja. Pyszne połączenie smaków! Artykuł Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plfood w wersji dla mięsożerców 😊 W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem. Składniki: 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 200 g sera feta 250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 3-4 cm parmezanu 100 ml śmietany 30% sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego olej lub smalec Boczek lub kiełbasę pokroić w niewielką kostkę
Ze smakiem bez glutenuobtoczenia mięsa 1 kostka rosołowa Vegeta Natur rosół z kury ( klik ) 2 szklanki wody kawałek brokuła 1/2 marchewki farsz: 150 g mięsa z piersi indyka 100 g surowego boczku 150 g kiełków brokuła 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: farsz: Mięso z filetu z indyka mielimy z surowym boczkiem oraz czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smak
Bon appetit mon amieSkładniki : 1 i 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej 0, 5 kg surowego boczku 20 dkg pora 10 g papryki słodkiej w proszku 6 - 8 g cząbru 4 g mięty zielonej ( menta spicata ) 6 - 8 g pieprzu czarnego mielonego 30 - 35 g soli najlepiej nieoczyszczonej 200 ml zimnej wody Sposób wykonania : M ięso i boczek zmiel
Przepisy i porady kulinarne